Az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep a 2000-es évek elején kezdett teret hódítani Magyarországon, mára pedig teljesen megszokottá vált, hogy október 31-én Halloween, november 1-jén mindenszentek, november 2-án pedig halottak napja van. Jellegzetesen ilyenkor beöltözve megyünk el valamilyen halloweeni buliba, de ha mégsem így lenne, akkor jó alternatíva lehet egy jó horrorjáték, hogy e jeles nap egy másik oldalát, a rettegést is megtapasztaljuk. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Resident Evil-sorozat

A klasszikus. Bár manapság már inkább akciójáték, szerencsére az első rész és az azt megelőző Zero remake-je nemrég jött ki remasterelt változatban, illetve a kétrészes spin-off, a Revelations még a régi horror vonalat követi, így első sorban ezeket ajánlanánk figyelmetekbe a klasszikus, bár ma már avétos Resident Evil 2 és 3 mellé. Illetve természetesen a frenetikus hangulatú Resident Evil 4-et is kár lenne kihagyni egy ilyen jeles napon.

Left 4 Dead 1-2

Attól, hogy otthon kockulsz, még nem kell azt egyedül tenned. A Left 4 Dead mindkét része tökéletesen alkalmas arra, hogy ha csak a virtuális térben is, de társaságban töltsd el a Halloweent. Ez a duó egy csapat alapú online-lövölde, ahol négy túlélő szállhat szembe a zombi hordákkal, amik között a hagyományos élőholt mellett igazi csúfságok is megjelennek, amiknek levadászása külön élmény.

Dead Island és Dead Island: Riptide

Egy újabb, többjátékos mókára kihegyezett – de egyedül is játszható – zombis játék, amit főleg az különböztet meg a Left 4 Deadtől, hogy itt egy trópusi szigeten kell a különféle zombikkal felvennünk a harcot, illetve az a tény, hogy ez a sziget teljesen nyitott. Mind e mellett járműveket vezethetünk, és igen változatos fegyvereket harácsolhatunk, amikkel a legkülönfélébb módon apríthatjuk a zomboidokat. Jelenleg a Dead Island: Definitive Collection beszerzése a legajánlottabb, hiszen ez némi grafikai tupir mellett az eredeti játékot és a Riptide című kiegészítőt/folytatást is tartalmazza.

Dying Light

A Dead Islandre némileg hasonlító Dying Light szintén hatalmas, nyílt terepekkel és vezethető járművekkel operál. Ebben is lehetőségünk van barátainkkal karöltve játszani, de persze az egyjátékos mód szintén támogatott. A játékot egyedivé az teszi, hogy itt az Assassin’s Creedekre jellemzően mozoghatunk a háztetőkön, mászhatunk meg falakat, és akár össze is verekedhetünk a zombikkal. Érdemes a Dying Light: The Following – Enhanced Editionra beruházni, mert ennek már része a vidéki területekre kalauzoló, egy teljes játék méreteivel büszkélkedő The Following DLC is.

Dead Rising-trilógia

Maradván még kicsit a zombiknál, ajánljuk a Dead Rising-trilógiát – hamarosan kvadrológiát –, ami szintén nyílt terepekkel operál, ám itt a hangsúly a tényleg bődületesen nagy zombi hordákon és az összeállítható, eszementnél eszementebb fegyvereken van – márpedig ebben a játéksorozatban a plüssmacitól a láncfűrészen át a shotgunig bármi fegyver lehet. Az egészben a legjobb, hogy nem is oly régóta már az egész trilógia elérhető PC-n.

Silent Hill-sorozat

A másik klasszikus. Ez esetben ugyan a régi részek (még) nem kerültek felújításra, de ez cseppet sem von le az értékükből. Különösen ajánlott Halloween alkalmából a második, harmadik és a The Room című negyedik rész elővétele. Sajnos az Origins, a Homekoming és a Downpour már nem lettek olyan jók, mint az elődök, és végül a legújabb epizód, a Silent Hills meg sem valósulhatott, de nosztalgiázásra és borzongásra a korai játékok még így is tökéletesek. Mert ezekben a játékokban biza sosem tudhatod, hogy amit látsz, az valóság-e, és nem csak a bűntudat megelevenedése.

Alan Wake

Az Alan Wake szintén olyan program, amit Halloween alkalmából szinte vétek kihagyni. A barátnője után kutató címszereplő író kalandja nem csak hangulatában, de történetében és játékmenetében is iszonyú erős. Egy elszabadult fantázia hullámvasút, ami egy idilli kisvárosból indul és a borzalmak palotáján visz keresztül.

Until Dawn

A PS4-re megjelent játék a Rémálom az Elm utcában és a Péntek 13 című filmsorozatokra épít, vagyis nyolc fiatal egy hegyi házban száll meg, ahol aztán elkezdi tizedelni őket egy őrült sorozatgyilkos. Persze csak a felszínen tűnik egy bugyuta tinihorrornak, az Until Dawn ennél sokkal többről szól. A játék legnagyobb erénye, hogy döntések sorát kell meghoznunk, és soha nem tudhatjuk, hogy az valami ártalmatlan eredményt hoz, vagy az egyik barátunk életébe fog kerülni. Ráadásul nem is biztos, hogy ez a döntés azonnal kifejti hatását, lehet, hogy csak órákkal később szembesülünk a következményekkel.

