Otthon most estefelé lehet, itt meg mindjárt délután három, majdnem harminc fok, és nemsokára készülni kell, jön a sajtótájékoztató. Mivel Sasa kedvesen, az időeltolódásra ügyet sem vetve hajnali fél hétkor felébresztett, nekiláttam körülnézni a szobában.

Amúgy még a tegnapi naphoz néhány gondolat...

Már régóta készültem rá, hogy belekezdek a Lost sorozatba, mindenki mondta, hogy jó, én is láttam rajta, hogy igényes, de valahogy nem bírtam rávenni magam. Eddig. Szépen megvettem iTunes-on az első évadot, rátöltöttem a telefonra, aztán hajrá. Rá kellett azonban jönnöm, hogy a Lost nem az a sorozat, amit feltétlenül egy 9 és fél órás repülőúton kell elkezdeni. Az első három részben vagy hétszer zuhan le az a tetves gép, és ez akkor sem volt jó érzés, ha engem amúgy nem idegesít a repülés. Legalábbis alapjáraton nem, most azért nyeltem néha nagyokat, amikor épp azt látom, hogy kettétörik egy repülő a tenger felett, és mit ad isten, a kapitány is épp bemondja, hogy "sorry, turbulence, everybodyüljöne". Mellettem egy kiskölyök ült, akit amúgy rendkvül érdekelt a videózás-a-telefonon témakör, úgyhogy nem győztem takargatni a képernyőt, amikor megint más szemszögből zuhantak, vagy akár a parton nézegették a roncsot. Kell nekem, hogy az ölembe okádjanak?

Egyébként meg köszönöm derék honfitársaimnak, hogy az egész út alatt itták az ingyensört, és az utazás végére már kásás hangú nyöszörgésükkel betöltötték a gépet. Országimázs rulez!

Na de vissza a mai napra. Hajnali kelés, fürdés (itt is van tévé a kád fölött, de a táviránytó nem vízhatlan, ejnye!), majd, mivel a nekünk kijelölt étterem csak nyolckor nyit, megpróbáltam valami kajához jutni a bárszekrényből. Hát nem ment. Én gyermekként is élen jártam az elvileg nyitásbiztos kütyük, zárak, táskák kinyitásában, de ezzel nem bírtam. Pedig a szerkezete nem egy bonyolult, ráadásul csak egy gomb van rajta. Nyomtam sokszor. Nyomtam sokáig. Elnyomogattam rajta az Indiana Jones főcímzenét. Semmi. Ha atomot dobnak Vegasra, megmaradnak a csótányok meg a bárszekrényem. Pár héttel utána a csótányok éhenhalnak a szekrény körül.

Szóval éhesen maradtam, amit aztán bepótoltam az egyél-amennyit-akarsz étteremben. Ettem egy kontinentális, egy amerikai és egy olasz reggelit, aztán majdnem összerókáztam magam. Kicsit sikerült jobban körülnéznem az épületben is, és kiderült, hogy bár kaszinózni itt is lehet,ez inkább egy wellness hotel, mintsem "igazi" vegasi kaszinó. Csak háromezer nyerőautomata van például, míg a Bellaggio/MGM/Caesars bőven tízezer felett vannak ebből. Itt viszont van egy egész emeletnyi kényeztetőrészleg, ahol kivételesen nem erotikus módon dögönyöznek. Kérhető például Ultimate Indulgence terápia: 7 óra, benne 2x ötven perc masszázs, 2x arcpakolás +kaja +pezsgő +körömvágás. Kétezet dollárt kóstál, szóval azt hiszem ma kihagyom.

Reggeli után irány a Strip, ahol harminc fokban végigkutyagolom a vidéket, ahol nemrég még száguldoztam (Project Gotham Racing 3-4) és lövöldöztem (RS Vegas). Öt (hat?) éve volt szerencsém egy emlékezetes estét eltöltenem már itt, azóta nem sok változott. Ugyan még több kaszinó van (és legalább öt másik böszme nagy még csak épül), és már nem esik ki pénz az automatákból (helyette papírt nyomtat a masina, azt tudod beváltani. Nagy nyereménynél azért mp3-ról megy a csilingelő érmék hangja, az illúzió nem veszett el teljesen), de amúgy ugyanaz a város. Azaz van egy utca, ami leginkább egy felnőtteknek készült vidámparkra emlékeztet, és mellette van a nagy puszta, ahol helyszínelnek Grissomék. És az egész hóbelevanctól fél órányi kocsiútra van az én hotelem.

Sok ismerős dolog volt, a kibérelhető szuperkocsik (érdekes módon a Lamborghini sokkal, de tényleg sokkal drágább, mint akármelyik Ferrari), klasszikus amerikai stílusú újságosládák, amelyekben azonban prostikatalógusok vannak. Minden kaszinóban legalább 5 "év humoristája/színháza", és összesen 4 Cirque de Soleil előadás. Mit láttam még? Egyetlen nyamvadt játékboltot, egy Hawaii nevü klubot, ahol bikinis csajok szolgáltak fel, a Bellaggio híres vízköpőinek renoválását, egy "na ezért illegális a drogozás" feliratú pólót egy tényleg durván leépült hajléktalanon, iPhone-mentes Apple boltokat.

Szóval a hely továbbra sem teljesen normális, alig sorolható be a városok közé, de egyszer érdemes megnézni.

Ja, a szobámban levő programajánlós füzetben a következő újsághirdetésre bukkantam, idézem:

"Try One, buy one - Real Full Autos
MP5, UZI, AK47, M249 SAW, MP4O.
The Gun Store.
Handgun, rifle and shotgun rentals too!

5 dollar off with this ad"


(az M249 az nem a klasszikus 5/1-es a Counter-Strike-ból?)