Kontroller

A játék irányítása a Geras of War és a GTA IV kombóját követi, nem rossz, de nekem az első rész ilyen téren jobban tetszett, nem igénylem az ilyen fedezékrendszeres miskulanciákat, de ha már van nem hoznám fel hátránynak. Sajnos a játék újabb hibája az, hogy Vitó akárhányféle fegyvert talál, azt képes betuszkolni a kabátja alá, tehát a muníciónk nem fog kifogyni. Aki játszott az első résszel az emlékezhet, hogy Pepe pizzériájában egy szál pisztoly, meg néhány lőszer volt a kezünkben, így kellett egy tucat tommygun-nal felszerelt ellenséggel szembenéznünk. Egyébként a fegyverek jók, egyedül a tommygun jellegzetes félrehúzását hiányolom, de fogjuk ezt is megint a konzolokra, hisz a kontrollerrel még így is nehéz lehet célozni. (Egyébként ha jól tudom erre a géppuskára valamikor az 50-es években kitaláltak egy, a cső végére szerelhető kis toldalékot, ami kivezette a torkolatgázokat felfelé, így már nem húzott fel.). No meg az is kicsit kiábrándító, hogyha muníció kell, elég csak átsétálni a fegyveren, nem úgy mint az első részben. Nekem a közelharc is tetszik, ezen a téren fejlődött a játék az első részhez képest, valóban jó bunyózni, viszont nincs közelharci fegyver, nincs boxer, vagy ami még jobban fáj baseball ütő, ebből eredően erre épülő küldetés sem. Ez pedig rettenetesen gáz.

Utolsó kenet
Aki az előbbi szófosásom elolvasta, az biztosan észreveszi, hogy mindenütt a nyolc éves elődjéhez hasonlítom a játékot. Igen, ez minden folytatás átka, hogy van mihez mérni. Márpedig ahhoz képest a grafikát leszámítva - nem mintha az első rész még akár mai szemmel nézve is nem lenne szép - minden téren alulmarad.
Egyszer egy fejlesztővel készül interjúban olvastam, hogy a Mafia 2 először az első részhez történetileg kapcsolódó - hogy ez a befejezés miatt hogy lett volna, nem tudom - a régi motort használó játék lett volna. Sajnos ezt kukázták és eldöntötték, hogy mindent elölről kezdenek. KÁR VOLT, ez egy rettenetes rossz húzás volt részükről. Mondjuk innentől kezdve kérdés az, hogy milyen régóta készült ez, amit most készhez kaptunk.
A másik kérdés pediglen visszatérve az első bekezdésben leírtakhoz, hogy mi lett akkor az 1-2 éve beígért és valószínűleg el is készült, de be nem épített dolgokkal. Gondolok itt az üzemanyag fogyasztásra, a hosszú játékidőre és még sok más dologra. A lelkem mélyén lévő kisördög azt motyogja, hogy a tavalyi utolsó halasztás nem azért történt meg, mert nem lehetett volna kiadni a játékot, hanem, mert a Take2 sakkozik a játékai megjelenési idejével, az utóbbi egy évben pedig a fejlesztők azt a feladatot kapták, hogy nyirbálják meg a játékot, ezáltal némi DLC pörkölthöz alapanyagot nyerve. Gusztustalan - vagy azért mert igaz, vagy azért mert nem és én ilyenekre gondolok.
Viszont ha eltekintünk az első résztől, akkor a játék önmagában jó és szórakoztató, a történet megfogó, az átvezető animációk jók, csak sajnos nagyon sok van belőle, de a 9. fejezet után már az ember mind végig akarja nézni, mert mesterien elkészítettek. Csak ne Mafia 2 lenne a játék címe, inkább lett volna " Mafia: The ................".
A - leginkább konzolos - gyerkőcöknek, akik mostanában nőttek fel és nem játszottak az első résszel, na azoknak nagyon fog tetszeni. Azok nem fogják érteni a negatív hangvételű kritikákat, mert csak egy csodálatos grafikával, zenével, történetekkel és karakterekkel megspékelt játékot fognak látni. No meg a 14. fejezet eleje sem fogja őket elkábítani, mert aki az első rész bolondja volt, annak biztosan leeseik az álla és nem tudja eldönteni, hogy csodálkozzon, vagy dühös legyen. Ez nem kellett volna, ráadásul felesleges is volt. És ez így is van, kivéve azt, hogy éssel nem kezdünk mondatot.
Mindenesetre igaz a mondás, hogy egyszer volt Budán kutyavásár és aki annak nem élvezte ki minden csepp örömét, az még egy hasonlóra ne számítson már.
Mindezeket összevetve és egy, az első rész emlékeit törlő agymosáson részt véve én egy 85%-ot adok a játéknak és remélem, hogy a fejlesztők mielőtt bármit is készítenének Mafia címmel, egy kicsit előveszik majd az első részt, meg azokat az embereket, akik azt készítették. Csak olyan sokat vártam már a folytatásra és gondolom nem vagyok ezzel egyedül, így egy picit csalódott vagyok, annak ellenére, hogy a Mafia II nem lett egy rossz játék.

Itt a vége, fuss el véle, 8 év múlva ugyanitt...