• A Blizzard egy újabb vezetője mondott le az egyik posztjáról
  • Közben újabb részletek derültek ki a Blizzardnál uralkodó áldatlan állapotokról

Amióta Kalifornia beperelte Blizzardot a cégnél uralkodó, főleg a nőket érintő rettenetes munkakörülmények miatt, egyre csak jönnek a hírek arról, hogy mi történt az egykor jobb sorsra érdemes társasággal. A fejek már elkezdtek hullani, távozott az elnök és a HR osztály feje is.

Most pedig Frances Townsend alelnök jelentette be, hogy lemond az ABK Women's networknél betöltött vezetői posztjáról. Ennek a szervezetnek a feladata, hogy támogassa a Blizzard női alkalmazottait, amit a jelek szerint borzalmasan láttak el Townsend vezetése alatt. Mindezt csak tetézte, hogy a hölgy a botrány kirobbanása után belső levélben tévesnek és torznak titulálta a vádakat. Hozzá kell tenni, hogy Townsend az alelnöki posztról nem mondott le.

Mindezek mellett a Bloomberg közölt egy cikket, amiben további részleteket osztott meg a Blizzardnál uralkodó munkakörülményekről. Ezek között van egy 2018-as eset, amikor is a cég akkori informatikai igazgatója, Derrick Ingalls a következő üzenetet küldte Ben Kilgore technikai vezérigazgatónak: „ne feküdj le az asszisztenseddel. De, ha mégis lefekszel vele, akkor ne hagyd abba.”

Az egyik volt alkalmazott szerint a céget rocksztár mentalitás hatotta át, amelyet a felső vezetés tett lehetővé, miután elsősorban férfiakat vett fel, és elnézte a nem megfelelő viselkedést. „Ezek a fejlesztők érinthetetlenek voltak” – olvasható a beszámolóban. „Nemcsak azt mondhatták meg, hogyan végezd a munkádat, de ők és a barátaik azt tehettek, amit csak akartak.”

Állítólag a Wolrd of Warcraft sikere is rontott a helyzeten. Egy másik volt alkalmazott elmondása szerint a Blizzard egyik vezetője azt ajánlotta, hogy a fejlesztők használják ki szexuálisan azt, hogy ők a játékipar szupersztárjai és sokan rajonganak értük.

A helyzeten a férfi-női alkalmazottak aránya sem segített. Egy 2017-es belső jelentés szerint az arány ekkor 4:1 volt a férfiak javára. Emiatt a női dolgozók között nagyon komoly rivalizálás folyt, hogy megtarthassák a munkájukat.

És, ha mindez után azt hinnénk, hogy az Activision 2008-as érkezése legalább kicsit javított a munkakörülményeken, hát tévedünk. Több volt és jelenlegi alkalmazott szerint az összeolvadás után a helyzet csak romlott. Az Activision szigorúbb határidőket szabott, de az erőforrásaikat csökkentette, ezzel megnövekedett a dolgozók leterheltsége, ami stresszhez, depresszióhoz, szorongáshoz és kimerültséghez vezetett sokaknál.

Mindezek természetesen magára a Blizzardra is hatással voltak, és a hírneve kezdett látványosan fakulni. A rossz menedzselés és a megszorítások miatt a várva-várt Warcraft 3: Reforged csalódást okozott a játékosoknak, és a World of Warcraft is botladozni kezdett.

activisionblizzard.jpg