Legyen szó mostantól fizetős Facebookról, eladó és 31 milliárd dolláros áron felvásárolt Twitterről, esetleg iTunes számlának látszó tárgyról, vagy éppen látszólag az Instagram üzemeltetői által nekünk küldött levélről, a csalók kreativitása továbbra sem ismer lehetetlent, sem fáradtságot - kimeríthetetlenül ontják az egyre bővülő változatos átverős üzeneteket.

A mostani akcióban olyan üzenetek keringenek, amelyben a csalók az állítólagosan lejáró eddig ingyenes WhatsApp használatunkért igyekeznek sápot szedni, bennünket becsapni. Itt a felelőtlen kattintás nem csak a belépési accountunkat, hanem a banki adatainkat is veszélybe sodorhatja.

Sokaknak talán emlékezetes lehet a WhatsApp azon 2016-os bejelentése, ami a korábbi díjfizetéseket az év elejével teljesen megszüntette. Ám valószínűleg sokan erről a részletről nem tudnak, és ha csak a felhasználók 5%-a átverhető ily módon, akkor a csalóknak már bőségesen megérte a fáradozást.


Manapság, amikor már az összes e-mail 80-90%-a spam, nincs nyugodt időszak, hiszen folyamatosan áramlik, ömlik a sok szemét, megtévesztés vagy fertőzött mellékletet, linket tartalmazó levelek áradata.

Ebben kaphatunk az OTP nevében ajánlott adathalász hamis appot , mellyel banki adatainkat próbálják meg ellopni, de jöhet Apple iTunes account állítólagos lejáratásra figyelmeztető állevél, PayPal belépési korlátozásnak látszó üzenet, ahol persze egy kattintással "orvosolható" a nem is létező probléma, és aki csak belepillant a spamfolderbe, tudatára ébredhet, milyen világban is élünk.

Megszokni, megtanulni pedig mindezekből azt érdemes, hogy szűnni nem akaró állandó globális támadás alatt vagyunk, ahol a gyanakvás, kételkedés és kritikai gondolkodás, biztonságtudatos hozzáállás minden percben nélkülözhetetlen kellék. Ahogy Bill Gates nem osztogatja el a vagyonát, a gyanús, szokatlan, ijesztő, hihetetlen vagy túlságosan is kedvező üzenetek fel kell hogy keltsék az óvatosságunkat, és az ilyen jellegű levelek, spamek, átverések várhatóan sosem fognak megszűnni.