A tegnapi nap folyamán a Rockstar bejelentette a Red Dead Redemption 2-t, csak sajnos a platformok felsorolásakor kihagyta a jó öreg PC-t. Erre válaszul a rajongók elindítottak egy petíciót, amiben arra kérték a fejlesztőket, hogy személyi számítógépekre is készítsék el a várva várt programot. Hogy ez hat-e vagy sem, az jó kérdés. Mert persze lehet, hogy hat, de az sem kizárható, hogy a Rockstar magasról tojik rá. Szerintem a petíció fityfenét sem fog érni, de nem is kell, mert már eleve készül a PC-s változat, csak még nem jelentették be. Persze ez a magánvéleményem, de azért hadd fejtsem ki, miért gondolom így.

Esély van!

Azt mondani, hogy kizárt a Red Dead Redemption 2 PC-s megjelenése, elég nagy bátorság, mert szinte semmi sem zárja ki, viszont rengeteg érv szól mellette. Az egyik, amit már több ízben is hangoztattam: a Red Dead Redemption volt az utolsó játék, amit a Rockstar konzol-exkluzívként adott ki.

Azt követte 2011-ben az L.A. Noire, ami hat hónappal a konzolos megjelenés után megérkezett PC-re is. Eztán jött 2012-ben a Max Payne 3, ami mindössze Európában késett pár hetet számítógépekre, Észak-Amerikában napra pontosan jelent meg minden platformra. 2013-ban pedig befutott a GTA 5… Nos, valóban, ez elég lassan ért el hozzánk, pécésekhez, hiszen csak 2015-ben telepíthettük, és előtte, 2014-ben még tett egy „kitérőt” Xbox One-ra és PS4-re. De vitathatatlan tény: a GTA 5 sem maradt ki a PC-s felhozatalból.

Mit bizonyít ez? Nos, azt mindenképpen, hogy a Rockstar legalább öt éve nem ignorálja a pécéseket. Ha csúszik a játékuk, akkor is megjelenik asztali számítógépekre, így meglepő lenne, ha ezt a hagyományt most megszakítanák a Red Dead Redemption 2-vel. Pláne, hogy a GTA 5 PC-s változatába két évet öltek bele, hiszen a fejlesztését az Xbox 360-as és a PlayStation 3-as változat kiadásakor kezdték meg, s azzal párhuzamosan készítették az Xbox One-os és PS4-es verziókat.

Majdnem két évet vártunk rá, de megérte, a GTA 5 PC-n is nagyszerű játék lett.

A Red Dead Redemption 2 PC-s változata mellett szól az is, hogy manapság semmi sem indokol egy konzol-exkulzivitást. Üzletileg már egy jó ideje újra sikeresek a PC-s játékok, ami meg is látszik azon, hogy rengeteg korábbi konzol-exkluzív cím megjelenik számítógépre, elég csak a pár hete a boltokba került Gears of War 4-re gondolni. És új konzoltípus sem érkezik, amit be kéne harangozni valami komolyabb húzócímmel.

Oké, van PS4 Slim, novemberben jön a PS4 Pro, egy év múlva befut az Xbox Scorpio és talán egyszer lesz valami a Nintendo NX-ből. De az NX-et leszámítva egyik sem olyan látványos újdonság az elődökhöz képest, mint a PlayStation 3 és az Xbox 360 után a PS4 és az Xbox One volt. Ezek csak a jelenlegi konzolok erősebb változatai.

Erősebbek, de nem erősebbek egy PC-nél, ami megint csak a PC-s Red Dead Redemption mellett szól. A konzoloknál a készítők keze meg van kötve, s bár így is gyönyörű dolgokat tudnak megalkotni, azért mégis csak jobb lehet egy nyílt világú játéknál megkötések nélkül fejleszteni. Mindehhez tegyük hozzá, hogy a jelenlegi konzolgeneráció architektúrája nem tér el nagy mértékben egy PC-től, így a portolás nem olyan bonyolult már, mint a Red Dead Redemption idején, amikor még a konzolok és a számítógépek között szignifikáns különbség volt. Persze, azért nem is egyszerű a feladat, amikor 1000 különféle grafikus kártya és processzor van, de egyszerűbb, mint a régi konzolgeneráció éveiben.

