• Hatalmas haszonra tett szert a Rockstar a kiskapuk kihasználásával
  • Miközben elkerülte az adófizetést az Egyesült Királyságban
  • Eme kiskapukat más multi cégek is kihasználják
  • A brit adóügyi hivatal már nyomoz az ügyben

Sok, nem feltétlen hízelgő dolgot hallottunk már a Rockstar Gamesről, például azt, hogy a vezetőség aljas taktikákkal tartja sakkban a dolgozóit, akiket akár 100 órás túlórában is dolgoztat. A listára most az adóelkerülést is fel lehet írni, amire a brit Tax Watch hívta fel a figyelmet.

Fontos leszögezni, hogy a Rockstar nem követett el adócsalást, csupán arról van szó, hogy az Egyesült Királyság törvényeiben és adózási szabályaiban fellelhető kiskapukat használta ki, igaz, azt rendszeresen és aránytalanul magas profit megszerzésével tette, így közel áll a bűncselekményhez.

Szóval, a Tax Watch értesülései szerint a Rockstar Games vezetői 2009 és 2019 között 3,4 milliárd dolláros bónuszt markolhattak fel. Ebben nagy szerepe volt a GTA 5-nek, amiből a lap becslése szerint 2013 és 2018 között 6 milliárd dollár folyt be, ebből az adók és levonások nélküli haszon 5 milliárd dollár. Közben erre az időszakra az Egyesült Királyságban csak 47,3 millió fontot vallottak be, ami nagyjából 58 millió dollárnak felel meg, vagyis nagyon távol van a valódi haszontól.

Ezt tetézi, hogy az Edinburgh-ben található Rockstar North 42 millió fontnyi adójóváírást kapott 2015 és 2017 között. Mindezt azért, mert az általuk tető alá hozott GTA 5-öt a British Film Institute 2015-ben a brit kultúra kimagasló művei közé sorolta. Ide olyan alkotások kerülnek, amik brit témákkal vagy problémákkal foglalkoznak, esetleg a szigetország helyszínein játszódnak vagy brit karakterek szerepelnek benne, vagy az Egyesült Királyságban készültek. És bár a Rockstar amerikai cég és a GTA az Egyesült Államokban játszódik amerikai karakterekkel és problémákkal foglalkozik, a Rockstar North Edinburgh-ben székel, így jogosulttá vált a fenti adókedvezményre.

És itt jön a harmadik kiskapu: a Rockstar Games székhelye New Yorkban van bejegyeztetve, ennek köszönhetően a GTA 5-ből és a többi, az Egyesült Királyságban fejlesztett vagy kiadott játék hasznát az Egyesült Államokban könyvelte el, aminek köszönhetően a cég 0 font társasági adót fizetett be 2009 és 2018 között az UK-ban, mi több, még nettó veszteséget is bejelentett erre az időszakra.

A Tax Watch amúgy nem is igazán a Rockstart vádolja, hanem inkább a rendszert, ami nyitva tart olyan kiskapukat, amiket a Rockstar mellett még olyan nemzetközi cégek is kihasználnak, mint a Google, az Amazon, a Vodafone vagy éppen a Starbucks.

A Gamespot értesülései szerint a szigetországban az adóügyekkel foglalkozó Her Majesty's Revenue & Customs már vizsgálja az ügyet, természetesen nem csak a Rockstar, de a többi multival kapcsolatban is.