Nézzük is sorban:

A probléma ott kezdődik, hogy mikor még nincs az embernek gépe, össze kéne rakni egyet vagy egyben kéne venni egyet, ami tényleg jól működik. Aki jót akar magának, az ezt a második lehetőséget elvből elveti. Egy "gyári" konfig soha nem lesz olyan pont amilyen nekünk kellene. Miért? Mert azt jó esetben egy mérnök rakja össze, akinek az az időtartam fontos még a gépet meg nem veszik. Addig menjen még a boltban van, aztán kit érdekel.

Fogj hát egy árlistát és nézz körül. Hogy állsz neki? Elhitted azt a mesét, hogy minél drágább egy cucc, annál jobb és mindenből megvetted a "legjobbat"? Akkor átvágtak! A bivaly erős asztali géped nem lesz több egy halom nyűglődő ócskavasnál. Mehet is pár hónapon belül a kukába, anyuci vesz újat, az sem lesz jobb..

Első szempont az hogy válogasd össze jól a géped alkatrészeit, arra amire kell neked. Netezel éjjel-nappal? Akkor nem kell neked olyan gép, ami 200 ezer. Játszol? Akkor ne akarj 60-ból gépet venni. Válogass!

Az asztali gépben van egy pár kritikus pont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Elég elvetemült ötlet az, hogy veszel egy olcsó VGA-t és majd a memória mennyisége javít rajta valamit, vagy veszel egy 4 magos CPU-t, az majd csodát művel 512 Mb-ram mellett. Nem fog menni!

Kritikus pontok következnek. Ha most valaki azt várja hogy itt valami reklám jön és majd márkát írok, akkor téved. Nem fogok. Minden gyártó tudatában van annak hogy mit tud és mit nem, ehhez méri az árait is jó estben. Egyszerű a választás, mert 3000-ért nem lehet pl jó 650 W-os tápot venni, hiszen akkor csődbe menne a gyártó. Ellenben ha egy 650 W-os táp pl 70 ezer, az meg már rablás, tehát kövessük az ésszerű közép utat.

Szóval azok a kritikus pontok:

Tápegység: elég ha annyit megjegyzel, ne ezen spórolj! Egy gyenge táp alapjaiban képes hazavágni a stabilitást. Nem kell neked PFC meg ilyen hasonló mozaik szavak drága pénzért, amiről azt sem tudod mi az. Elég egy stabil táp. Mindegy milyen, STABIL legyen!



Memória: Ez az a komponens amiből viszont kimondottan márkásat ajánlott venni. Ha már megvan jöhet a memtest86+. Mikor 10-szer lement hiba nélkül, addigra nyugodt lehetsz, nem szúrtad el a vételt, ha hibázik vidd vissza, még nem késő!



CPU: Minél erősebb, annál jobb. Legyen benne jó nagy regiszter, mert az nagyban befolyásolja a működését. Mindegy hogy AMD vagy Intel, jó ha van egy jó nagy hűtő, mert a rendszerben ez a rész fogja majd a legtöbb hőt adni.



VGA: Ha játszani készül valaki jó ha itt kinyitja pénztárcát. Itt is órajel és ne memória mennyiség után válogassunk. Hiába van 1 giga VRAM, ha mellé kapsz egy 400/400-as kártyát, az életben nem fog jól futni rajta egy játék sem. Természetesen olyat vegyünk ami az alaplapunkba való. APG-sben nem célszerű a PCI-E-s kari



Alaplap: Nagyon fontos, hogy jól megnézd itt mit is veszel! Mondhatnám úgy is VIZUÁLÁS! Nézd meg micsoda különbség van egy-egy lap forrasztási minősége és kivitelezése között. Ha jól megnézed láthatod, hogy a jó minőségű lapokon a forrasztás fémes fényes színű és egyenletes, az alkatrészek nincsenek egy kicsit sem elmozdulva. (nem úgy, mint pl az én lapomon, ahol 3 óráig forrasztottam a helyére néhány stabilizátort, mert el volt csúszva..)
Ezután jön az, hogy mit is tud a board. Legyen rajta minden, amire használni akarod. Semmit ne kelljen később bővíteni, mert az éppen nincs. (gondolok itt a külső SATA kártyára pl..) Gondoj arra, hogy ez a géped legfontosabb része, nem ajánlott vacakot venni.



HDD: Legyen minél gyorsabb. A kapacitás ma már nem gond. Ha tehetted SATA 2. Inkább két kisebb, mint egy nagyobb kapacitású, RAID-ben jól fog menni és még biztonságos is.



Hangkártya: Nagyon vigyázni kell vele! Egy rossz hangkrai blokkolhat egy jó gépet is! Csak márkás ajánlott! Úgysem drágák már.

