Szóval a napokban az Orange is The New Black legfrissebb, ötödik évada volt az áldozata az úgynevezett Dark Overlordnak, aki behatolt a filmkészítők számítógépes rendszerébe. Az állítólag már jóval korábban eltulajdonított, de most még mindig a megjelenés előtt álló epizódokért (13-ból 10) 67 ezer USD-nek megfelelő (kb. 19 millió HUF) Bitcoint követelt előbb a gyártó Larson Studios cégtől, majd később a Netflixtől.

Mivel követeléseit nem teljesítették, a sorozat részeit már fel is töltötték a The Pirate Bay fájlmegosztó oldalra. Az elkövető állítása szerint más stúdióktól - pl. ABC, Fox, National Geographic, IFC - is lopott már kópiákat, így ezeken a helyszíneken valószínűsíthető, hogy a biztonsági állapotokon még lenne mit erősíteni. Hogy a műsorok mellett milyen mennyiségű személyes adat szivároghatott ki a támadásoknál, azt egyelőre nem tudni.

A mostani sorozat ügyében a Netflix egyik lehetséges válasza lehet az a lépés is, ha az eredetileg június 9-re tervezett bemutató dátumát az incidens miatt előbbre hozza. Az Orange nem is az egyetlen a sorban, a támadó a Twitter csatornájában további ellopott filmeket és sorozatokat is említ, erről egy egész hosszú lista áll rendelkezésre.


Akik valamennyire figyelemmel kísérik a váltságdíj szedő kártevők történetét a CryptoLocker 2013-as eljövetele óta sok érdekes jelenségnek lehettek már tanúi. Ugyanis jól láthatóan nem csak a saját állományaink titkosításának feloldásáért, hanem DDoS támadás megállításáért, ellopott céges adatok Pastebin-re való fel nem töltéséért is lehet pénz követelni - és mint a mostani eset mutatja, szellemi javak, tv sorozatok ki nem szivárogtatásával is megkísérelhetnek zsarolást.

Egy biztos, a biztonsági szakértők között nem az a legélesebb kés a fiókban, aki erre mindössze a Bitcoinokból való feltankolást tanácsolja.