Arnold Schwarzenegger-t nem hiszem, hogy különösképpen be kéne mutatni, ugyanis mindenki hallott már az osztrák származású színészről, még ha akaratlanul is. A rajongók pedig töviről-hegyire ismerik életét, sikereit és karrierjét is. A Netflix az elmúlt időszakban nem is spórolt a Schwarzenegger tartalmakkal, ugyanis pár héttel ezelőtt kijött a Fubar névre hallgató sorozata, majd rá nem sokkal később a 3 részes Arnold mini-dokusorozat, ahol az örök Terminátor életszakaszait vesézik ki, és mutatják be a nézőknek. Ezzel a lendülettel mi pedig megemlékezünk az első akció-vígjáték filmjéről: ez Az utolsó akcióhős. A következő sorokban nem is annyira kritikát szeretnék írni (hisz már jópáran megtették előttem), hanem sokkal inkább érdekességeket osztanék meg az alkotással kapcsolatban. Célom, hogy az olvasó kedvet kapjon újra a filmhez, illetve bevonzani az olyan fiatalokat is, akik esetleg még nem látták / hallottak erről a remek produkcióról.

p14855vh8ap.jpg

Az új recept

A kis Arnoldot a színészkedés már kiskorában is teljesen megbabonázta, kerek perec kijelentette szüleinek, hogy ő Amerikába fog utazni és ott filmekben akar szerepelni. Édesapja azt hitte, hogy teljesen megbolondult, és pszichológushoz akarták járatni, hogy rendbe tegyék gyereke fejét. A fiatal testépítőtehetség hajthatatlan volt, nem lehetett lebeszélni semmiről, és sok-sok év múlva a testépítő karrierje csúcsán, már a kamerák előtt is pózolt. Igaz, színészi pályafutása nehezen indult be az akcentusa és a kevéske angol szókincse miatt, de a fizikumának hála egyre több és több szerepet kapott. Kezdetben szinte csak akciófilmekben szerepelt, majd az Ikrek című vígjátékkal Danny DeVito-val az oldalán megmutatta, hogy a komédia műfajában is van keresnivalója. Nagyon sokan szerették a laza stílusát és élvezték a humorát is, így adta is magát az ötlet, hogy egy olyan filmet kellene készíteni, ahol a vígjátékot és az akciókat ötvözik. Ennek a szinergiának köszönhetően született meg 1993-ban Az utolsó akcióhős.

413.jpg

Végképp eltörölni?

A legtömörebben úgy lehetne jellemezni az alkotást, hogy Schwarzenegger a saját akcióhős imázsával játszik a produkcióban. A film humorral és öniróniával közelít az akciófilmek világához, és számos klisét, illetve Schwarzi korábbi alkotásainak motívumait parodizálja. Így tehát Az utolsó akcióhős megjelenése óta ez a film számít Schwarzenegger egyik ikonikus akció-vígjátékának, amelyben összekapcsolódik az akció és a humor. A film akkoriban vegyes kritikákat kapott, és a bevételi eredményei sem voltak túl ígéretesek. A premier után nem teljesített olyan jól, mint azt várták, és a kritikusok sem fogadták elég pozitívan. A film sikertelenségét számos tényező okozta. Egyrészt a stílusa egyfajta paródiaként épült a Schwarzenegger-akciófilmekre, ami nem mindenkinek tetszett. Emellett a marketingje sem volt túl hatékony, és a konkurencia is erős volt az adott időszakban (A Jurassic Park mellett küldték a vásznakra, ami akkoriban mindent vitt, mint a piros hetes). Az utolsó akcióhős végül a mozikban sem hozott be elegendő pénzt ahhoz, hogy sikerként tekintsünk rá. Azonban lassacskán, az évek során megszerezte kultikus státuszát, és sok rajongóra talált, akik értékelik a humorát és a Schwarzenegger által hozott paródiát. Arnoldot nagyon megviselte ez a kudarc, mivel szívét-lelkét beleadta a produkcióba, és még egy folytatást is szeretett volna, ám erre semmi esélyt nem láttak Hollywoodban.

