Bár viszonylag ritka esemény, hogy egy új hardverrel együtt egy kártevő bukkanjon fel, az ilyen esetek mégsem teljesen példa nélküliek. Ha pár korábbi precedenst kellene előhozni, nem hiányozhatna a körképből, hogy 2007-ben a németországi Medion gyártó Németországba és Dániába küldendő noteszgépein egy 1994-es régi, Stoned.Angelina vírust találtak.

Az MD96290 típusjelű notebookok előtelepített Windows Vista Home Premiummal voltak felszerelve. A jelentések szerint a bootvírussal fertőzött gépek száma mintegy 10 ezer és 100 ezer közé volt tehető. Emlékezetes lehet ugyancsak, hogy 2007. elején a TomTom autós navigációs rendszer került forgalomba fertőzötten, míg 2006. októberben vírusos iPod lejátszók bukkantak fel, és USB háttértárak már többször is kerültek fertőzötten piacra.

A közelmúltban is borzolta a kedélyeket hasonló incidens, 2015-ben Confickerrel gyárilag fertőzött kamera került felhasználásra a floridai rendőrségnél. Mindez akkor derült ki, mikor kifejezetten a rendőrségnek szánt testen viselhető Martel kamerákat a PC számítógépekhez csatlakoztatták. Szóval soha nem árt állandóan résen lenni.


Mostani történetünkben Samsung Galaxy, Lenovo, Asus, stb. okostelefonokról derült ki, hogy fertőzötten kerülhettek a vásárolókhoz.

Bár a jelentés szerint a gyártósoron még tiszták lehettek az Android alapú készülékek, ám egy azt követő fázisban, valószínűleg a telekommunikációs cég által előtelepített alkalmazások formájában különféle fertőzések kerültek számos készüléktípusra. Ezek között az agresszív reklámmegjelenítő adnet kártevőtől egészen a Loki, Slocker zsarolóvírusokig minden előfordult.

Az Oren Koriat biztonsági kutató által jegyzett jelentés kiemeli, hogy az eset súlyosságát az is jól mutatja, hogy a 38 eset közül 6-nál az utólag feltelepített alkalmazás rendszerszintű jogosultságot kapott, így annak eltávolítása egy átlagfelhasználó számára lehetetlen.