Irány a nappali!

A Microsoft már az Xbox 360-nal is kristálytisztává tette, hogy nemcsak videojátékokban akar élen járni, de komplett médiaboxot szeretne varázsolni a konzolból, mely az egész családot elszórakoztatja. Erre az Egyesült Államokban már a jelenlegi Xbox is alkalmas, hisz van rajta Netflix, Hulu, Facebook, Twitter, a Kinect pedig a nagyinak is segít ellazítani a reumás hátát. Idehaza az online szolgáltatások száma erősen megcsappant ugyan, de ettől függetlenül még mindig internetezhetünk a gépen, vagy nézhetünk (bolti) DVD-ket. Nos, a Durango megjelenése után a lehetőségek tovább bővülnek majd, hisz lesz egy (minimum) 500 GB-os HDD és egy Blu-ray-lejátszó is a konzolban -- hát igen, tartani kell az iramot. Ezen felül szinte biztos, hogy a nextgen Microsoft-gép a Kinect 2.0-val együtt érkezik, hisz ez már a fent említett 2010-es dokumentumban is kiemelt funkció volt, és a VGLeaks.com is szivárogtatott róla ezt-azt.

Új Xbox a láthatáron, avagy minden, amit tudunk

Az első és legfontosabb újdonság, hogy az USB 2.0-s szabványt 3.0-ra cseréli a gyártó, így a Kinect több adatot képes gyorsan feldolgoztatni az Xboxszal. A kamera felbontása 1920x1080-ra nőtt, a mélységfeldolgozásé pedig 512x424-re, azaz az új periféria nem fog problémázni a különböző személyek felismerésekor, sőt, az ujjaink mozgását is képes lesz egyenként kiértékelni. Ugyanakkor a kinectes FPS-ezés még a jövő zenéje marad, mert a Kinect 2.0 is komoly késéssel operál. Ugyan a 60 ms-os csúszás elsőre nem tűnik olyan soknak, és ez még mindig 30 ms-mal kevesebb, mint az a mostani Kinectnél mérhető, azért még így is csak specifikus programokra lesz jó a mozgásérzékelős irányítás. A Digital Foundry információi szerint jó összehasonlítási alap, hogy a vezeték nélküli Xbox 360 kontroller 8 ms-os késéssel operál. Vannak pedig játékok, amiknél már ez is szülhet kellemetlenséget.

Az viszont az USB-s adatokból leszűrhető, hogy a korábban pletykált beépített Kinect nem valósul meg. Butaság is lenne: a Microsoft szeretné megszállni a casual réteget, de ez a játékos tömeg már nem annyira foglalkozik asztali konzolokkal, a többség figyelmét lekötik az okostelefonos alkalmazások. Azaz üzleti szempontból okosabb kiadni egy Kinect nélküli Xboxot, hogy a keményvonalas gamerek ne érezzék úgy, egy számukra teljesen felesleges funkcióért adnak ki egy csomó pénzt. A Durango Xbox árazása egyébként is Achilles-ín: ha igazak a pletykák a streamelős olcsó kiszerelés és a teljes árú gép különbségeiről, akkor az MS jó áron tudja majd leszállítani az első példányokat, de mi így sem hisszük el, hogy a szintén 2010-ből származó 299 dolláros álomhatár tartható lesz. 399 dollár már hihetőbben hangzik egy alapmodellnél, míg egy minden extrával felszerelt Xbox simán kerülhet 499 vagy 599 dollárba is. Ez persze idővel csökken majd.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!