Tegnap az Assassin’s Creed játékokról szedtünk össze néhány érdekességet, most pedig magáról a holnap bemutatásra kerülő film titkai között mazsoláztuk össze a figyelemre érdemeseket, főleg azokat, amelyek talán már az első megtekintéskor is többletet ad egy-egy jelenethez. Természetesen az Assassin’s Creed történetének fordulatait nem szeretnénk lelőni, ilyesmikbe bele sem mentünk, de azért egy-két, főleg a játékokhoz kapcsolódó titkot elárultak. Ezeket viszont külön jelezzük, ha esetleg valaki a film alatt szeretné felfedezni eme, főleg a rajongóknak szóló kedveskedéseket. Vágjunk is bele.

Produkció

A producerek szerint az Assassin’s Creed története teljesen önálló, nem kapcsolódik a játékokban felvázolt sztorihoz. A Ubisoft ezzel szerette volna elérni, hogy azok is élvezhessék, akik nem ismerik a játékokat. Viszont a cselekmény ugyanabban az univerzumban folyik, párhuzamosan a játékok történetével.

A Ubisoft kezdetben a Sony Picturesszel tárgyalt a filmről, ám a Sony nem akarta elengedni a kreatív kontrolt, így a tárgyalások először megrekedtek, majd megszakadtak. Az Assassin’s Creed végül a 20th Century Foxnál kötött ki.

Justin Kuzel rendező nem szuperhősfilmet vagy fantasy-t akart készíteni, ezért igyekezett a szereplőket jellemileg és képességileg is emberivé tenni, míg a látványvilágot a történelmi hűség irányába eltolni. Emellett nem akarta az Asszaszin Rendet pusztán jónak, a Templomosokat pedig eredendően gonosznak beállítani.

A film tizenötödik században játszódó szakaszában végig spanyolul beszélnek a szereplők. Kurzel először angolul akarta leforgatni, de szerinte a spanyol olyan jó és kézenfekvő volt, hogy végül inkább eme nyelv mellett döntöttek. Ez azért is érdekes, mert a játékban az olasz, arab és francia nyelvet is többnyire (néhány szót leszámítva) angolul hallhatjuk, hiszen az Animus fordít.

A film 80%-át CGI nélkül, valós környezetben vagy díszletek között, valódi színészekkel és kaszkadőrökkel rögzítették.

A filmben látható az elmúlt 35 év leghosszabb (ejtőernyő vagy bármilyen más védőeszköz nélküli) szabadesése. Damien Walters kaszkadőr 38 méter magasból ugrott le a film kedvéért, 3 másodpercig zuhant és 98 km/h-val csapódott be.

A máltai díszleteket erőteljesen megrongálta a forgatás alatt egy vihar.

Michael Fassbender és Ariane Labed az akciójelenetek 95%-át maguk játszották el.

Sok jelenetet drónok segítségével rögzítettek.

A film akciójeleneteit igen hosszú ideig készítették elő, de ennek köszönhetően gyorsan fel tudták venni mindet. Például a lovakat öt hétig tréningezték, míg az akciójelenetet velük három nap alatt leforgatták.

Eredetileg 2 óra 20 perces lett volna a film, ezt kurtították meg 1 óra 48 percre. Ki tudja, talán ebből is lesz rendezői változat.

A filmet Time Out of Mind munkacím alatt forgatták, ami kissé összezavarta a médiát és a rajongókat, mert 2014-ben bemutattak egy filmet ezzel a címmel Richard Gere főszereplésével.

Az asszaszin jelmezeken egy egész csapat dolgozott 2-3 hónapon át. Mindegyikhez nyolc változat készült, és egytől egyig kézzel varrtak.

A film készítői részletest leírást kaptak a játékokban felvonultatott összes fegyverről és használati módjukról.

A szereplők

A Ubisoft Motion Pictures vezérigazgatója, Jean-Julien Baronnet szerint Michael Fassbender volt az első jelölt arra, hogy eljátssza a film köpenyes főhősét. Elmondásai alapján a jövőbeli Ubisoft-filmeket is a párhuzamosan folyó, de önálló történetek fogják jellemezni.

assassins-creed-michael-fassbender-ariane-labed.jpg

Fassbender sohasem játszott a film alapjául szolgáló Assassin’s Creed-játékokkal, sőt, azt sem tudta, hogy létezik, amíg fel nem ajánlották neki a szerepet.

