Már ekkor elgondolkodtunk azon, hogy vajon a 204 millió akkori e-mail üzenetből mennyi volt a spam, hány kártevőre mutató link juthatott a percenkénti 2 millió Google keresésre, vagy vajon hány átverős poszt íródott minden egyes percben a Facebookon megjelenő 41 ezerből? Mindennek az ad most apropót, hogy Marc Goodman biztonsági szakértő könyvet írt az informatika robbanásszerű fejlődésének hatásairól, jelentősebb biztonsági incidenseiről.

Ebben nem csak a címben emlegetett napi 160 ezer Facebook account feltörése szerepel, de az utóbbi évek nagy adatvesztései is, például a 2011-es Sony hack, ahol 77 millió PlayStation account adatát lopták el, és három hónapig le is állt a rendszer. Az informatika annyira átszövi mindennapi életünket, és annyira összetett probléma a biztonság megőrzése, fenntartása, hogy ez minden résztvevőtől folyamatos figyelmet és élethosszig tanulást igényel.


Lehetne sorolni a naponta kiderülő, és a felhasználókat veszélyeztető egyéb biztonsági réseket is, hogy csak a legutóbbi Java, vagy Heartbleed, BEAST, ShellShock, Poodle és Freak sebezhetőségeket említsük. A könyv kiemeli, hogy a technikai részek gyengeségei mellett a biztonságtudatos hozzáállás tömeges hiányának is óriási szerepe van az incidensekben. Ehhez elég például az évenkénti Worst password összeállításokra gondolni, ahol gyakoriságban a "password", "123456" és hasonló jelszavak vezetnek.

De nem csak az átlagemberek, hanem a profik is tudnak időnként brutális hibákat véteni. Ez utóbbira jó példa, amikor még 2007-ben a felkelők azért tudtak négy új Apache helikoptert elpusztítani Irakban, mert az amerikai katonák képeket posztoltak ezekről a Facebookon, és ezekből a fotókból kiolvasott geotagból a támadók ki tudták nyerni a járművek GPS helyzetét.

Mi maradjunk viszont még a Facebooknál, hiszen nemrég magyar adatok is megjelentek a legkedveltebb közösségi portál statisztikai adatairól. A magyar felhasználók kétharmada csak mobilról facebookozik, egy átlagos júzernek pedig 245 barátja van és 50 oldalt kedvel. A több mint 2 millió hazai felhasználó minden nap facebookozik és átlagosan napi 14-20 alkalommal nézi meg, hogy mi zajlik a közösségi oldalon. Jelentős mennyiségű bejegyzés keletkezik nap mint nap, összesen félmillió posztot írnak naponta a magyarok.

Végül a napi 160 ezer kompromittált belépési adat mellett említsünk meg pár könnyen megfogadható tippet is, ami segíthet megőrizni Facebook fiókunk biztonságát.

- Mindig használjunk erős, egyedi biztonságos jelszót, amit ne engedjünk elmenteni a böngészőben!

- A belépéshez használjuk ki a kétfaktoros azonosítási lehetőséget!

- Mindig jelentkezzünk ki a Facebook használata után, különösen akkor, ha másokkal közösen használjuk a számítógépet!

- Ne kattintsunk gyanús tartalmakra, linkekre, kéretlen üzenetek mellékleteire!

- Védjük a közösségi oldalaink biztonságát az ingyenes ESET Social Media Scanner segítségével!