Talán az önreklámozás leg figyelemfelhívóbb lehetőségét látják benne a gyártók, talán még inkább valós élménnyel akarják elcsábítani a potenciális vásárlókat. Ki tudja, a lényeg, hogy ha nekik jó, akkor nekünk csak jó lehet egy ingyenes játék.
Legemlékezetesebb ezek közül eddig talán a Ferrari Virtual Race és a Volvo: The Game c. játékok voltak, most pedig megjelent a Truck Racing by Renault Trucks.
Az előző két játék egyértelműen ingyenesnek indult. Míg a Ferrarik közül háromféle autóval egy pályán versenghettünk a gépi ellenfelek ellen, addig a Volvo esetében már két pálya állt a rendelkezésünkre, amelyeken viszonylag elég sok modellt kipróbálhattunk. Mindkét játék „olcsóságuk” ellenére eléggé igényesre sikerült. Nem afféle árkád versenyek, a szimuláció is jelen van bennük, a megjelenítésre sem lehet panasz, szóval egytől egyig minőségi munkák.

Ferrari Virtual R.- talán a legszebb mindközzül


A két nagy német autógyártó is kiadta a maga autós játékát BMW M3 Challenge és Mercedes CLC néven. Előbbi kiváló, de rettenetesen nehéz szimulációt nyújt, míg utóbbiról annyit, hogy inkább nem kellett volna. A Mercedes-től sokkalt többet vártam, messze a legrosszabb ingyenes autósjáték az előbb említettek közül.

A Renault kamionos versenyéről mindenütt azt írják, hogy ingyenes, de lesz pénzért megvásárolható verzió is, ami többek között multi módot is tartalmaz majd. Na erre szokás mondani azt, hogy ami ingyenes, az a DEMO. Ezt a szót sehol nem olvastam róla, tehát ezek szerint nem illik használni erre a játékra.

Highway to Hell...



A játék telepítését követően kicsit elkeseredve tapasztaltam, hogy nem indul el az egy évig ingyenes Win 7-en, de az XP kompatibilitást bepöttyentve gond nélkül bejött a beállítási panel. A panel, amelyen szomorúan tapasztaltam, hogy max. sm2.0-át támogat a játék, tehát minden bizonnyal nem a Dirt 2 motorja dübörög alatta, de kinek számít ez egy ingyenes játéknál? Nekem nem, pláne mivel elégedetten dőltem hátra a székben, mikor észrevettem, hogy a játék támogatja monitorom 2048x1152-es felbontását.
A játék egyébként határozottan nem csúnya, sőt nekem tetszik a megjelenítés. A modellek igényesek, nem spóroltak a poligonokkal, a monstrumok után felkavart porfelhő látványos, a gépigény meg csekély. Igazából nem tudom mennyire élethű a fizika, mivel kamiont még sosem vezettem, pláne versenyre megépített. Az viszont feltűnt, hogy a 6 sebességi fokozatból miután felgyorsítottunk nem kell már csak az 5. és 6. között kapcsolgatni, még a célegyenes előtti visszafordítóba is be lehet menni 5-el, nem esik vissza a fordulat.
Ami igazán élvezetes az a kamionok test-test elleni küzdelme, ilyen élményt egyik rally, F1, vagy túraautó szimulátor sem ad.

Nem ferrari, de azért igényes a belső




A külső nézet sem épp csúnya...



Célszerű a játékkal magasabb nehézségi fokozatban kezdeni, ugyanis nem nagy kihívás megnyerni egy 6 körös versenyt, de már az időmérő körözgetés is jó, élvezetes körről-körre javítgatni időnkön.
Mindent összevetve azért szép és jó, mindezek felett kamionos és ingyenes a játék, ezért érdemes kipróbálni, ha van egy szabad óránk, annyi ideig biztosan leköt majd.