Spotting!


Ez a legfontosabb dolog, amit a legtöbb játékos egyáltalán nem vesz figyelembe. A játékban található egy kommunikációs menü, ami PC-n a Q gombbal, konzolon pedig a Back nyomogatásával érhető el. Megtévesztő lehet, hogy ha lenyomod, alapból semmi nem történik, de amennyiben célzótüskéd vagy bárminemű eszközöd (akár rögzített rakétavetőd) csöve előtt ellenséges egység van a lenyomásakor, akkor azonnal jelented pozícióját a csapatod számára. Gyakran hallani ilyen szövegeket a rádión, hogy „Enemy sniper spotted” vagy „Enemy tank. Get the AT guys here!”. Na, ezek nem háttérzajok, hanem ügyes társaid, amint épp nyomkodják a megfelelő billentyűt. Ezzel nemcsak hogy megakadályozhatod, hogy ellenfeleid oldalba kerüljék csapatod, vagy kiszúrj egy domboldalon a fák között portyázó orvlövészt, de rengeteg pontot is begyűjthetsz magadnak. Ne feledd, egy-egy időben bejelentett ellenséges tank észlelése sokban befolyásolhatja, hogy sikerül-e lerombolnia a védett épületet, vagy nem!

Tudd, mi a dolgod!


„Én snájper vagyok, hagyjá' már!”. Gyakran hallani ehhez hasonló megnyilvánulásokat azoktól, akiktől számon kérjük, hogy miért nem teszik a dolgukat. Hadd segítsünk: nem, nem vagy sniper. Igaz ugyan, hogy van egy bivalyerős céltávcsővel felszerelt karabélyod és egy pofás álcagúnyád, a dolgod sokkal többől áll, mint azt sejted. Ami azt illeti, a négy választható kaszt mindegyike több, mint amennyit a nevük elárul. De lássuk, mi is a dolgod az egyes szerepkörökben!

A Recon, azaz a felderítő feladata nem csak annyiból áll, hogy kiáll a hegy tetejére és puffogtat. Először is használhatja C4-es robbanószerét, hogy tankokat vagy akár M-Com állomásokat pusztítson el – ez utóbbi amúgy rengeteg pontot érhet számára. Magasabb szinten tüzérségi csapást kérhet egy adott területre, valamint ellenséges környezetben bevetheti a Motion Sensor berendezést, amit elhajítva egy adott területen felderít minden ellenséges csapatmozgást, amit a szerkezet bónuszként megoszt az egész csapattal. Amennyiben ennek hatósugarában lelőnek valakit, akkor azért pont is jár, szóval érdemes hajigálni az M-Comok közelében és az épületek felderítésére.

A Medickel mindig szórjunk le egy-egy medic kitet társaink közelében, s figyeljünk, hogy a képernyő bal alsó sarkában lévő térképen hol éleszthetünk fel valakit. Ez nagyon fontos feladat, főleg, ha támadóként játszunk, hiszen nekik csak egy bizonyos számú ticket áll rendelkezésre a győzelemhez. Ha meghal valaki, eggyel csökken ez a szám. Az automata könnyűgépfegyver esetében nem kell spórolni a lőszerrel. Ha meglátsz valakit, szórd addig, amíg a fegyver bírja. Ezzel nyomást gyakorolsz az ellenfélre, amitől könnyeben hibázik és véti el a lövést.

Assaultként elsődleges feladatunk a gyilkolászás. Rövid ismétlő sorozatokat adjunk le, s ne feledjük fegyverünk alternatív tüzelési módját sem, a puska- vagy a füstgránátot. De ami a legfontosabb, minden Assault játékos első számú szabálya: mindig lássuk el társainkat elegendő lőszerrel! Mindössze 90 tölténnyel indulunk, amiből nagyon hamar kifogyhatunk, és ezzel így vannak a társaink is. Sokan azt sem tudják, hogy kérhetnek lőszert a Q billentyűvel, ezért adjunk azoknak is, akik nem kérnek. Ha meghallod, hogy valaki lőszerért könyörög, akkor az sem háttérzaj. Nézz körül, s dobj le egy ládával neki! Ez látszódik a minitérképen is.

Végezetül pedig ott az Engineer, akivel kerüljük a nyílt terepet, ugyanis fegyverzete nem igazán alkalmas távolabbi célpontok kiiktatására. Igyekezzünk az ellenséges járművek oldalába, vagy ami még jobb, háta mögé lopakodni, és adjunk nekik az RPG-vel! Ahogy már a legelső Battlefield játékban, itt is jóval nagyobb sebzést lehet bevinni a harckocsiknak ezekből a pozíciókból. A Tracer Dart egy, az oldalfegyvered helyére kerülő berendezés, amivel megfesthetsz a csapatod számára bármilyen járművet. A dart a kilövést követően nyílegyenes halad, de ne feledd, időbe telik, míg célba ér! Ezután minden rakéta, amit a megfestett járműre lőnek, automatikusan követni fogja a célpontot. Helikoptereket nagyon nehéz ezzel eltalálni, de ha sikerül, biztos a pontszerzés.

Tudd, hova szüless újra!


Gyakori probléma, hogy sokan az alap kiinduló bázisra születnek meg haláluk után. Ne feledd, hogy a Battlefieldben minden szakasztársad egy-egy mozgó születési pont! Támadás esetén mindig legyen valaki a szakaszból, aki inkább megbújik a háttérben, mintsem kockáztassa az előretolt születési pontot. A négyfős szakaszból hárman már elegendőek egy M-Com állomás elpusztításához – már amennyiben jól összedolgoznak. Persze az is lehet, hogy úgy jársz a legjobban, ha a bázison születsz meg. Hátha akad ott egy tank vagy jármű, amivel fordíthatsz a dolgok állásán. Közel 10 másodperced van eldönteni, melyiket választod, de ha szakaszod már veszett ügy, ne etesd ingyen pontokkal az ellenfél csapatát úgy, hogy közvetlenül melléjük születsz. Ne feledd, hogy csak bizonyos számú megszületése lehet a támadóknak! Ha ez elfogy, a támadók vesztettek.

Nos, ennyi lenne a három aranyszabály, de bőven lesz még mit tanulnod a játékon belül. Felejtsd el, amit a Modern Warfare 2-ben tapasztaltál, s igyekezz ne csak a gyilkolásra koncentrálni! Teljesítsd a rád bízott feladatot, még akkor is, ha az életed múlik rajta. Találkozunk a túloldalon!