Nagyjából ennyit tud meg általában a nagyvilág a hasonló esetekben, de most más is történt: a Titan Quest egyik producere (THQ alkalmazott, őt tehát közvetlenül nem érinti a csőd), Michael Fitch utat engedett dühének . Egy fórumban nagyjából összefoglalta tapasztalatait, az okokat, és nagyjából azt, hogy mekkora szívás is ma PC-s fejlesztőnek lenni.

A legfőbb ok egyértelműen a kalózkodás (a többi kielemzését meghagyom másnak, mint ahogy azt is, hogy mennyire jó ötlet az olyan másolásvédelem, ami hibaüzenet nélkül vágja ki a másolt játékot futtatót a desktopra...). Fitch úrnak köszönhetően végre vannak számaink is e témából, a hivatalos felmérések általam mindig túl szépnek gondolt 15-20%-os becslésekkel szemben. Amerikában - csak a PC-ről beszélünk - 70% felett, Európában pedig 90% felett van a másolt játékok aránya. Konzolon még mindig nehézkesebb a dolog (egyes gépeket csipezni kell, meg ott nem ússzuk meg kiírt DVD nélkül), így az olyan hardcore, PC-s gyökerekkel rendelkező játékoknál is sokkal durvább már a konzolos eladások aránya, mint a Bioshock (5 az 1-hez) vagy a Call of Duty 4 (10 az 1-hez!).

Ha Európában csak tíz százalékkal sikerülne csökkenteni a kalózverziók arányát, az megduplázná a bevételeket. Akkor a Titan Quest nem épphogy életben tartaná a fejlesztőket pár hónapig, hanem hatalmas sikert élne meg a cég. Ha az EA nem azt látná, hogy multiplatform címei sokkal jobban fogynak konzolon, mint PC-n (már nálunk is ez a helyzet), akkor talán PC-n is lenne Army of Two, Burnout és Rock Band. Ha nagyon zavar a sok konzol-exkluzív játék, te is tehetsz érte, hogy változzon a helyzet - csak több játékot kell eredetiben megvenned.

Nyilván én is tudom, hogy a gazdasági helyzet jelenleg nem a legjobb, hogy aki iskolás, nagycsaládos, annak nincs feltétlenül erre pénze. De ma már 2-4-5 ezer forintért is kaphatóak jó játékok. BF2 4000, UT3 5000, Civ4 5000, Fable 4000, Heroes 5 5000, Jade Empire 2000 (!), Rise of Nations Gold 3000, Gears of War 5000, GTA SA 4000. Szerintem ennyi pénzért ez mind megéri, ezeket a klasszikusokat érdemes begyűjteni. Egy ilyen bejegyzés által nyilván nem fog mindenki áttérni az eredeti játékok vásárlására, de már az is eredmény lenne, ha a warezkirályok csak néha vennének egy-egy programot. Vagy kérjenek eredeti játékot karácsonyra, születésnapra. A polcon annyival szebben mutatnak szép sorban a dobozok...