És talán pont ez indokolja, hogy még nem jelentették be a Red Dead Redemption 2-t PC-re. Mert még dolgoznak rajta, ahogy a GTA 5 esetében. 2017 őszén megkapjuk PS4-re és Xbox One-ra, addig a Sony és a Microsoft élvezheti a konzol-exkluzívitást, aztán 2018 tavaszán, nyarán vagy őszén megjön PC-re is. A kétéves csúszás kevéssé valószínű most, hogy nem kell más konzolokra elkészíteni egy programot. Ráadásul, ha két külön évben adják ki a két különböző változatot, abból még anyagilag is jól jöhetnek ki, hiszen így külön-külön lovagolhatják meg az adott üzleti évet.

A Red Dead Redempiton ugyan nem jött ki PC-re, de ez még nem jelenti azt, hogy a folytatása sem fog.

Ami ellene szól

A Red Dead Revolver és a Red Dead Redemption nem jelent meg PC-re, nagyjából ezt az egyet tudnám felhozni, ez viszont igazából nem érv. Attól, hogy egy sorozat korábbi részei nem jelentek meg PC-re, még az új felvonás megjelenhet. Kezdjük azzal, hogy a Red Dead Revolver nem lett akkora nagy durranás. Én speciel nem is tudtam, hogy létezett egy játék a Redemption előtt a sorozatban, amíg nem jött a hír, hogy elérhető lesz PS4-en. Oké, nem vagyok konzolos, de a Redemptionról mégis sokat hallottam.

Másrészt, azt sem szabad elfeledni, hogy már más idők járnak. A konzolok új generációját éljük, és a látóhatáron sincs az új nemzedék. A Microsoft üzletpolitikát váltott, az Xbox Play Anywhere-programmal kitárta kapuit a PC-s világ felé, aminek egyik eredménye – mily meglepő –, hogy megjelennek számítógépre olyan játékok, amiknek korábbi részei (kevés kivételtől eltekintve) csak Xboxon voltak elérhetőek (Forza Horizon 3, Gears of War 4, Halo Wars 2). Az Xbox-exkluzív játékok technikailag megszűntek létezni, legalábbis a nagy címeknél. Maradt a PS4, de a Rockstar se a múltban, se most nem mutatta a jelét, hogy Sony-párti lenne és csak miattuk tartanának meg egy játékot konzolon.

És most így kapásból egyetlen olyan új, nagy játék ugrik be, ami csak és kizárólag PS4-re és Xbox One-ra jelenne meg: a Final Fantasy XV (ha esetleg tudtok többről, jöhet kommentbe). Manapság, ha egy húzócím egyaránt megjelenik PS4-re és Xbox One-ra, akkor az előbb-utóbb megérkezik PC-re is.

red-dead-redemption-2-teaser.jpg

Meglepő lenne, ha a PC-sek nem lovagolhatnának majd el a naplementébe.

Akkor lesz vagy nem lesz?

Szerintem lesz, egyszerűen azért, mert semmi sem indokolja, hogy ne legyen. Manapság a PC-s ipar nem haldoklik. Sőt, olyannyira virágzik, hogy lassan nincs olyan húzónév a piacon, ami ne jelenne meg PC-re. Egyedül a Sony az, ami nem mond le az exkluzív címekről, ám ez nem csoda annak tekintetében, hogy egyrészt, Japánban annyira nincs divatja a PC-nek, másrészt, a PS4 a mai napig jól teljesít.

De amikor már a saját konzollal bíró Microsoft is a PC-s piac felé nyit, akkor az biztos, hogy haldoklásról nem beszélhetünk. Új generáció sem érkezik, hogy arra kelljen koncentrálni, és már igazán jelentős különbség sincs a platformok között, ami megnehezítené a portolást. Mindemellett a Rockstár 2011 óta nem adott ki játékot csak konzolokra. Szóval mindez után engem személy szerint nagyon meglepne, ha a Red Dead Redemption 2 nem jönne ki PC-re. Hát már csak az mellette szól, hogy évek óta sírunk az első rész PC-s portjáért!

Szerintetek lesz PC-s változat? Mit gondoltok, mi szól ellene illetve mellette?