Idén januárban zsaroló kártevő "sóhajtott dögvészt... bölcsek és költők műveire", ugyanis az említett St. Louis Közkönyvtár volt a célpont, ahol leállt a kölcsönzési folyamat. Miután mintegy a számítógépes rendszer 700 számítógépet sikerült megfertőzni összesen 16 helyszínen, a tettesek 35 ezer dollár (körülbelül 10 millió forint) értékű Bitcoint követeltek a helyreállítás fejében.

Az intézmény nem fizetett, hanem helyette a napokba-hetekbe kerülő teljes újratelepítést választotta. A szóvivő szerint bár az intézmény szervere és levelező rendszere is elesett a támadásban, ezeken állítólag nem tároltak olyan alkalmazotti, személyes vagy pénzügyi, bankkártya adatot, amely emiatt veszélybe kerülhetett volna, sőt további jó hír, hogy rendelkeztek mentéssel is, így lesz miből helyreállítani a rendszerüket.

Érdekes momentum az ügyben, hogy egy Eric Nicholson nevezetű diák, aki még 2015-ben a IT biztonsági témájú diplomamunkáján dolgozott, már akkor jelezte feléjük e-mailben, hogy komoly sebezhetőségek vannak a könyvtár rendszerében, például mások személyazonosságának ellopására is mód nyílik. Azt nem tudni, hogy ennek mi lette sorsa, ugyanis nem kapott választ. A mostani ransommware támadást viszont a könyvtár már bejelentett az FBI felé.


Amúgy ha fellapozzuk egy kicsit az Antivirus blog korábbi fejezeteit, mi is találhatunk változatos fertőzési helyszíneket. Volt már például 2013-ban zsaroló vírus egy amerikai rendőrőrsön, ahol a neten keresték meg, mi is az a Bitcoin, és mit vegyenek a váltságdíj fizetéshez. Volt 2014-ben ügyvédi iroda, amely a CryptoLocker fertőzés után biztonsági mentés híján elbukta az összes dokumentumát, sőt még a praxist is elvesztették és bezárni kényszerültek.

Aztán 2016-ban sajnos a kórházak is ízelítőt kaptak a ransomware támadásokból, itt volt olyan incidens is, ahol 3.6 millió dollárnak megfelelő 9,000 Bitcoint követeltek.

Később pedig néhány oktatási intézmény is testközelből kényszerült szembenézni az elkódolt adatokkal és az ezek visszaszerzéséért megjelent fizetési követeléssel. 2016-ban a University of Calgary (Kanada) egyetemen a kártevős támadás 100 feletti gépet zárolt, és emiatt 20 ezer CAD, akkori áron körülbelül 4.3 millió HUF fizettek ki.

Végül persze visszatérhetünk a mostani címadó költeményhez is, amely azért szavaival érdemben gondoskodik arról, hogy a lehetséges mellékhatások, és az ajánlott teendők tekintetében ne orvosunkhoz vagy gyógyszerészünkhöz kelljen fordulni, hanem értsük jól a mondanivalót: "Mi dolgunk a világon? küzdeni".

Ennek pedig a kibertérben a megfelelő vírusvédelem, a biztonságtudatos hozzáállás és a rendszeres külső mentés lehetnek a kulcsai