Emlékszem, amikor egy korábbi Hacktivity alkalmából "direkt véletlenül" elszórt USB kulcsok hevertek szanaszét, sokan nem tudtak ezeknek ellenállni. Nem is beszélve a dekoratív hoszteszekről, akik nyereményért cserébe próbálkoztak azzal, hogy megengednénk-e a gépünkbe egy pillanatra bedugni egy külső USB tárolót.

Akkor szerencsére sokak a "Bocsi, de hát végül is ez csak egy hackerkonf, szóval inkább nem" választ adták, azért sajnos páran így is voltak, akik bedőltek az ilyeneknek. De anno a Dürer kerti Wall of Sheep, csak rövid ideig, de szépen "teljesített".

Ezúttal a Swedish Pirate Party nevű két napos rendezvényen jelent meg egy olyan látszólag odatartozó "OPEN GUEST" nyitott wifi hálózat, melynek segítségével Gustav Nipe, a kalózpárt ifjúsági szárnyának vezetője gyűjtötte be az óvatlan netezők adatait. A beszámolók szerint mintegy száz konferenciaküldött, köztük több magas rangú képviselő csatlakozott ehhez a védelem nélküli nyitott vezeték-nélküli hálózathoz, és a hírek alapján nem csak a munkával, vagy a konferenciával kapcsolatos információkhoz való hozzáférésre használták.


Az adatok tanúsága szerint különféle személyes oldalaikra is bejelentkeztek, szabadidős programjaikat, privát kirándulásaikat tervezgették, de például ami már sokkal neccesebb, a Business Insider értesülései szerint innen csekkolták eBay akcióik pillanatnyi állását is, emellett leveleztek vagy éppen skype-oltak ismerőseikkel.

A titkosítatlan wifi hálózat látogatói között kínos módon politikusok, újságírók, valamint a biztonsági szakértők is voltak. A naplózott adatok birtokában simán lehetett követni, hogy mely weboldalakat látogatták, valamint az e-maileket forgalmát, de interneten keresztül még körülbelül száz SMS üzenetet is küldtek.

Az esetről a helyi TheLocal is részletesen beszámolt, kitérve arra, hogy 2006-ban alapított svéd Kalózpárt folyamatosan igyekszik harcolni egy elnyomás és cenzúramentes jobb internetes világért, és ez az akció is pontosan erre kívánta felhívni a figyelmet.

Bár Nipe, az ifjú kalózok elnöke állítólag először nem reagált az őt megkereső Ars technica megkeresésére, utóbb aztán azért megadta a frappáns választ, miszerint "Good news that through our reconnaissance we could not find any preparation for terrorist activities." Vagyis viccesen megjegyezte, hogy remek híre van, szerencsére semmilyen terrorista gyanús tevékenységet nem észleltek a begyűjtött adatokban.