Az ébredő Erő bemutatója óta rengeteg regény, forráskönyv és képregény megjelent a Star Warshoz, amelyek több olyan információt is tartalmaznak, amik lényegesek lehetnek Az utolsó Jediik teljes körű megértéséhez. Mert mint eddig minden Star Wars-epizód esetében, bizony itt sem derült ki minden a filmből, azok lényegében csak a történetre és a szereplőkre fókuszálnak, míg a legtöbb háttér információt egy másik mű szolgáltatta.

Ez persze érthető, nehéz lenne egy, de még három filmben is elmesélni, hogyan lett a Birodalom maradványaiból titokban Első Rend, milyen politikai csatározások után alapította meg Leia az Ellenállást, ráadásul ezek megértése nem szükséges a filmekhez, mint ahogy az Egy új remény is remekül működött anélkül, hogy tudtuk volna, hogyan lett a Köztársaságból Birodalom, vagy hogyan alakult meg a Lázadók Szövetsége.

Ugyanakkor eme információk fellelhetőek a könyvekben, képregényekben, ám mivel ezek nem mindegyike jelent meg (még) Magyarországon, esetleg nem mindenkinek van affinitása arra, hogy ennyi mindent elolvasson, úgy gondoltuk, tartunk egy gyorstalpalót, amiben minden olyan információt összeszedünk, amit szükséges lehet tudni a Star Wars VIII: Az utolsó Jedik megtekintése előtt.

the-lst-jedi-banner.jpeg

Az Első Rend születése

Az Uralkodót, azaz Darth Sidious, vagy, ahogy a köznép ismerte: Sheev Palpatine császárt egész életében vonzotta valami az Ismeretlen Régiók felé – ez a terület a Galaxis fel nem térképezett része fekete lyukakkal, veszélyes csillagködökkel, aszteroida mezőkkel, napviharokkal. Úgy gondolta, hogy valahol ott rejtőzhet a Sötét Oldal forrása. El akart oda jutni, persze ehhez biztonságos utat kellett találni.

Felderítőket küldött ki, de ezek java sosem tért vissza, ugyanakkor ott volt neki az Ismeretlen Régiókból származó Thrawn főadmirális, illetve egy obszervatórium a Jakkun, amit ugyan Palpatine építettet, de azt egy ősi szuperszámítógép köré húzta fel, aminek célja az Ismeretlen Régiókba vezető út kiszámítása volt. Az útvonal azonban csak az endori csata előtt nem sokkal lett meg, így Sidious ezt már nem használhatta fel, bár a zászlóshajóját kiküldte.

Emellett egy másik sötét tervet is dédelgetett: a halálát az ellenségei és a Birodalom sem élhette túl, s amint a pusztításnak vége, új területen kell újrakezdeni. Erre a célra hozta létre a Tartalék-tervezetet. Ennek egyik első eleme az említett jakkui obszervatórium felépítése (20 évvel a yavini csata előtt) volt, amelynek mélyén olyan Sith ereklyék voltak, amikben elegendő energia volt egy egész bolygó felrobbantásához.

Fontos lépcső volt a tervezetben a Parázs-hadművelet. Ennek értelmében atmoszféra szabályzó szatelliteket telepítettek bizonyos bolygók köré (természetesen valódi céljukat titokban tartva), amik Palpatine halála után elkezdték elpusztítani ezeket a világokat. Az egyik ilyen világ az Uralkodó szülőhazája, a Naboo volt, egy másik pedig Iden Versio otthona, a Vardos (ezt láthatjuk a Star Wars Battlefront 2-ben). A bolygók végül megmenekültek, hála a Lázadók Szövetségének.

A Tartalék-tervezet harmadik fontos eleme egy bizonyos Gallius Rax volt, egy Jakkuról származó férfi, akit Palpatine kifejezetten a Tartalék végrehajtására képzett ki. Fiatal korában ő vigyázott a jakkui építkezésre, később a birodalmi hírszerzésnek dolgozott, majd flottaadmirális lett.

Az Uralkodó halála után egy Őrszem droidok kisebb serege indult útjára, hogy kiadják a császár utolsó parancsait – természetesen Raxen kívül senki sem tudta pontosan, mi célt is szolgál a Tartalék, a legtöbben csak a rájuk bízott feladatot ismerték.

