A szellemjelenségekről sok-sok fotó kering fenn az interneten, régen is hamisították ezeket, ma már meg a korszerű retusáló programok segítségével bárki összedobhat egy ilyen fake kreálmányt. Szkepticizmusra tehát van ok, ha egy ilyet meglát az ember. Én is egyből a hibákat keresem rajtuk, hogy hol is sántít a kép.

De mi van, ha a hálózaton keringő sok-sok ezernyi kép közül akár csak egy is valós? Az bizony milliónyi kérdést vet fel.

Először is mi az, amit látunk? Vagy épp nem látunk, hisz gyakran csak utólag, az elkészült fényképeken jelenik meg a „tünemény”, máskor viszont maguk a szemtanúk számolnak be a látottakról. Van, hogy a képeken tisztán kivehető emberi forma van, van mikor csak fényjelenség körvonalazódik, de olykor ijesztő démoni alakok jelennek meg. Vajon rég elhunyt embertársaink lelkei kóborolnak egy másik világban és át-át csapódnak a miénkbe valami oknál fogva?

Érdekes mód az emberiség az írott és íratlan történelme során nagyon sokféle istent imádott, de a halál utáni életben szinte minden kultúránál hittek. A mai, leginkább elfogadott és valósnak vélt kereszténység Istene esetében is az embernek a Paradicsomból való kiűzetése óta halandónak kell lennie és csak földi halálát követően juthat a Menybe, vagy máshová…

Az előzőek alapján tehát méltán gondolhatnánk, hogy a szellemek az elhunyt emberek lelkei és slussz, pont, vége. Ezt talán az is alátámasztja, hogy nem egy esetben azonosítani is tudták a látott személyt. De nekem ez még mindig nem magyarázat. Valójában mit is látunk? A fotók és beszámolók alapján a szellem mindig vagy lepelben, vagy ruhában jelenik meg. Na most akkor ez hogy is van? A túlvilágon is van ruha, vagy groteszk ironikus mód a ruhának is van szelleme, ami megy a tulajdonossal? Aligha hinném…
A másik érdekes kérdés, hogy mi céllal vesznek minket körül? A beszámolók, felvételek alapján olyanoknak képzelem el ezeket, mint valami tudat és cél nélküli lényeket (lényeket ?). Megjelennek, jönnek, mennek. Van ennek értelme? Így nem sok…

A bennem felvetődő sokadik kérdés az, hogy hogyan illeszkednek ezek be a mi 3D-s világunkba? Hisz a felvételeken sokszor a föld felett lebegnek, valamilyen tárgy közelében vannak, sőt, akár el is mozdítják azokat. Ebből eredően viszont érzékelik a „Mi” világunkat. Hogy lehet az, hogy egy olyan jelenség, ami a mi fizikai ismeretünknek homlok egyenest ellentmond, az mégis „lekezeli” azokat és sokszor számunkra értelmetlen és céltalan mód interakcióba lép környezetünkkel?

Sok-sok kérdés és nincs egyetlen egy válasz sem. Még egy elgondolkodtató dolog ötlik fel bennem a szellemek terén, ez pedig a halál. Az ember egy tudattal rendelkező, értelmes lény, amely talán egyedüliként fel tudja fogni az elmúlás jelenségét és el tudja fogadni szükséges mivoltát. Nem furcsa? Tudjuk, hogy egyszer, talán sok-sok év múlva, talán tíz percen belül végünk lesz, de ettől függetlenül tesszük mindennapi dolgunkat, néha még vidámak is vagyunk… A halál kicsit olyan, mint a legnagyobb, de legelfogadottabb deviancia, ami valaha is érintkezésbe került az emberi kultúrával.

Ha valaki odáig vetemedett, hogy elolvasta ez a se füle, se farka förmedvényt és valaha látott, vagy hallott már szellemekről, az kérem írja le bátran mi is történ vele, vagy ismerősével.