PS4-en már elérhető az év egyik legambiciózusabb indie játéka, a No Man’s Sky, és ha minden jól alakul, holnap este már a PC-sek is nekivághatnak a galaxisnak. A játék a csillagok felfedezéséről szól, de azért ennél több dolgot is lehet benne csinálni, például bányászni, kereskedni, a hajónkat fejleszteni. És ez csak pár példa, ami megkönnyíti a felfedezést és fokozza a játékélményt. Most a Gamespot segedelmével összeszedtünk 11 dolgot, ami megkönnyítheti az életünket a Hello Games játékának világában.

Etesd az állatokat

Az állatkertekkel és a Jurassic Worlddel ellentétben a No Man’s Skyban szabad etetni az állatokat – mármint azt, amelyik nem belőlünk akar enni. Illetve, azokat is szabad, csak eme tevékenység káros az egészségre. Na de elkalandoztam. Az állatok etetése az első napi frissítéssel került be a játékba, ám eme funkció nem csak szórakoztató, hanem gyümölcsöző tevékenység is, ugyanis két egzotikus, hasznos elemet  nyerhetünk ezáltal: az Omegont és a Caliumot. Ráadásul az állatok, amik így megkedvelnek, követni fognak minket, és megvédhetnek vagy segíthetnek felkutatni további értékes erőforrásokat.

Íme egy Kéthengeres Nünüke

Suhanj a jetpackkel

Bár Jango Fettnek nem indult be, amikor kellett volna, Boba Fettnek meg beindult, amikor nem kellett volna, e két példa még nem jó ok arra, hogy mi ne éljünk a háti rakéta nyújtotta előnnyel. Ha futás közben lenyomjuk a „melee gombot” és rögtön utána begyújtjuk a jetpackot, horizontálisan repülhetünk a sima futáshoz képest igen gyorsan. Előző mondatomból fakadóan talán nem is kéne ecsetelnem ennek hasznát, de azért megteszem: maga a sprintelés frusztrálóan lassú a No Man’s Skyban, felszíni járművek hiányában pedig sok időt vehet igénybe, mire eljutunk a célhelyünkre.

Repülő hegyek? James, megvan Pandora!

Mássz a jetpackkel

És még egy kicsit a háti rakétánál maradva. Kellemetlen, ha az ember beleesik egy kur… szóval, mély lyukba. Szerencsére azonban a jetpack segítségével bármilyen mélységből kijuthattunk, üzemanyag-fogyasztás nélkül! Mindehhez csak arra van szükségünk, hogy olyan közel álljunk a falhoz, amennyire csak lehet, aztán gyújtsuk be a rakétát és tartsuk is nyitva a szelepet, míg ki nem jutunk a felszínre.

Bármilyen lyukból kihoz a jetpack, de talán ezt a fekete lyukat ki kéne hagyni...

Használd az orbitális pályát

Az űrhajóink a légkörben számottevően lelassulnak, ami persze evidens, a sűrű atmoszférában a gépek nem olyan fürgék, mint a vákuumban. És a fizika e törvénye nagyon jól működik a No Man’s Skyban, így, ha a bolygón több, egymástól távol lévő pontot is meg akarunk látogatni, érdemes a hajóval felröppenni az űrbe, és ott áthidalni a távolságot a pulzushajtóművel (pulse drive). Jelentősen gyorsabb az utazás, mint légkörben, még a fel- és leszállással együtt is. Ötperces utat megtehetünk tizenkét másodperc alatt.

Nini, látni a házam!

Driftelj!

Bár ez nem a Need for Speed: Drift vagy a The Fast and the Furious: Tokyo Drift (Halálos iramban: Tokiói hajsza), az első napi frissítéssel megjelent légfékekkel az űrben is driftelhetünk, ami igen gyors fordulókat tesz lehetővé. Ezek igazán jól jöhetnek például a kalózok elleni harcokban vagy aszteroidamezőkben történő manőverezéskor.

