„És persze a hardvercsapat. Az a csapat, amelyik példanélküli teljesítményt szállított le az Xbox One X-szel, már javában dolgozik a következő Xbox-konzolokon” – mondta Phil Spencer Xbox-főnök az E3 Microsoft konferenciáját.

Az, hogy a redmondiak már javában készülnek a következő generációra, eddig is nyilvánvaló volt, most viszont hivatalosan is megerősítették az új masinák létezését, melyek 2020-ban érkeznek majd, az Xbox One-családnak tehát még bő két évig van relevanciája a piacon. Ennek megfelelően a Sony is dünnyögött valamit a PlayStation 5-öt illetően: egyrész eloszlattak pár pletykát a konzol jövőre esedékes megjelenésével kapcsolatban (ezekről még lesz szó), másrészt a SIE vezérigazgatója, John Kodera, a Wall Street Journalnek nyilatkozta, hogy 2-3 évig terveznek még a PS4-családdal, az új masina tehát szintén 2021-ben várható.

Bár azt gondolnánk, ezek még távoli dátumok, az igazság az, hogy a mostani gépek idén ötévesek lesznek, szóval egyre többször fogunk hallani a nextgen konzolokról. Szó mi szó, pár dolgot már most tudunk róluk, némelyeket pedig feltételezhetünk, mert találgatni mindig jó. Lássuk hát, hogy így, 2018 nyarán mi mindent tudunk elmondani a jövő konzoljaival kapcsolatban!

Az új Xbox

Kezdjük a sort a hivatalosan is bejelentett géppel, vagy inkább gépekkel, hiszen Phil Spencer többesszámban beszélt a Microsoft rendezvényén. Bár ott ennyiben kimerült a jövő taglalása, a Thurrott nevű, elsősorban Microsofttal foglalkozó, és általában megbízható információkat szállító techportál további részleteket árult el a nextgen Xboxokkal kapcsolatban.

Xbox E3 2018

A gépek Scarlett kódnév alatt futnak, 2020-ban jelennek meg, és nagyon valószínű, hogy visszafelé kompatibilis masinákat kapunk, szóval marad a PC-ktől kölcsönzött architektúra. Igen ám, de mi lehet a rejtélyes többesszám mögött? Nos, már az Xbox One-nak is háromféle változata van: az első modellt követte a sokkal jobb és felkészültebb S-modell, azt pedig a 4K-s játékra fejlesztett X, innen nézve pedig logikus, hogy az új Xboxok is egy ehhez hasonló lépcsőt járnak be.

Azaz lesz egy olcsó modell, amin kompromisszumokkal ugyan, de játszhatók lesznek a nextgen-játékok, illetve kiadnak egy valódi csúcsgépet, ami Spencer szerint a 120 Hz-es kijelzőket, a 4K-s felbontást és a 60 fps-t veszi alapul – ez így egyébként korrektnek tűnik, és a mostani technológiák felhasználására is kedvez. Az új Xbox jó eséllyel marad az AMD-nél, azon belül is Ryzenre vált, a CPU erősödése pedig az GDDR6-tal felszerelt videochip teszi fel a koronát.

PlayStation 5

A PS5-ről csak azt tudjuk, hogy lesz, illetve hogy 2020-21-re várható – és ennyi. Abban mondjuk biztosak lehetünk, hogy a gyártó marad a jól bevált számozásnál, azaz tényleg PlayStation 5 lesz a neve, Mark Cerny vezető mérnök szerint pedig négygenerációs ugrás a cél – összehasonlításképpen a fent említett ryzenes Xbox csupán két generációt lép előre a most is aktív Jaguarhoz képest.

PS5 rajongói rajz

Ez alapján akár azt is feltételezhetnénk, hogy a PS5 nem az AMD-féle utat választja, ez viszont nem volta logikus lépés, tekintve, hogy 20-21 nincs olyan messze, azaz már elkélne legalább egy irányvonal arra vonatkozóan, hogy merre indulhat a fejlesztés. A legfrissebb hírek szerint egyébként pontosan ez történik, avagy marad az AMD a japánok partnere, ezúttal is két nagyon hasonló, ám konkurens konzolt eredményezve. Az AMD-s alapokat az a feltételezés is erősíti, miszerint egy fejlettebb architektúra veszélybe sodorná a PS4-es játékok kompatibilitását, márpedig a Sonyt sok támadás érte, amiért végül sem PS3-as, sem pedig PS2-es játékokat nem tudott futtathatóvá tenni a PS4-en, szemben ugye a visszafelé kompatibilitásra komplett üzletágat építő Xboxszal.

A Sony mondjuk kissé óvatos a nextgen-témát illetően: Josida Kenicsiro vezérigazgató szerint az online szolgáltatások sokkal nagyobb fókuszt kapnak majd az új konzol esetében, Kodera pedig a mobilinternet hasznosságát emelte ki, mint új lehetőséget – azaz elképzelhető, hogy az Xbox hardveréhez hasonló felépítésű PS5 elsősorban a szolgáltatások terén kínál majd újdonságokat. Ezen túl a szokásos mantra itt is alkalmazható, azaz 4K + 60 fps a cél, esetlegesen egy új PS VR sisakkal megfejelve, akár felezett 4K-ban.

Online jövő

Először a 7. generációs konzolok idejének közepefelé röppentek fel a hírek, miszerint nem lesz több konzolgeneráció, pontosabban a hardvereket streamelős szolgáltatásokra cserélik a gyártók. És bár ez most, 2018-ban is messze van, alapvetően ez a jövő útja: Phil Spencer többször elmondta, hogy az online közvetítés igenis fontos fejlesztési terület a Microsoftnál, és a Sony is vagyonokat spórolhatna a gépek gyártásán, ha egy szép napon csak a szerverparkot kellene fenntartania – nem beszélve a játékfejlesztők kreativitása nyújtotta új lehetőségekről, hisz többet nem volna háttértárkorlát, és a szervergépeket is lehetne idővel fejleszteni.

A magunk részéről biztosak vagyunk abban, hogy egy szép napon megszűnnek a fizikai adattárolóktól függő konzolok, a játék, mint szolgáltatás pedig már mostanában is fel-felüti a fejét, elég csak az EA előfizetéses megoldásaira gondolni. A távoli jövő PlayStationje és Xboxja tehát egy havi előfizetésen alapuló rendszer lesz, ami X euró fejében végtelen játékot kínál majd – a kulcsszó azonban a „távoli”, mert erre még vagy 15-20 évig nem számítunk.

Bejelentések

Tekintve, hogy már a PS4 és Xbox One is saját sajtótájékoztatót kaptak, esélyes, hogy a PS5 és az új Xbox is egy, az E3 előttre időzített show-n mutatkozik majd be, jó eséllyel az év tavasszal, amikor a gépek kaphatóvá válnak. A Microsoftnál egy 2020-at jelent, a PlayStation 5 esetében pedig ugye két esztendő is szóba került – a magam részéről 2021-et mondanék, de ez tényleg abszolút személyes tipp. Akárhogy is, a tavaszi rendezvény a gépekről szól majd, az E3 pedig a játékokról, hogy év végén kezünk ügyébe vehessük a nextgeneket. Alig várjuk!