pcguru-ajanlott590x150.jpg

Az ívelt monitorok kialakítását korábban inkább tartottam egy érdekes dizájnelemnek, mintsem igazán praktikus vagy lényeges aspektusnak egy elsősorban játékokhoz használt megjelenítő kiválasztásánál, ezt az elképzelést pedig az egy-egy modellel történő röpke próbálkozásaim sem ingatták meg. Épp emiatt voltam kicsit szkeptikus a hozzám került Samsung T55-ös modellel is, melynek kipróbálására inkább vezérelt a kíváncsiság, mintsem feltétlen rajongás és csodálat a koncepció iránt. Ez a hozzáállás azonban az egyhetes tesztelés során viszonylag gyorsan megváltozott.

samsung-c24t550fdu-monitor-pcguru1.jpg

Praktikus kialakítás

A kicsomagolás és az összeállítás már tartogatott számomra néhány meglepetést. Az alig négykilós monitort egy lapos, tapadókorongokkal felszerelt fémkorong, majd egy arra csavarható, a monitor hátuljára pattintható, az érintkezési felületen szövetborítású fémváz tartja, mely ugyan elsőre igen minimalistának tűnik, rögtön két hatalmas előnnyel rendelkezik. Személy szerint az a típus vagyok, akinek kifejezetten nagy kihívást jelent a tiszta, minimalista íróasztal konzisztens fenntartása, és jellemzően jegyzetfüzetek, könyvek, apró mütyürök kisebb seregével halmozom el, ami viszont időről-időre felvet előttem egy rémes pillanatot, miszerint rendezkedés és tologatás közben sikerül lebillentenem a monitoromat az asztal széléről. A T55 esetében, hála a masszív tartószerkezetnek és a tapadóknak, erre esélyem sem lenne, ráadásul, mivel maga a talp meglepően lapos, a váz pedig kényelmesen magasra emeli a monitort, lényegében még több szabad hely is keletkezett az asztalomon. (Várjunk, ez vajon biztos, hogy pozitív?) Szintén a helytakarékossághoz járul hozzá, hogy bár a T55 túlzások nélkül a legnagyobb asztali monitor, amely eddig az íróasztalomra kerülhetett (23,6 colos átmérővel), az íves kialakításnak köszönhetően (a görbített monitorok körében igen jó 1000-es R értékkel rendelkezik) hihetetlenül praktikusan és helytakarékosan fért el a két hangfalam között – magassága és szélessége alig 51x41 cm-t tesz ki.

samsung-c24t550fdu-monitor-pcguru2.jpg

A monitor hátulján a megszokott módon kaptak helyet a csatlakozók, egységesen felfelé beállítva, hogy az esetleges összerakásnál a monitor még csak véletlenül se dőljön előre:  VGA (D-Sub), HDMI, DisplayPort, valamint egy fejhallgató port, amiket egy stílusos, Samsung feliratú, bepattintható védővel el is takarhatunk. A többi részen sem találhatunk felesleges gombokat és elemeket a menüben való navigációt, így az input forrás manuális kiválasztását, fényerő, élesség, szemkímélő mód beállítását az alján, középen elhelyezett gomb segítségével intézhetjük kényelmesen, melynek különböző irányú elmozdításával váltogathatjuk a menüket.

samsung-c24t550fdu-monitor-pcguru3.jpg

Maximális élmény

Az összeállítás után rögtön bele is vetettem magam a játékok tesztelésébe – és igen, a T55 viszonylag gyorsan megmutatta a benne rejlő potenciált. A színvilág, az élesség, az ívelt kialakításnak köszönhetően lényegesen erősebbnek érzékelt mélység még ha leírva nem is hangzanak különlegesnek, működésben látni őket, még úgy is, hogy “csak” Full HD-ról és 75 Hz-es frissítésről beszélhetünk, egészen döbbenetes élmény volt, melyhez nagyban hozzájárult a monitor AMD FreeSync technológiája is. Rövid időn belül azon kaptam magam, hogy az aktuális tesztjátékaim mellett sorra raktam fel újra a régi kedvenceket – Skyrim, The Witcher, 3 Assassin’s Creed –, és bár ezek amúgy is régóta értek már egy újrajátszásra, a T55-ös monitor a legkiválóbb eszköznek bizonyult ehhez.

samsung-c24t550fdu-monitor-pcguru4.jpg

További fontos pozitívum a szemkímélő funkció, melyet a Samsung több promójában is emlegetett. Eleinte csak annyit észleltem, hogy még ha egy-egy komolyabb, több órás játékmaratont is tartottam, egyáltalán nem éreztem, hogy fáradna, fájna a szemem, az igazi különbség viszont akkor tudatosult bennem, amikor a tesztelés végén visszaváltottam eredeti monitoromra, és konkrétan szoknom kellett kicsit annak eredeti képét és fényerejét (pedig szintén Samsungról van szó, csak épp egy lényegesen régebbi, nem kifejezetten gamer célokra kialakított modellről). A Samsung T55 egy kiváló készülék, kifejezetten játékosok számára, melyet még akkor is érdemes beszereznetek, ha hozzám hasonlóan korábban esetleg nem izgatott titeket túlzottan ez a köríves dizájn.

samsung-odysseyg9-monitor-pcguru1.jpg

Zárásként: most érkezett a hír, hogy a Samsung Odyssey G9-es, 1000R-es ívelt, G-Sync-kompatibilis Dual QHD monitorjai augusztus 10-én kerülnek Magyarországra.