039.jpg

Hazai vizeken

Magyarországon ugyanakkor sikerként könyvelhető el az alkotás. Emlékszem, akkoriban az összes videótéka polcain megtalálható volt több példányban is a nagy érdeklődésre való tekintettel. Az itthoni sikerhez természetesen hozzátartozik a kiváló szinkronmunka is. Reviczky Gábor hangja telitalálat volt Jack Slater-nek, illetve Kautzky Armand is, mint Hasfelmetsző, Tom Noonan. További érdekesség, hogy Reviczky Gábor művészúr két alkalommal szólaltatta meg magyar nyelven a főhőst, a film ugyanis a mai napig két szinkronváltozatban lelhető fel. Az első felvonás 1993-ban történt, és a mai napig ez a változat tekinthető az „örök kedvencnek”, míg a 2010-es újraszinkronizálás valahogy nem nyerte el a hazai rajongók tetszését.

4557314952839561935.jpg

Cameo-cameo hátán

Ahogy korábban említésre került, a film egyfajta paródia is a korábbi Schwarzi produkciókra, így nem csoda, hogy rengeteg cameo-ba botlunk a játékidő alatt. A következő sorokban nézzük át, hogy mik a legjelentősebbek:

  • Sharon Stone. Ő játszott együtt Arnolddal az Emlékmás (Total Recall) című akció sci-fiben.
  • Robert Patrick. A Terminátor 2: Az ítélet napja című klasszikusban az antagonista T-1000-es android.
  • Whiskas, a rajzolt macska. Ezt valószínű, hogy kevesen ismerik itthon, mivel eredetileg az Ikrek-ből visszatért Danny DeVito szólaltatja meg a kitalált karaktert.
  • Maria Shriver. Arnold akkori felesége, aki gyakorlatilag saját magát alakítja a filmben.
  • Franco Columbu. 2019-ben elhunyt, Arnold legjobb barátja, aki mindig mindenben mellette állt, minden életszakaszában. Franco fizikai alakban nem tűnik fel a filmben, mindössze csak a neve, hogy ő rendezte a Jack Slater 4-et.
  • Tina Turner. A nemrégiben elhunyt énekesnő is szerepet kapott a filmben, mint Hollywood polgármestere.
  • Jean-Claude Van Damme (JCVD). Talán kevesen tudják, hogy az 1987-ben bemutatott Ragadozó (Predator) című alkotásban kezdetben magát a ragadozót Van Damme keltette életre, míg ki nem tették a forgatásról.
  • Jim Belushi. A Vörös Zsaru-ban (Red Heat) játszott együtt Arnolddal.
  • Chevy Chase. Csak a szemfülesek szúrják ki a végén, mivel csak egy pillanatra jelenik meg.
  • MC Hammer. A filmzenét szeretné egyeztetni Arnolddal a Jack Slater 5-re.
  • Little Richard. A rock 'n' roll úttörője, könnyűzene történetének egyik meghatározó alakja.
  • Sir Ian McKellen. Magneto előtt a Halált is eljátszotta Az utolsó akcióhős-ben.
  • Sylvester Stallone, mint Terminátor, a videótékában lévő plakáton.
  • A The Road Warrior a kölcsönzőben. Ha jó a megfigyelő képességünk, akkor észre tudjuk venni a filmkölcsönző polcán lévő tokot, amin tagadhatatlanul Mel Gibson Mad Max 2 (1981) képe szerepel.

Biztos vagyok benne, hogy még ennél is több utalás található a filmben más filmekre vonatkozóan, ha ezeken kívül Ti is tudtok még, akkor kommentben írjátok meg!

Mindig a sárga úton

Hiába a külföldi bukta, a magyar emberek a mai napig előszeretettel nézegetik Az utolsó akcióhős legjellegzetesebb pillanatait, tehát elmondhatjuk, hogy Magyarországon a mai napig nagy népszerűségnek örvend, és ez aligha fog megváltozni a jövőben. Így a végére mit is lehetne mondani? Igazából semmit, tehát nem is akarok itt tovább „nyikorogni, mint a bádogember, hanem inkább olajra lépek”, és a „kis Totoval” együtt nagyon boldog születésnapot kívánunk!

Képek forrása: Port.hu, Mafab, Reddit