No Man's Sky: Driftbattle

Keresd az Atlast

Nem kell felcsapni az atlaszt, de jó, ha van nálad Atlas. Jó, bocsi a hülye szóviccért, de a tanács az azért marad. Az Atlas Stone az egyik legértékesebb és legmisztikusabb eleme a játéknak. Még alapjáraton is 70000 egységet ér, amiből Luke Skywalker szavai alapján akár hét hajót is vehetnénk a Tatooine-on. Viszont vannak olyan árusok, akik az egymillió egységet is hajlandóak érte kicsengetni, ami sok-sok üzemanyagot jelent. Szóval, ha szereztünk egy ilyet, akkor ne adjuk el az első útba eső kufárnak, keressünk szépen egy jól fizető boltost.

Ez most vagy egy zseb-Halálcsillag, vagy Atlas-lelőhely, attól függ, itt van-e J. J. Abrams

Figyelj az üzemanyagra

Ahogy az életben, úgy a No Man’s Skyban sem érdemes nagyobb utaknak nekivágni úgy, hogy az üzemanyag mérője a nullát verdesi. Szerencsére akkor sem kell lecövekelni egy űrállomáson, ha fogyóban a nafta, mert az űr teli van aszteroidákkal, és általában mindig akar egy kisebb mező a közelben. A sziklákat szétlőve Thamium9-hez juthatsz, amit az űrhajónk üzemanyagként tud használni, így ha nem is tudunk elég kakaót szerezni éhes paripánknak, legalább annyit beletehetünk, hogy eljussunk egy nagyobb üzemanyag lelőhelyig.

Biztos eljutottam oda, ahová ember még nem merészkedett, mert sehol egy benzinkút

Légy Vaskalap

Ha leszállunk egy űrállomáson, és van rá keretünk, vásároljuk fel az ott fellelhető összes portékát, aztán adjuk el az állomás látogatóinak. Konkurencia híján jó forgalmunk lehet, de azért érdemes türelemmel lenni: minden vevőnek más és más áron adhatjuk el az áruinkat, így érdemes kivárni a legjobb ajánlatot. Kicsit időigényes munka, de tiszta haszon a befektetett türelem.

DINNYÉT!

Járt utat a járatlanért el ne hagyj

A bolygók és űrállomások körül igen nagy a szomszédjárás, sok hajó jön és megy. Ezeket érdemes követnünk (ami amúgy piszok nehéz munka), ugyanis mindegyik egy-egy kereskedelmi útvonalon röpköd, amik jobbnál jobb helyekre vezethetnek el. Értékes ásványforrásokra vagy jól fizető kereskedelmi állomásokra is rálelhetünk így.

Az űr a legvégső határ, ez meg biztos a határőrség

Johó, johó, mert kalóznak lenni oly jó

Csúnya dolog a kalózkodás, a rablás, de az űr már csak ilyen hely. Mint régen az óceánokon vagy a vadnyugaton, itt is könnyen a Sötét Oldalra sodródhatunk, mert mégis gyorsabb szétlőni egy teherhajót némi lootért, mint egy egész bolygót átkutatni. A csillagrendszerek többségében pedig mindig lapul egy hatalmas teherhajó, amin biza sok loot lapul. Ezek megtámadása bár kifizetődő, azért meggondolandó, mert jól páncélozottak és fegyverzettek. Szóval csak egy tápos hajóval az ülepünk alatt szabad kekeckedni velük. Ugyanez igaz a felszíni bázisok abajgatására is. Azokban szintén sok értékre lelhetünk, de nem biztos, hogy a helyiek szívesen adják majd oda.

Svédasztal űrkalózoknak

Ne hagyd el a cuccod

Mint sok hasonló játékban, a No Man’s Sky-ban is feltámadhatunk, ha meghalunk. A főnix-atrakció után viszont nem lesznek velünk a már összeszedett cuccaink, de no para! Ha visszatérünk halálunk helyszínére (legyen az az űrben vagy egy bolygón), visszaszerezhetjük elhagyott holminkat. Csak arra ügyeljünk, hogy útközben ne gyűjtögessünk, mert ha teli a tatyó, már nem szuszakolhatjuk bele régi cuccainkat, és azok akkor biza elvesznek. Végleg. Akkor már indulhat a para.

Itt nyugszik Reklám Áron, holmija elvihető reklámáron


Nektekt van valami jó tanácsotok vagy értékes/érdekes tapasztalatotok, amit átadnátok más játékosoknak? Nosza, osszátok meg velünk kommentben!