Bizony mondom néktek, indítsd te Safe módban - szólt az eddigi "How to Remove" kőbe vésett biztos receptünk. Ám sajnos vannak már olyan hamis antivirus programok is, amelyek eléggé el nem ítélhető módon lekapcsolják nekünk ezt a jó kis Safe módot. Ami nem egy újdonság, mert azért hébe-hóba már korábban is belefuthattunk nagy ritkán ilyesmibe, ám most egy friss beszámoló apropóján úgy gondoltuk, érdemes erről külön is megemlékezni. Ami ugyebár egyúttal azt is jelenti, természetesen van megoldás a problémára, és szerencsére nem is túl bonyolult.

Az "Antivirus System" elnevezésű hamis antivírus próbálja ismét ezt a nehezítést bevetni ellenünk, ám hiába nem engedi a Safe módot, van rá mégis lehetőség. Ehhez pedig nem kell más, mint a felhasználói fiókok kezelésénél - itt ebben a speciális esetben a cmd.exe indítása után a "control nusrmgr.cpl" segítségével volt ez elindítva - a Manage other accounts-nál fel kell venni egy tetszőleges nevű új admin jogú felhasználót. Újraindítás után aztán ennek az új accountnak a nevével bejelentkezve már elérhető lesz a csökkentett mód, beintettünk a vicces kedvű "Antivirus System"-nek és sikeres lesz a kártevő kitakarítása.

Természetesen ez a folyamat állandó, a hatás-ellenhatás elvén a kártevőkészítők mindig igyekeznek újabb evolúciós akadályokat gördíteni a könnyű eltávolítás rögös útjába: random fájlnevek, rengeteg példány rengeteg szétszórt mappában, a rendszerfájlok nevéhez hasonlatos állomány elnevezések, Registry kulcsok a minden egyes újraindítás utáni futás biztosítására, a Feladatkezelő Alt-Ctrl-Del billentyű kombináción keresztüli elérésének tiltása, és hasonlók.

Emlékezetes, hogy annak idején például az is előfordult, hogy a vírus letiltotta az EXE fájlok futását, és emiatt a helyreállításhoz használni szándékozott Regedit sem indult. Ekkor jöhetett az, hogy hoppá, nevezzük át regedit.com vagy regedit.scr formára, és ezzel ki lehetett cselezni a rosszindulatú korlátozást, máris futott :-).

Szóval biztosan nem ez volt az utolsó ehhez hasonló kellemetlenkedés az álantivírusok részéről, de amíg a Föld kerek, minden trükkre lesz ellentrükk. Mindenesetre jó hír, hogy ezt a mostani problémát sikeresen megoldja az új felhasználói fiók létrehozása, érdemes tehát elraktározni az emlékezetünkbe, ha valaki véletlenül éppen belefut majd egyszer ilyesmibe: sárkány ellen sárkányfű.