Ugyanakkor az Assassin’s Creed világa, valamint a Templomosok és az Asszaszin Rend között fennálló konfliktus miatt kezdte érdekelni a projekt.

Fassbender nem csak főszereplője a filmnek, hanem producere is, sőt, az utómunkálatokban, például a vágásban szintén részt vett.

A színész korábban a Fable III-ban kölcsönözte Logan király hangját.

Callum Lynch ősének a neve eredetileg Aguilar de Algarrobo volt, amit később Aguilar de Nerhára változtattak.

Aguilar szeme barna, míg Callumé kék. Fassbender kontaktlencsét viselt Aguilar megformálásakor, ezzel is finoman érzékeltetve, hogy a két karakter nem ugyanaz a személy.

Jeremy Irons korábban a Borgiák című tévésorozatban Rodrigo Borgiát alakította. A karakter az Assassin’s Creed 2 főellenfele.

Az Assassin’s Creed meglehetősen nemzetközi a főbb szereplők terén. Fassbender ír-német (az anyja német, az apja ír, Németországban született, de Írországban nőtt fel), Marion Cotillard francia, Jeremy Irons és Callum Turner angol, Brendan Gleeson ír, Ariane Labed görög, Michael Kenneth Williams pedig amerikai.

Pletykálták, hogy Robert Downey Jr. kapná Leonardo Da Vinci szerepét. Ez végül hamisnak bizonyult.

Alicia Vikander neve is felmerült Maria szerepére, mielőtt kiválasztották Labededet, de a színésznő inkább a Jason Bourne-re írt alá szerződést. Ennek ellenére lehetősége lesz videojáték-adaptációban dolgozni, hiszen ő fogja Lara Croftot alakítani a 2018-as Tomb Raiderben.

assassins-creed-michael-fassbender-marion-cotillard.jpg

Egyetlen egy karaktert leszámítva a játékok szereplői közül egyik sem kap fontos szerepet a filmben.

Kapcsolat a játékokkal

Ez az a rész, amit csak azok olvassanak, akik az utalásokat szeretik maguk felfedezni. Mivel azonban ezek nincsenek befolyással a történetre, spoilertől nem kell tartani.

Jeremy Irons játssza a film főgonoszát, Alan Rikkint. A karakter egy rövid időre látható az első Assassin’s Creed játékban. Ő az Abstergo vezérigazgatója.

A film premierje az Egyesült Államokban december 21-én volt. Ez a dátum az Assassin’s Creed univerzumban is fontos, ezen a napon arathattak volna teljes győzelmet a Templomosok az Eye-Abstergo fellövésével.

A filmben van egy jelenet, amiben Callum láthatja asszaszin őseit. Köztük felfedezhető Arno Victor Dorian, az Assassin’s Creed: Unity főhőse.

A Michael K. Williams által megformált Moussa az Assassin’s Creed 3: Liberationban feltűnt Baptiste leszármazottja.

Bár még senki sem erősítette meg, a Matias Varela alakította Emir a jelek szerint Yusuf Tazim, az Assassin's Creed: Revelationsben feltűnt asszaszin leszármazottja.

Ugyanígy nincs megerősítve, de szintén nagyon valószínű, hogy a Michelle H. Lin formálta Lin Shao Jun, az Assassin's Creed Chronicles: China főhősnőjének a leszármazottja.

Bár a filmben egy teljesen új, fejlett VR kivetítővel bíró Animust láthatunk, az egyik jelenetben feltűnik az Assassin’s Creedben megjelent Animus 2.0 is.

A játékokban Desmondnak, Altairnak és Eziónak van egy sebhely az ajkán. Callum és Aguilar ajkán ugyanúgy megtalálható a sebhely.

assassins-creeds.jpg

Rengeteg más utalás is van a játékokra, kezdve a jellegzetes „hit ugrásától” és a szénakazaltól, a rejtett pengén, a kampókilövőn és a templomos kardokon át, a szénakazalig és az Éden Almáig. Szóval érdemes lesz figyelni a hátteret.