A többi a körítés: kell még egy jó dvd író, egy csomó kábel.. Na itt álljunk meg egy pillanatra. Ha tehetitek minden kábelből olyat vesztek, amit gyárilag összekötegeltek, egyrészt mert szebb, másrészt, mert jobban szellőzik a gépház. Ha már gépház.. na ezen szoktam röhögni a legjobbat. Nem kell semmi olyan, ami nem kell Kell nektek előlapi audió? Akkor olyat vegyél! Azért viszont ne vegyél olyat, hogy csak legyen dísznek. Azért amit most írok agyoncsapna legtöbb boltos. A jó gépház tesztje az, hogy szépen ránehézkedsz még nincs benne a cucc. Ha készül szétesni, akkor egy plé vacak, szemétbe való. Hogy tudod ezt a boltban könnyen kiszúrni? Hát ehhez kell egy kis rutin. A súly árulkodó, ha túl könnyű az eleve gyanús..
Ha kiszemelted és teszik és és.. most akkor nézd meg mit akarsz megvenni! Van hozzá elég csavar? Van benne elég hely annak amit készülsz beletenni? A legidegesítőbb, mikor a mobil rack tipikusan neki megy a ramnak, mert rövid a gépház..

A többi tényleg csak köret. Billentyűzet és egér? Kit érdekel milyen, ha a 10 ezres is arra jó mint a 800 Ft-os. Kell még "hangszóró". Ebből is jó az olcsó is, nem kell "ultra brutál giga watt" , mert a kicsik tapasztalataim szerint jobban szólnak (szebben).

Meg van tehát a gép, jön a fekete leves. Össze kell rakni.. hajaj..vagy nem?! NEM! Marhaság azzal indítani egy új gépet, hogy egyből minden legyen a helyén. Fogd szépen az alaplapod tedd le egy olyan asztalra ami jól le van takarítva, ne legyen ott semmi más, nem kell még semmi. Fogd meg a procit és rakd a helyére. Ehhez kell egy kis kézügyesség, de igazán nem nehéz. Ha ez megvan, fogj egy kis hővezető pasztát és kend be vele az érintkezési felületet, ahová majd a hűtő kerül. Szépen vékonyan, nem kell sok.

Megvagyunk? Akkor jöhet a hűtő. Némi "fekete mágia" után mikor már "azagyameldobomettőla.." megvolt és felraktuk valahogy, kössük a helyére a ventilátor tápcsatit az alaplapon és fogjuk a kezünkbe a tápegységünk. Dugjuk be a hálózaba, még mielőtt az alaplapon lenne. (akinek most Vargáné tápja volt, az bizony meghalt mert agyon csapta.. ) Normális esetben sem ráznia sem semmi egyéb dolgot nem szabad tennie, az alaplap nélkül. (van olyan táp aminek van öntesztje, amivel kipróbálja ventit, az normális jelenség).
Élünk még? Akkor kössük rá az alaplapra, persze előbb húzzuk ki. nehogy valamit rövidre zárjunk. Ha be van kötve, szükségünk van egy nyomógombra (ezt egy kicsit nehéz beszerezni így, de nem lehetetlen). Vegyük elő a lap kézikönyvét és kössük be a bekapcsolás gombot a helyére (Power_SWT-nek jelöl a legtöbb lap). most adjuk vissza tápnak a hálózatot. Jöhet az első start! Most jön a kérdés, hogy mi lesz a többi cuccal?! Nem kell egyelőre, nem kell VGA, nem kell memória semmi csak CPU és az alaplap. Miért? Mert ha itt gáz van, akkor nem kell utána végig mászni mindenen vajon mi a rossz. Ha jól csináltunk mindent, akkor a CPU venti felpörög, indulna a gép, ha minden oké lenne. Várjunk egy kicsit és fogjuk meg óvatosan a hűtőt most. Kéz meleg kell legyen. Ha forró akkor valami zárlat van, jobb ha azonnal leállítjuk a gépet, irány a a szerviz! Ha gyanúsan hideg, akkor gondolkodjunk el rajta jól van-e fent a hűtő, inkább nézzük át, még nem késő. Kár volna CPU-ért.
Minden oké? Akkor kikapcs. Most jöhet a memória. Figyeljünk, hogy helyére pattanjon. Újra start. Még mindig minden rendben? Akkor tovább, leállít. VGA-t be. Na most jön a legörömtelibb pillanat. Rákötjük a monitorra. Start. Indul a bios? Akkor sínen vagyunk.., reméljük nem jön a vonat mögöttünk.. Amikor a tesztel végzett (VGA teszt, memória teszt, perifériák) két dolog történhet. Vagy közli hogy soha sem lett beállítva, valamiféle error kíséretében, vagy egyből beadja hogy nincs oprendszer és ott megáll. Ez mindkettő természetes, nem baj most nem kell vele törődni.



