Bár a 2009-ben debütált Farmville ismertette meg a farmjátékok élményét a legszélesebb közönséggel, a műfaj gyökerei sokkal régebbre nyúlnak vissza. Az 1996-ban, Super Nintendo Entertainment Systemre megjelent Harvest Moon volt a legelső fecske a témában, azonban igazi népszerűségre csak a 2010-es években talált, olyan játékoknak köszönhetően, mint a Stardew Valley vagy éppen a My Time at Portia. Igaz, ezek életszimulátorok is egyben, hiszen minden egyes napra adnak néhány teendőt a játékosok kezébe, elég csak az Animal Crossing: New Horizons-re gondolni. Most pedig itt van a legújabb trónkövetelő, avagy a Fae Farm, ami újfent egy szigetre kínál meghívót, hogy kismillió tevékenységgel segítsük Azoria lakóinak életét.

Mesesziget

Arra ugyanis gyorsan rájövünk, hogy Azoria tele van feladattal. A polgármester üdvözlése után azonnal megkapjuk az első eszközeinket, melyekkel vethetünk és elkészíthetjük első tárgyainkat. Innen pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy megismerjük a település lakóit, és azt, hogy még ezen a látszólag békés településen is vannak titkok, melyeket meg kell fejteni. Azonban, amíg eddig eljutunk, eltelik némi idő. Azoria valóban egy mesesziget, rengeteg felfedezésre váró hellyel, ahol fát vághatunk, halat foghatunk, vethetünk és arathatunk, miközben természetesen arra is időt kell fordítanunk, hogy eszközöket hozzunk létre és kicsi házikónkat tegyük egyre otthonosabbá. Ebből a szempontból a Fae Farm egy klasszikus élet- és farmszimulátor, amiben igen erősen jelen vannak a szerepjátékos elemek. Persze tény, hogy nem tudunk úgy beletenni többszáz (esetleg többezer) órát, mint egy Animal Crossingba, de amíg tart, addig kifejezetten szórakoztató és nyugtató élményt ad. Ahogy egyre több városlakót ismerünk meg, úgy vezetnek be minket az egyes tevékenységek rejtelmeibe. A hajóskapitány például azt veri a fejünkbe, hogy miként lehet halat fogni – persze rögtön egy feladatot is ad hozzá, nevezetesen, hogy kifogott halból főzzünk neki egy kellemes ételt. Igen ám, de itt a halat ugyanúgy ki kell fárasztani, mint a valós életben, ha pedig megszökik, akkor a boton lévő zsinór is elszakad – szerencsére ezt nem kell újragyártani.

Ahogy bejárjuk Azoria területeit (a farmot, ahol állatokat vehetünk, a réteket, ahol növényeket szedhetünk), úgy találjuk meg az egyes recepteket, amelyekből kezdetben csak alapvető, később pedig egyre bonyolultabb dolgokat hozhatunk létre. Az idő telik, reggeltől estig bármit megtehetünk, amivel csak foglalkozni szeretnénk, és még csak az sem szükséges, hogy rohanjunk az éppen aktuális, valamelyik NPC által adott küldetés után. Bogarakat akarsz fogni? Nincs akadálya! Horgászni szeretnél? Csak rajta! Minél többet foglalkozol valamivel, annál jobb leszel benne, ha pedig az éjszaka fátyla borul Azoria lakosaira, kiteheted a piactér asztalaira azokat a dolgokat, amikre nincs szükséged, így jutva némi pénzhez, amiből aztán más dolgokat vásárolhatsz. Ha pedig egymás után több dologgal is foglalkoznánk (mondjuk virágot szednénk favágás után), akkor sem kell gombokat nyomogatnunk, az eszközváltás ugyanis automatikusan megtörténik, ami nagyon jó dolog!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze Azoria nemcsak a gondtalan életről szól, hiszen hamar alá kell merülnünk a kazamaták mélyére, ahol aztán a harc kapja a főszerepet. Minden egyes kinyitott kapu újabb szinteket jelent, viszont ha meghalunk, ezek bezáródnak – kivéve, ha aktiváltuk azokat a szentélyeket, amelyek a nyitva maradásukat szabályozzák. A dungeonök mélyén kincsesládák, órák, és más mulatságos dolgok esnek nekünk, így tehát nincs vér csak mosoly, ráadásul az összecsapások is eléggé egyszerűre sikeredtek, cserébe legalább elkerülhetők. Ugyanakkor még így sokat fogunk visszajárni egy-egy helyre, ez pedig azt jelenti, hogy bizony a grind is jelen van. Az első barlangrendszerben a kapuk nyitásához újabb és újabb pecséteket kell a szentélyekbe helyezni, ezek létrehozásához pedig természetesen mindig más alapanyagok kellenek… A rendszer talán kissé fárasztónak tűnhet, de ez sajnos a műfaj sajátossága. Az viszont nem, hogy a mágia és a varázslás is igen erősen jelen van a Fae Farmban, mágikus tulajdonságokkal rendelkező eszközök használatával pedig nem csupán a barlangok felfedezése és a harc válik könnyebbé, de a világban eltöltött mindennapok is élvezetesebbnek bizonyulhatnak.

Csodálatos élet

A Fae Farm egy remek játék, ami segít megszabadulni a hétköznapi gondok nyomasztó terhétől. Vidám színei, nyugodt, gondtalan játékmenete olyan klasszikusokra épül, mint az első bekezdésben említett programok, és bár azok némely eleme (például az Animal Crossing múzeuma) innen hiányzik, az olyan dolgok, mint a folyamatos szintlépés, a mágia jelenléte, az állandó kapcsolatépítés (akár egészen a házasságig) a kooperatív módban (maximum 4 főig) is teljesíthető játék mindenkinek örömöt adhat, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Phoenix Labs alkotása olyan, mint egy hagyma, aminek a rétegeit le kell bontani, de már a külső héj is több egyediséget és cukiságot mutat, mint amit az elmúlt időben összesen láttunk. A program mérsékelt ára ráadásul egy újabb okot jelent arra, hogy jegyet váltsunk az Azoria felé tartó hajóra, ami a világtól elvonult nyugodt élet ígéretét hordozza.