Alien: Isolation

Az Alien: Isolation valaha készült legjobb Alien-játék, amiben nincs M41A impulzuskarabélyunk, amivel szétlőhetjük a xenomorfok hordáját. Itt csak mi vagyunk, azaz Amada Ripley, Ellen Ripley lánya, és egyetlen idegen. Előle kell bujkálnunk az első filmet megidéző pályákon, miközben szerelői képességeinket kihasználva építhetünk elterelésre vagy elijesztésre alkalmas eszközöket, amikkel talán meghosszabbíthatjuk az életünket néhány perccel.

Dead Space-trilógia

Egy másik csillagközi szerelő története. Isaac Clarke Alan Wake-hez hasonlóan a barátnőjét akarja megkeresni, amikor megérkezik a USG Ishimurára, ám a hatalmas bányászhajó nem azért némult el, mert mindenki csendkirályt játszik: az Ishimura nyüzsög a nekromorfoktól, eme élőholt (de nem zombi) szörnyetegektől. A Dead Space első része nagyrészt egy klasszikus értelembe vett túlélő horror, nem kevés akcióval fűszerezve. A folytatások már jobban eltolódtak az akció irányába, de hangulatuk és sztorijuk miatt azokat is nyugodtan végig lehet játszani. Ám Halloween estéjére mégis a legelső epizódot ajánlanjuk jó szívvel.

Soma

A Frictional Games által összedobott Soma az Alien: Isolationhoz és a Dead Space-trilógiához hasonlóan egy sci-fi horror, amiben a PATHOS-2 nevű űrállomáson kell szembenéznünk a szörnyűségekkel. A játék frenetikus hangulattal, briliáns történettel és valódi művészi értékekkel bír, fontos filozófiai kérdéseket jár körbe. Tulajdonképpen a Somáról nem beszélni kell, hanem végigjátszani, így a listán szereplő játékok közül ezt ajánljuk leginkább a figyelmetekbe.

Amnesia: The Dark Descent

És ha már Soma, ne feledkezzünk meg a Frictional Games másik liberó-reklám játékáról sem, az Amnesia: The Dark Descentről. Miért liberó-reklám? Hát mert ez a játék nagyjából félóránként eléri, hogy teli legyen a pelus. Igazi pszichológiai horror, egy pillanatra sem áll le az ijesztgetéssel, így tökéletes program lehet Halloween éjszakájára. Mellesleg, a PC Guru 2012/05-ös számához mellékeltük, amit 600 forintért megvásárolhattok a shopunkban.

Outlast

Őrület az őrültek házában. Az Outlast tulajdonképpen az Alien: Isolation szellemi elődje, legalábbis a xenomorfos kalamajka nagyon sok elemet átörökölt a Red Barrels játékából. Az Outlast a Mount Massive Asylum falai között játszódik, ahová egy újságíró, Miles Upshur az év sztorijában reménykedve betör. De amit ott talál, az a tudomány és vallás, a természet és valami egészen, rettenetesen más rémisztő határmezsgyéjén egyensúlyoz. Az Outlast egy folyamatos hullámvasút a terror díszletei között.

The Evil Within

A The Evil Withint ugyanaz a Mikami Sindzsi találta ki, aki anno a Resident Evil-játékok fölött is bábáskodott. A sztori szerint egy Sebastian Castellanos nevű nyomozót alakítunk, akit társával, Joseph-fel, valamint a gondjaikra bízott újonccal, Julie-val együtt érkezik meg a Beacon Elmegyógyintézethez, ahol különös dolgok történnek. Ám a szó szerint véres valóság sokkal rettenetesebb, mint bármi, amit a hős trió elképzelt. Ehhez a játékhoz amúgy kifejezetten ildomos beszerezni a The Assignment és a The Consequence című DLC-ket, amik nem csak kitolják a rettegést, de a sztorit is kerek egésszé teszik.

Dark Souls-trilógia

A Dark Soult nem is igazán a félelemkeltésről vagy az ijesztgetésről szól, noha a hangulata meglehetősen nyomasztó, és éppen ezért került fel erre a listára. Ezért, meg azért, mert igencsak kemény kihívás elé állítja azokat, akik belekóstolnak ebbe a halálszimulátorba. Ha Halloween éjszakáján valami komolyabb megmérettetésre vágysz, akkor a Dark Soult-trilógia a te játékod, ráadásul ezt is játszhatod többedmagaddal.

Ghostbusters: The Video Game

A Halloween szellemekről szól, szóval mi más illene hozzá a legjobban, mint a Szellemirtók? Az eredeti két film megnézése is ajánlott, már csak azért is, mert a Ghostbusters: The Video Game teljes értékű folytatása azoknak. Nem csak komoly visszautalások vannak a mozifilmekre – hála annak, hogy a történetet ezúttal is Dan Aykroyd és Harold Ramis jegyzi –, de a visszatérő szereplőket szintén az eredeti színészek szólaltatják meg, sőt, róluk mintázták a karaktereket. Felhőtlen, mégis néha hátborzongató kalandban vehetnek részt azok, akik belevágnak a Ghostbustersbe, és garantáltan jobban fognak szórakozni ezen, mint a női Szellemirtókon.

És te milyen játékot ajánlanál Halloween éjszakájára?