Rax szövetkezett Rae Sloan főadmirálissal, a császári trón várományosával, hogy látszólag egyesítsék a még életbe lévő, de egymással marakodó admirálisokat és moffokat, így állítva helyre a Birodalmat. Közben Rax Operátor fedőnév alatt folyamatosan informálta az új Köztársaságot arról, hol vannak a legfontosabb birodalmi tisztek, így azokat a köztársasági ügynökök sorban elfoghatták, vagy ha úgy alakult, megölhették.

sloane-kanan-hera.jpg

Sloan karrierje kezdetén olyan emberekkel is találkozott, mint Kanan Jarrus és Hera Syndulla.

Rax végül létrehozott egy Árnyéktanácsot azokból a birodalmiakból, akiket a leghűségesebbnek ítélt, s akik segíthetnek neki az Ismeretlen Régiókban egy új birodalom felépítésében. Köztük volt Brendol Hux parancsnok, a későbbi Első Rend tábornoka, Armitage Hux apja.

Rax a birodalmi flotta maradékát a Jakku mellett vonta össze azzal a tervvel, hogy ezen a bolygón megedződhetnek a katonák kiképzése és felkészülhetnek az Ismeretlen Régiókban rájuk váró nehézségekre. Valójában csak egy helyen akarta tudni a Birodalom maradékát, hogy egyszerre pusztíthassa el őket.

Az új Köztársaság közben tudomást szerzett a gyülekezőről, és némi huzavona után az egész haderejüket odaküldték. Rax megpróbálta végre hajtani a Tartalék utolsó fázisát: a Jakku felrobbantásával elpusztította volna a Birodalom maradékát és az ellenséges haderő javát is. Szerencsére Sloan főadmirális ebben megakadályozta, majd Brendollal és Armitage-dzsel, valamint a Jakkun elrabolt gyerekek csoportjával elmenekült az Ismeretlen Régiókba Palpatine egyik jachtján, az Imperialison.

A jakkui csatát a Köztársaság nyerte meg. Az egyik utolsó szuper csillagromboló, Rax zászlóshajója, a Ravager lezuhant, több más Imperial-osztályú csillagrombolóval egyetemben (az Inflictor és az Interrogator is látható a 7. részben a Ravager mellett). Végül Mass Amedda nagyvezír, a Birodalom utolsó vezetője megadta magát és Mon Mothmával aláírták a Galaktikus Kiegyezést, ezzel hivatalosan is véget ért a polgárháború és az Első Galaktikus Birodalom megszűnt létezni.

Az Ismeretlen Régiókban Sloant és a két Huxot már várta Palpatine zászlóshajója, az Eclipse nevű szuper csillagromboló. A főadmirális ekkor eldönti, hogy követi ellensége, Rax tervét és megteremti a maga birodalmát, amikhez az Eclipse, a Hux vezetésével elrabolt gyerekek, valamint az Imperialis által odahívott, az Uralkodó által kiválogatott hajók és legénységük fogják az alapot szolgálni.

sentinel-droid.jpg

Palpatine sötét tervét rengeteg Őrszem droid szolgálta. Az egyiket a Star Wars Battlefront 2-ben is láthattuk.

„Ideje újrakezdeni. Ez az első rendelet: kezdjük elölről. És ezúttal helyesen” – mondta Sloan, az új uralkodó Brendol Huxnak.

Persze ez csak az Első Rend történetének kezdete, és még sok kérdés van, amire nem kaptunk választ. Amit még biztosan tudunk, hogy rengeteg információt megszereztek a birodalmi archívumokból, így tettek szert az Ahch-Tóra vezető térkép részletére, illetve a sötét anyaggal foglalkozó birodalmi kísérletekre, amiket felhasználva megépíthették a Csillagpusztítót. De hogyan lett harminc évvel később Snoke az Első Rend fővezére? Hogyan jöttek a képbe a Ren Lovagjai? Hogyan térítette át Snoke Ben Solót? Ezekre valószínűleg részben Az utolsó Jedik, részben a 9. rész, és részben az ezután jövő könyvek fognak választ adni.

Az Első Rend ereje

Az ébredő Erőből nem igazán derül ki, mekkora az Első Rend. Nem láttunk hatalmas flottákat, éppen ellenkezőleg, mindössze Kylo Ren csillagrombolóját, a Finalizert mutatták meg, illetve a Csillagpusztító előtt lebeg még négy másik Resurgent-osztályú csatacirkáló (hivatalosan ugyanis ezek nem csillagrombolók), de csak a szemfülesek szúrhatták ki azokat.

