A Dwarf pár szempontból olyan, mint a névadó fantáziabéli teremtmény: kis helyen is elfér és mókás tud lenni. Persze a mókához hozzátartozik az egymással való (néha kényszerű) együttműködés vagy éppen az egymással való válogatott kitolás is. A módszer mindaddig mindegy, míg tetteinkkel végső soron saját hírnevünket öregbítjük, melyet itt szó szerint kilóra, méghozzá acélban és aranyban mérnek. No meg törpékhez méltón, mívesen megmunkált tárgyakban és hősies cselekedetekben.

dwarf-pcguru-01.jpg

Dwarf

  • Kiadó és partner: Dragon Dawn Productions
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-3 fő
  • Játékidő: átlagosan 40 perc
  • Korcsoport: 9+
  • Nehézség: 2,08/5
  • Ára: a kiadó hivatalos weboldaláról 30 euró, nagyjából 10 750 forint

A fent felsoroltak mellett a törpék arról is ismeretesek, hogy a föld alatt tanyáznak és fő tevékenységük a kovácsmesterség mellett a bányászat, általában egy hegy gyomrában. A Dwarf hegyét 3×3-as leosztásban elhelyezett kártyalapok jelképezik, ezek lesznek az annak a gyomrában húzódó tárnák, melyek közül körről körre kettőt lecserélünk: így új veszélyeket zúdítunk magunkra vagy éppen új lehetőségeket nyitunk meg. Ezen a rácson döntjük el, hogy mi a fontos számunkra, és játékosonként egyesével felváltva, összesen két-két munkást helyezünk le a számunkra szimpatikus járatban. Ők fognak védekezni a betörő rusnyaságok ellen (medál jár érte), vagy éppen áskálódni (vasat és aranyat), netán kovácsolni (vasból acélt, melyből aztán egyéb tárgyakat készíthetünk); vagy ha úgy adja a lapjárás, akkor egyikükkel segítséget is hívhatunk, effektíve megduplázva dolgozóink létszámát.

dwarf-pcguru-02.jpg

A kezdőjátékos-problémát itt úgy oldották meg, hogy bizonyos döntéseknél vándorol a kezdés joga, ezzel pedig az értékes tárnák kiaknázásának lehetősége is kicsúszhat kezünkből. Megfontoltan kell tehát cselekedni és a készleteket felhalmozni, mert ha nem vigyázunk, egy Nagy Sárkány egyben elemésztheti fel mindenki komplett aranykészletét. És akkor még ott van a kilenc speciális kártya is, melyekkel alaposan felboríthatjuk ellenfelünk tervét, de ehhez minden munkásunkra, vagy egyikükre és négy medálra is szükség van. A végső cél pedig a két fő nyersanyag (acél és arany) valamelyikéből a legnagyobb készlettel rendelkezni, mikor legyártjuk a negyedik tárgyat. Ha senki sem készül el a tárgyakkal, mire elfogynak a hegyre rakható lapok, akkor az előbbiek döntetlen állása esetén a legnagyobb tárgykészlet, majd a medálok jelenléte, végül a vas lesz a döntőbíró.

Dammaz Kron

Ezzel nagyjából le is írtam a játékmenetet, mely, mint látszik, könnyen megjegyezhető és bőven a dobozon feltüntetett korhatár alatt is élvezhető. Leginkább három játékos mellett szórakoztató, de lehet ketten (egy extra készlettel akár öten), vagy éppen szoliter módon is játszani, a szabálykönyv ezekre az esetekre két „automata” játékos lépésmódszerét írja le, aki(k) ellen a teljes létszám megléte híján játszani fogunk. Ez azonban magában hordozza a lehetőséget, hogy szabályaikat kihasználva azokkal is a magunk malmára hajtsuk a vizet, ami két játékos esetén kicsit felborítja a bejáratott módszereket.

dwarf-pcguru-03.jpg

A játék tartozékainak minősége megfelelő, de sokat dobott volna rajtuk, ha nemcsak színben, hanem formában is megkülönböztették volna a három nyersanyagot (például vasrögök, acéllapok és aranyrudak); medálból is mellékelhettek volna többet vagy „váltókorongot”, mert néha nem elég, a rendelkezésre álló mennyiség; és az elkészített tárgyak is kaphattak volna kis figurákat (ugyanúgy akár fából is) a jellegtelen lila kockák helyett. Persze ez emelte volna a költségeket és végső soron nem létszükséglet, de díjaztam volna a törődést. Viszont fillérekből ki lehetett volna hozni egy hat plusz egy rekeszből álló inzertet a dobozba, ami nem egy utolsó kényelmi megoldás lenne a sok apró mütyür rendszerezésére és rendben tartására.

Hejhó, hejhó

Bányászkodni még sosem volt ennyire jó móka, feltéve, ha van valaki, aki tud angolul, németül vagy franciául a családban, hiszen a Dwarf csak ezeken a nyelveken érhető el. Szerencsére a kétoldalas szabályfüzet minimális nyelvtudással sem jelent komoly kihívást, a referenciakártyák a felütése nélkül nyújtanak segítséget, minden további ikon pedig színkódolt, könnyen értelmezhetők. Bármely családnak vagy baráti társaságnak bátran ajánlható, nagyjából fél-háromnegyed órás játékmenetével könnyed szórakozás egy-egy délutánra, miközben a legkisebbek is könnyedén csatlakozhatnak.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát

dwarf-pcguru-05.jpg