Én személy szerint naponta legalább 5 órát kekselem a képernyőt míg dolgozom. Az ember ilyenkor teljesen elfeledkezik magáról, az átlagosnál jóval kevesebbet pislog, hosszú percekig természetellenes pózban, mozdulatlanul görnyedezik. Ennek velejárója, hogy az ember szeme kiszárad, a háta pedig egy idő után nem hogy fáj, hanem oly módon süt, mintha perzselővel égetnék.
Ezidáig ennek ellenszerét csak a munka utáni elnyúlásban találtam meg, de most egy ismerősöm által sikerült felfedeznem a TENS-et. Ez a rövidítés a Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator kifejezésből ered, tulajdonképpen elektrosokkon alapul. No ne gondoljon senki leborotvált fejű, félig vízbe merített, áramütésektől vonagló emberekre, ez attól sokkal kíméletesebb dolog.
Az általam beszerzett (~13eFt) készüléknek két pár elektródája van, amelyek zselészerű felületük által tapadnak a bőrhöz. (Ha valaki ismerte a '90-es évek elején nagy népszerűségnek örvendő „takonylabdát”, akkor az tudja milyen is ez az anyag.) Ezeken az elektródákon keresztül a készülék különböző frekvenciájú áramütésekkel stimulálja az izmokat. Bevallom először egy picit kételkedtem az eljárás hatékonyságában, de amit kipróbáltam éreztem jótékony hatását.

A házi masszőröm

A készüléknek vannak automata üzemmódjai, amelyek külön testrészre szólnak (pl. kar/láb, hát, ízület, hasizom stb...) és manuálisan is ki lehet választani különféle módozatokat (pl.: ütögetés, nyomkodás, masszírozás stb...). Az automata funkciók tulajdonképpen a manuális lehetőségek megadott program szerinti ismétlését jelentik. Meglepő, de használat közben az ember egyáltalán nem úgy érzi, mintha a nagyfeszültség csapkodná, hanem tényleg olyan, mintha egy masszőr gyúrná a hátamat, csak nem súlyos ezresekért, hanem 2db AAA elemért cserébe. Természetesen a készüléken be lehet állítani a kíván időtartamot, frekvenciát is. Automata üzemmódban van extrém nagy frekvenciás, 1100Mhz-s lehetőség is, ami olyan hatást eredményez, mintha ezernyi apró hangya mászkálna a páciens hátán.
Mindenkinek ajánlom, akinek hát, vagy egyéb fájdalmai vannak, tényleg hatásos kezelés. Sok egyéb más problémára is lehet még használni a TENS-t, akinek felkeltette az érdeklődését a téma, az biztos talál rá megfelelő irodalmat.