Szóval mekkora az Első Rend? Nos, a forráskönyvek alapján nagyobb, mint elsőre gondolnánk. Az Ismeretlen Régiókban a Birodalom maradványa erőforrásokban gazdag világokra lelt, és számos titkos hajógyárat és kiképzőbázist hozott létre, ahol több mint 20 éven át gyártották folyamatosan hajóikat és képezték ki a születésükkor elrabolt gyerekeket rohamosztagosnak.

Az Első Rend flottáját úgy írják le, hogy nem volt akkora, mint a Köztársaságé, ám annál sokkal erősebb. Hajóik modernebbek, naprakészebbek, a hadihajók turbólézerei a fénykardokban, a Halálcsillagon és a Csillagpusztítón is használt kyber-kristályokkal működnek, így sokkal erősebbek, mint bármilyen más hadihajó ágyúi.

Az Első Rend ráadásul bár megtartotta a Birodalom fegyverarzenáljának javát, mindent továbbfejlesztett a hatékonyság jegyében. Mivel az emberi források immár nem korlátlanok, Snoke birodalmában megbecsülik az életet. A rohamosztagosok páncélja jobban véd, a fegyverek pontosabbak, mint a birodalmi fegyverek voltak, sőt mivel nagy volt a valószínűsége, hogy Luke Skywalkerbe vagy más Jedikbe botlanak, ezért a rohamosztagosokat kiképezték párbajra is – ezt láthattuk Az ébredő Erőben.

A szárazföldön persze nem csak rohamosztagosokat használ az Első Rend. A gyalogság támogatására ott vannak a Birodalomból megmaradt AT-AT (All Terrain Armored Transport) lépegetők, illetve azok fejlettebb változata, az AT-M6 (All Terrain MegaCaliber Six) – nevüket a hátukon cipelt hatalmas ágyúkról kapták. Azonban ezek csak Az utolsó Jedikben debütálnak, de néhány lépegetőt már Az ébredő Erőben is láthattak a szemfülesek. Hux tábornok beszédekor a rohamosztagosok tömege mögött kiszúrhatóak az AT-MA-k (All Terrain Mobile Artillery), illetve amikor Han, Chewie és Finn a hómezőn vannak, láthatunk járőrözni néhány AT-PD-t (All Terrain Patrol Droid). Az utolsó Jedik trailerében továbbá láthattunk egy új AT-ST változatot, ám ennek neve még nem ismert.

A hadiflotta is hatékonyabb, mint a Birodalomé volt. A sima TIE/fo is bír pajzzsal, létfenntartással, míg a sokkal hatékonyabb, kétüléses TIE/sf a szabvány lézerágyúk mellett egy forgatható löveggel, rakétavetővel és hiperhajtóművel is fel lett szerelve. A 8. részben pedig debütál a TIE/vn vagy más néven TIE Silencer, ami Kylo Ren személyes vadászgépe lesz.

finalizer.jpeg

A birodalmi csillagrombolóknál kétszer nagyobb Resurgentek az Első Rend arzenáljának gerincét alkotják, de nem ezek a legnagyobb hajók a flottájában.

A 2,9 kilométeres Resurgent-osztály turbólézereiről már tettem említést, ugyanakkor érdemes megjegyezni még pár fejlesztést. Egyrészt olyan, mint egy űrváros, a legénység az egész életét leélheti itt. Részben ezeken folyik a rohamosztagosok kiképzése is (az egyik ilyen kiképzőhajó neve Absolution). A Resurgenteknél a tornyok nem emelkednek ki a törzsből, mint a régi Imperial-osztályú csillagrombolóknál, a pajzsgenerátorokat pedig külön turbólézerek védik. A hajók a klón háborúkban használt Venatorok mintájára nem csak az alsó és oldalsó hangárokon képesek kiereszteni a TIE vadászokat, de a duplatörzsű orr rész nyitott fedélzetén át is, így gyorsabban több vadászgépet tudnak a csatatérre juttatni, mint elődeik.

A Resurgent azonban nem az egyetlen hadihajó az Első Rend flottájában. Az utolsó Jedikben mutatkozik be a 7,6 kilométeres Mandator IV hadihajó, aminek két hatalmas, orbitális bombázásra használható ágyúja van. Emellett szintén ebben a filmben jelenik meg a Mega-osztályú csillagromboló, ami mellett Darth Vader zászlóshajója, az Executor is eltörpül. A Mega-osztályt képviselő Supremacy (Snoke zászlóshajója) 60 kilométeres jószág.

