Megjöttek az első hétvégi mozis statisztikák, amik alapján tovább hengerel a jegypénztáraknál a Marvel. Más produkciókra viszont már közel sem volt annyira kíváncsi a közönség, mint Pókemberékre. A legszűkebb elitbe került a Nincs hazaút, és nehéz elképzelni, hogy akár A kaptár, akár a Sikoly közelgő premierje megzavarja a szuperhősfilm eladásait.

domestic1stillsforprint380.jpg
(A kép forrása: Deseret News)

A legsikeresebbek között

Az újévben sem apad a Pókember: Nincs hazaút iránti érdeklődés a mozikban. Észak-Amerikában már felkerült minden idők tíz legsikeresebb filmjének listájára, 1,369 milliárd dollár közeli nemzetközi jegybevétele viszont egyelőre „csupán” a tizenkettedik helyre elég világviszonylatban. A tengerentúlon a Star Wars: Az ébredő Erő 936 milliós eredménye, míg globálisan az összesen 2,845 milliárd dollárt gyűjtő Avatar számít csúcstartónak. Ha utóbbiakat nem is sikerül majd befognia, még bőven várnak profitot az új Marvel produkciótól. Összehasonlításképpen: a járványidőszak legsikeresebb munkái, a James Bond: Nincs idő meghalni 770, míg a Halálos iramban 9 721 millió dollárt gyűjtöttek, a Nincs hazaút tehát magasan a pandémia legsikeresebb alkotása.

  • A harmadik epizódban Peter Parkert a nyilvános lelepleződés veszélye fenyegeti. Amkor azonban Doctor Strange-hez fordul segítségért, utóbbi túlzottan erős varázslatot választ: nem pusztán a címszereplő kettős identitását törli ki az emberek tudatából, hanem összekuszálja a Multiverzum szálait. Végül egy idő- és térbeli síkra kerülnek a párhuzamos univerzumok rosszfiúi – és talán jótevői is. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Animációs bomba

A hétvégi nézettségi verseny második helyére hatalmas meglepetésre a hazánkban december óta vetített Énekelj! 2 került. Mindössze másfél hét alatt 144 milliót fialt az Illumination animációs meséje.

  • Az elszánt koala, Buster Moon, és az ő állati sztárcsapata az eddigi leglátványosabb szuperműsorukra készülnek a világ szórakoztatóiparának csillogó fővárosában. Csak egy bökkenő van: először meg kell győzniük a világ legzárkózottabb rocksztárját, a Bono hangján megszólaltatott, felesége halála óta visszavonultan élő oroszlánt, hogy csatlakozzon hozzájuk. Ha mégsem sikerül megnyerni őt műsoruknak, Jimmy Crystallal, a könyörtelen farkas mogullal gyűlik meg a bajuk.

Nem a King’s Man az új James Bond

Mérsékelt érdeklődés mellett fut egyelőre a The King’s Man: A kezdetek. Az akciódús, néhol obszcén kémvígjáték Matthew Vaughn népszerű szériájának előzménytörténeteként szolgál, a korábbi részek sikereinek tükrében azonban az eddig szerzett 47 millió inkább csalódásnak számít. Ettől függetlenül az író-rendező már dolgozik a főszál folytatásán.

  • A századelős kémtörténet középpontjában Orlando oxfordi herceg áll, aki a brit kormányt megelőzve ismeri fel, hogy létre kell hozni egy nemzetközi egyensúlyt védő titkosszolgálatotA filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Bukott a Mátrix

Az amerikai piacon ritkán tapasztalni akkora zuhanást, mint amit a Mátrix: Feltámadások adatai között találunk. Egészen csalódást keltő módon csupán 106 millió dollárt keresett az elmúlt hetekben nemzetközileg a legendás sci-fi új epizódja, a tengerentúlon pedig 64%-os visszaesést regisztráltak előző héten a nézettségi statisztikában. Biztosan nem segíti a jegyeladást a Warner Bros. párhuzamos bemutatókra vonatkozó műsorpolitikája sem, a fenti szám viszont az HBO Maxről feltételezhetően befolyó haszon mellett is sovány eredménynek számít.

  • Hőseink ismét megkapják a piros pirulát, és kilépve az álomvilágból, harcot indítanak a mesterséges intelligencia paternalista uralma ellen. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok, míg az 1999-es részről írt visszatekintésünk itt található.

Ti milyen filmeket néztetek mostanában moziban? Melyik alkotások tetszettek jobban, melyek kevésbé?