Most némi nyomozás következik.. Tegyük a helyére a hangkártyát.. csak melyikre? Van X db PCI foglalat, abból egy kell a kártyának. Némi nyomozás után a kézikönyvből ki kéne derülnie, melyik az az egy, aminek önálló megszakítása van a biosból (IRQ ), na abba kell a hangkártya.
Ha megtaláltuk és még nem vertük a fejünk a falba jönnek a többiek.
HDD. Az IDE-s winyók állítom egy tucat pc-s idegeit viszik a szakadás határára. Egy port, két winyó.. hogy is van ez? Most jón a lényeg. Fogd meg azt a HDD-t amire a rendszert akarod felrakni. A kábel (általában kék) végét dugd rá az alaplapra. Most van még két hely rajta. Ami közelebb van a laphoz, az a Master vezérlő, a másik távolabbi a Slave (pláne ha szabványos a kiosztás, mert nálam pont fordítva van..) Keresd meg azt a kis tüskét, ami a winyó hátsó felén van és húzd ki. (cabel selective mód) Most kösd be arra a portra, ami közelebb esik. Start. Most figyelj! Ha azt írta géped, hogy talált egy meghajtót, akkor már jó úton vagy. Ha ez most PirmaryMaster, akkor nyertél. Nézd meg a winyót, valahol rá van írva a tüskét hová kell kötni a Master módhoz. Lekapcs. Visszatesz. Ha slave, akkor a külső fej a master, akkor összerakáskor oda kell tenni ezt a winyót. Ha azt látod, hogy SenodaryMaster mode, akkor bizony a másik foglaltba kell kötni az alaplapon a kábelt. Ha megvagy jöhet a többi IDE cucc, ugyan így. Az a lényeg, hogy tudd melyiknek hol a helye. Ha teheted a Winyó és a dvd író NE legyen azonos kábelen! Még akkor sem, ha csak ez a két cucc van a gépben.
Ugye mennyivel egyszerűbb az élet, ha valaki SATA winyót vesz.. aha. még nem kell rá rendszert rakni.. de erről később. Ott nincs jumper (rövid zár tüske). Egy kábel - egy hely. Ja, még valami, mielőtt elfelejtem, ahogy szoktam. Adjatok tápot is winyónak



"Ha idáig eljutottunk nagy baj már nem lehet" Aha, az csak hiszed! Van nekünk ugyanis egy jó kis reset gombunk, egy a bekapcsoláshoz, egy vörös és egy zöld led (hdd & power) és még egy pici rendszer hangszóró. Mindehhez valahol, lehetőleg jó szorosan egymás mellett van egy tüske sor valahol az alaplapon.. Most amit eddig összeraktunk, azt szépen bontsuk vissza, a CPU és a ramok maradjanak csak. Persze jegyezzük meg hogy volt előtte.

Jöhet gépház! A tápot célszerű még az alaplap előtt a helyére tuszkolni, később a proci hűtőtől kicsit nehéz lesz.
Tegyük a helyére a deszkát és csavarozzuk/patentóljuk/ragasszuk a gépházba, hogy onnan ne mostanában kerüljön ki. Ha bent van, akkor elő a kézi könyvel. Van ugye egy szép kis bekötési rajz, mit is ronthatnánk el?! Hát pl azt, hogy azokon a csatikon amiket most fogunk bekötni van egy sor mérőpont. Miért baj ez? Mert az fém.. ha átér a másik sor tüskére, akkor a mindenható kegyelme legyen az új alaplappal, mert én még olyan tápot nem láttam ami megvédené a leégéstől. Jól nézzük hát meg az egyik oldalon kis fém lapok vannak, az legyen "kifelé" a tüskesortól.
A másik "kedvencem" a a fordítva bekötött "égő" ami úgy nem igazán működik. Ezek nem izzók lámpák kérem. Aki még a ledről nem hallott volna, az jól gondolja meg a következő lépést. Van egy X színű és egy fehér kábel, a fehér a negatív "láb". Nem szerencsés felcserélni, annyit mondhatok..
Most már a helyére kerülhet a VGA és a hangkártya is. Ha van más akkor azok is szépen sorban (tévé tuner szokott még lenni, más már nem nagyon esetleg WLAN kártya..)



Ha mindent jól csináltunk és még a gép is indul, akkor most már a helyére tehetjük a winyókat és a meghajtókat. Megvagyunk? Nem ám! Kell még egy billentyűzet és egy egér , valamint be kell kötni a VGA-ra a monitort..

Indítsuk hát el az új gépünk.. pontosabban még nem. Most nyúljunk mélyebbre azokba dobozokban, amit kaptunk a cuccokhoz.. lesz ott egy halom már a szemétbe szánt cd. Készítsük elő.. Na, most indítsuk el a gépet és várjunk erre:



Folytatása következik...(rendszertelepítés)