Az Ellenállás születése

Az Ellenállás mindössze hat évvel Az ébredő Erő eseményei előtt született meg. Leia Organa az új Köztársaság szenátora volt azokban az időkben, amikor a Szenátus két részre szakadt. A totális demokráciát támogató Populistákra, és a birodalmi elveket valló Centralistákra – utóbbiak szerettek volna egy erőskezű vezetőt a Szenátus élére, ugyanis Mon Mothmának és az őt követő vezetőknek köszönhetően a kancellár poszt erőtlenné, mi több, teljesen jelentéktelenné vált.

A politikai csatározások mögött azonban megbújt egy láthatatlan erő, ami mérgezte az új Köztársaságot. Ez volt az Első Rend, amit számos, a Centralisták pártjába tartozó politikus támogatott titokban. Az egyikük sajnos rájött Leia legféltettebb titkára: Darth Vader a vérszerinti apja. Amikor ezt kiteregette a nyilvánosság előtt, az Organa-ház utolsó hercegnője politikailag megsemmisült. Elvesztette támogatottságát és politikai befolyását, így az első szenátori választástól is vissza kellett lépnie, pedig ő volt a Populisták jelöltje és a választás legnagyobb esélyese.

Leiát ez zavarta kevésbé, mert volt egy másik problémája: ezt a titkot még a fia, Ben előtt sem fedte fel. Ben Solo ekkoriban Luke Skywalker mellett tanult, járták a Galaxist, így Leia nem tudta elérni azelőtt, hogy a hírekből tudomást szerzett volna a valódi nagyapjáról – bár az átállásának mikéntje még nincs tisztázva, az biztos, hogy eme titok kitudódása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy hat évvel később Kylo Ren néven ténykedjen.

general-leia-organa.jpg

Leia volt már szenátor, hercegnő és tábornok. A következő részben lehet, hogy politikai száműzöttből kancellár lesz?

Leia politikai száműzöttségéhez vezetett egy nyomozás is. Feltett szándéka volt leleplezni a Gaulus-szektorban ténykedő Rinnrivin Di karteljét, mintegy szívességül a Ryloth népének, a twi’lekeknek, akik igen sokat szenvedtek a Birodalom elnyomása alatt. A bűnszervezett fő támogatója viszont szintén az Első Rend volt. Mint kiderült, milíciákat szponzoráltak szerte a Galaxisban, hogy azok a segítségére legyenek, amikor lerohanják a Köztársaságot.

Leia, bár ekkor még nem ismerte meg az igazi ellenség kilétét, látva, hogy a Szenátust jobban érdekli a politikai adok-kapok, mint a rájuk leső fenyegetés, úgy dönt, egy törvényen kívüli szervezetet hoz létre az egykori felkelő barátaiból és néhány, hozzá hűséges fiatalabb katonatisztből, hogy ellenállhassanak ennek a rejtélyes erőnek. Így egy coruscanti hangárban megszületett az Ellenállás.

Az Ellenállás ereje

Az Ellenállás kicsi. Kisebbek, mint amekkora a Lázadók Szövetsége volt. Kisebb, mint a Lázadókban látott Főnix-sejt. Haderejük csupán néhány X-szárnyúból áll, ezek java elpusztult a Csillagpusztító elleni támadásban. Ráadásul eme gépek T-70-esek voltak, amiket nem sokkal az endori csata után gyártottak, vagyis a 7. rész idejére már kifejezetten elavult vadászoknak számítottak.

Leia szinte önköltségen fegyverezte fel a szervezetet, amibe besegített néhány szenátor, akik egyetértettek a nézeteivel az Első Renddel kapcsolatban. De ez korántsem volt elég egy akkora fegyveres erő felállítására, mint amekkora a Lázadók Szövetsége volt – éppen ezért használnak például olyan bázisokat, amiket anno még a felkelők alakítottak ki. Ilyen Az ébredő Erőben D’Quar, illetve a Craiten is hasonló bázist fogunk látni az új filmben.

Hogy honnan jönnek azok a bombázók és hadihajók, amiket Az utolsó Jedik trailereiben láttunk? Nos, pontosan még nem tudni, de a legjobb feltételezés eddig az, hogy az új Köztársaság megmaradt hadihajói csatlakoznak majd az Ellenálláshoz.

Az új Köztársaság

Hogy az új Köztársaság mennyire maradt ütőképes a Hosnian-rendszer elpusztítása után, az jó kérdés. A politikai és katonai vezetés megsemmisült, a hadsereg gerince is elpusztult. Szerte a Galaxisban még lehetnek hajók, valószínűleg ezek csatlakoznak majd az Ellenálláshoz.

hosnian-prime.jpg

Hosninan Prime pusztulását az új Köztársaság vezetője, Villecham kancellár (bal szélen) és Leia leghűségesebb embere és az Ellenállás szenátusi képviselője, Korr Sella (a kancellár mellett) páholyból nézik.

Akárhogy is, az endori csata után nem sokkal megalakult új Köztársaság sosem volt stabil szervezet. Első kancellárja a Szövetség korábbi vezetője, Mon Mothma lett, aki rettegett egy újabb Birodalomtól, ezért minimalizálta a Köztársaság hadseregét, egyben törvényen kívülre helyezett minden más haderőt. A Katonai Leszerelési Törvény beiktatása után az új Köztársaság hadseregének 90%-át leszerelték, a maradék csak védelmi feladatokat látott el.

Újabb hajók nem készültek, így az arzenál hamarosan elavult. Bár az öreg T-70-eseket elkezdték leváltani az újabb T-85-ösökkel, még az újabb A-szárnyúk, az RZ-2-esek is harminc évesek, akárcsak a hadihajók, köztük az új zászlóshajó, a Raddus.

Politikailag is igen ingatag volt. A fent ecsetelt két részre szakadás és a kancellári poszt teljes meggyengülése mellett a Köztársaság nem fordított kellő figyelmet a galaktikus bűnszervezetekre, és hamar felütötte a fejét a bürokrácia is. Mind korai éveiben, mind végnapjaiban jellemző volt a hatalomért folyó belharc. Röviden: az új Köztársaság semmivel sem funkcionált jobban, mint a régi élete alkonyán.

Jellemző, hogy amikor egy évvel az endori csata után hírét vették, hogy a Birodalom maradéka a Jakku körül tömörül, néhány hatalomért áhítozó politikus miatt először nem szavazták meg a támadást. A Szenátus csak eme alakok félreállítása után hagyta jóvá a hadjáratot. Ugyanígy általános jelenség volt, hogy a korábbi szövetségesek, így például a wookiee-k bolygóját is birodalmi megszállás alatt hagyták, míg más, gazdag világok felszabadítását támogatták a szenátorok. Kashyyykot is végül csak Han, Leia, Chewbacca, Wedge, Acbar admirális és néhány lázadozó köztársasági katona partizán akciójával szabadították fel.

Valamivel több, mint 28 évvel később, azaz az Első Rend feltűnése után afféle hidegháborús helyzet alakult ki. Az új Köztársaság elismerte az Első Rendet, mint államot, a szenátorok többsége viszont nem érezte úgy, hogy veszélyt jelentenének – főleg mert nem tudták, milyen haderővel bír Snoke birodalma. Ennek ellenére hallgatólagosan beleegyeztek az Ellenállás működésébe, jóllehet annak puszta léte is törvényt sértett. Az akkori kancellárt, kinek halálát láthatjuk is a Hosnian Prime felrobbantásakor, jobban érdekelték a kereskedelmi kapcsolatok, mint a Köztársaságra leselkedő közvetlen veszély.

Luke Skywalker

Sajnos nem sokat tudni arról, mit csinált Luke A Jedi visszatér és Az ébredő Erő közötti 30 évben, a könyvek és képregények látványosan kerülik az utolsó Jedit, ahogy a forráskönyvek sem foglalkoznak a sorsával. Nyilván azért, mert ez lesz a következő filmek egyik legfontosabb szála, de azért szerencsére van néhány apróság, amit róla is elárultak.

Nem sokkal az endori ütközet után Luke Skywalker kivonta magát a Galaxist átformáló eseményekből. Nem vett részt az új Köztársaság megalapításában, sem a jakkui csatában. Személyes küldetésének vette, hogy mindent megtudjon a Jedi Rendről, amit csak lehet. Jóllehet a Jedi Templom, mint Császári Palota átvészelte a Birodalmat, sőt a feljegyzések nagy része is megmaradt Palpatine haláláig, amikor a Birodalom elbukott, mindent elpusztított vagy kitörölt, ami a Lázadóknak segíthetett volna visszaállítani a Köztársaságot és a Jedi Rendet.

Emellett a Birodalom húsz év alatt sokat fáradozott azért, hogy az emlékezetből is kiirtsa a Jediket. Elpusztították a szent várost Jedhán; feldúlták Ilumot, ahonnét a Jedik a fénykardokhoz szükséges kyber kristályokat szerezték; elpusztítottak számos templomot, miután kifürkészték titkait.

Szóval Luke dolga nem volt egyszerű, így olyanokhoz fordult, mint az Erő Egyházának tagja, Lor San Tekka, aki elég idős volt ahhoz, hogy ismerje a Jediket még a klón háborúk előttről, ráadásul mivel nem hitte el Palpatine propagandáját a Rend árulásáról, küldetésének tekintette, hogy megismerje és megóvja a Rend igaz történetét, így rengeteg tudást és ereklyét halmozott fel.

Luke végül saját templomot hozott létre egy eleddig ismeretlen bolygón, ahol a galaktikus politikától elvonultan megkezdte az új Jedi Rend kiépítését. Tanítványai között volt Ben Solo, Leia és Han fia, akivel közösen folytatták a régi Jedi Rend maradványainak felkutatását. Bent később megrontotta Snoke fővezér, és Kylo Ren néven, a Ren Lovagjainak mestereként megölte Luke tanítványait és elpusztította a templomot.

Luke felelősnek érezte magát a történtekért, és bár eddig sem élt a nyilvánosság előtt, eztán teljesen eltűnt. Sokan száműzetésről beszéltek, de többen inkább úgy gondolták, hogy elment megkeresni az első Jedi templomot. Ez volt az igazság. Luke ugyan senkinek sem árulta el, hová megy, öreg barátjára, az akkor már egy ideje halottnak hitt Lor San Tekkára bízta az Ahch-Tóra vezető térkép egy részét, míg a másik felét a Luke eltűnése után „alvó állapotba” merülő R2-D2 tárolta (a droid anno még a Halálcsillagon jutott hozzá az információhoz, amikor letöltötte a birodalmi adatbázist).

luke-skywalker.jpg

Luke Skywalker sorsa 2015 óta a Star Wars egyik legnagyobb talánya.

Hogy mit talált Luke az első Jedi templom romjai között? Nos, azt majd csak Az utolsó Jedikből tudhatjuk meg, bár A klónok háborúja és a Lázadók már elültettek olyan információkat, amelyek alapján az Erő jóval több, mint amit a Jedik és a Sith-ek tudni véltek. Ott vannak Mortis látszólag végtelen hatalmú lakói, az Erő Urai, illetve az Atollonon élő Bendu, aki önmagát úgy írta le, mint az, aki a Világos és a Sötét Oldal között létezik.

És ez csak pár olyan teremtmény, amely az Erőt másképpen használja. A dathomiri éjnővérek a bolygón fellelhető, az általuk csak „istenek mágikus vére” néven emlegetett folyadékot használva voltak képesek a Sötét Oldalt főleg illúziók által megidézni, de hatalmuk a bolygón túlra már nem terjedt ki. A bardottai Dagoyan Rend az Erőn át történő megfigyelésben és tanácsadásban hitt, a velük szembenálló Frangawl Kultusz tagjsi pedig a Malmourral nevű démonnak és a Nagy Anyának szentelték életüket (végül kiderült, hogy az élet és halál között lebegő Talzin anya az a bizonyos Nagy Anya) és képesek voltak az életerő elszívására. És még ott vannak a midi-chlorianok szülővilágán élő Erő Papnői, akik megmutatták Qui-Gon Jinnek és Yodának, hogyan tudnak tovább élni fizikai testük halála után.

Látható, hogy az Erő misztikuma számos formát öltött, úgyhogy már most tény, hogy az Erő több, mint amiben a Jedik vagy a Sith-ek hisznek (vagy ha úgy tetszik, ahogy George Lucas anno elgondolta, bár sok ötletre pont ő bólintott rá később). Ezen a vonalon valószínűleg további fejlemények lesznek Az utolsó Jedikben, ami Luke-hoz, Reyhez, az első Jedi templomhoz, illetve nagyon valószínű, hogy Snoke-hoz fognak kötődni.

Nos, ennyi lett volna. Kicsit hosszú, de talán sikerült átfogó képet bemutatnom mindarról, amit eddig megtudhattunk A Jedi visszatér és Az ébredő Erő közötti időszakáról. Sok kérdés van még, de az biztos, hogy egyik-másik megválaszolásra kerül a szerdán debütáló Az utolsó Jedikben. Ha mégis kihagytam volna valamit, esetleg további kérdésed lenne, oszd meg velünk kommentben.

(Bár a napokban rengeteg spoileres információ látott napvilágot, arra kérlek, hogy ezeket ne osszátok meg, még ha relevánsok is a fentiekhez.)