A CES leginkább a televíziókról és a különféle hasznos vagy éppen haszontalan kütyükről szól, de ugyanúgy jelen vannak az autógyártók és kisebb startupok is, valamint pár éve már az AMD is jelentős szereplője a négynapos kiállításnak. Idén reménykedtünk pár hírben a következő PlayStationről, de csak egy logót kaptunk, és az Intel sem erőltette meg magát túlságosan. Gyakorlatilag lehetetlen mindent összeszedni, úgyhogy cikkünkben szokás szerint a legérdekesebb eszközökre és trendekre fókuszálunk.

Tévémaci 8K felbontáson

A Samsung 2020-as zászlóshajója, a Q950TS, nemcsak 8K felbontással és a gyártó különbejáratú QLED kijelzőjével erősít, hanem előremozdítja a régóta szorgalmazott, kávamentes kivitelt is. A készülék képernyőjének 99%-a valóban kép, az 5.1-es hangrendszer pedig már csak hab a tortán. Három képátlóval rendelkező modellek érkezésére számíthatunk, 65, 75 és 85 colos kivitelben is elérhető lesz a TV, melynek 8K Quantum processzora gondoskodik a kép felskálázásáról. Kisebb testvérei a Q900 és Q800 széria lesznek, hogy 55”-től 98”-ig különböző felszereltség mellett kitöltsék a teljes spektrumot. Persze idén sem maradhatott ki a The Wall, mely a MicroLED technológiának hála az eddigi legnagyobb pontossággal kontrollálható háttérvilágítással büszkélkedhet – no meg csillagászati méretekkel és árral.

ces-2020-samsung-q950ts.jpg

Az LG sem szégyenkezhet, elvégre az évek óta mutogatott feltekerhető OLED tévéjük idén végre-valahára piacra kerül, igaz, az előzetes híresztelések 60 ezer dolláros (18 millió forintos) kezdőárról szólnak. Persze ez csak egyetlen darab a felhozatalból, 8K-fronton sem kell félteni a gyártót, nyolc új modellel erősítik palettájukat: az OLED ZX 77” és 88” képátlón, míg a Nano sorozat (LCD panellel) a 65” és 75”-es képátlón hódít majd a gyártó reményei szerint. Mindeközben az OLED panelek előállítási költségei jelentősen csökkentek, így a TCL és a Philips komoly konkurenciája lehet a jövőben a koreai gyártónak.

Erősít az AMD, az Intel meg… van

Az AMD nagy hullámokat kavart maga körül az elmúlt évben, és nagyon úgy tűnik, hogy egyhamar nem is akar megállni. Elég, ha annyit mondunk: Threadripper 3990X, ami egy 64 magos, 128 logikai szállal rendelkező csúcsprocesszor. Persze a már-már dinnyét is megszégyenítő magszámú CPU-n túl a hétköznapi felhasználó számára értelmezhető dolgokat is villantottak. Bejelentették például a Ryzen 4000-szériás laptopokba szánt processzorokat, melyekre már jópáran le is csaptak (lásd lejjebb), illetve a Radeon RX 5600XT-vel igyekeznek konkurenciát állítani FHD felbontáson az Nvidia népszerű 1660Ti modelljének, amivel azonos áron, de jobb teljesítménnyel kecsegtet a vörösök megoldása. Év közepe táján pedig laptopokon is útjára indítják az „M” sorozatú 5700 és 5600 GPU-kat.

A redmondi óriás nem mutatott sokat: a Tiger Lake mobil lapkakészletébe integrált Xe teljesítményét láthatták a jelenlevők, a desktop verziót zárt ajtók mögött mutatták be. A különféle híradások beszámolói alapján annyit szedtünk össze, hogy első körben valószínűleg a piac alsó szegmensét célozzák meg a videokártyával, legalábbis a teljesítménye alapján erre lehet következtetni (nem volt túl acélos, még 1080p felbontáson sem, igaz, egy fejlesztőknek szánt korai tesztmodellről volt szó). Persze még korai lenne az Intelt temetni, a mobil Xe megoldás éppen elég lehet a piaci pozíciójának megőrzéséhez – legalábbis ami a laptopokat illeti. A többivel kapcsolatban pedig egyelőre több a kérdőjel, mint a határozott válasz.

ces-2020-intel-xe-dg1.jpg

Laptop, Notebook, Ultrabook

Már egy ideje sejteni lehetett, de idén határozottan kirajzolódni látszik a legújabb divat: a dupla kijelzős telefonok után itt vannak a dupla kijelzős laptopok is. Élükön a Lenovo Thinkpad X1 Folddal, mely hasonlóan a Samsung Galaxy Foldhoz, valójában egyetlen, 4K felbontású, hajlítható OLED panelt használ, de Ori elnevezésű modelljével hasonló megoldással rukkolt elő a Dell is, míg a hagyományosabb, zsanérral ellátott fronton a Dell Duet került bemutatásra. Egyelőre inkább koncepciónak tekinthetjük az elképzeléseket, de a tavaly a Microsoft Surface-szel elindult trend határozottan kibontakozni látszik.

ces-2020-lenovo-thinkpad-x1-fold.jpg

Egy fokkal kézzelfoghatóbb, de még mindig kialakulófélben levő változás a szokásostól eltérő képaránnyal dolgozó laptopok divatba kerülése. A 16:10-es és 3:2-es képarány pedig tovább folytatja hódító útját, ami nem meglepő, hiszen keskenyebb kávákat és effektíve nagyobb munkafelületet jelent. Már tavaly is rátehettük a kezünket pár ilyen modellre, és még ha nem is kifejezetten játékra kitalált eszközökről van szó, a piac jelentős részét azért érinti a trend. Csak hogy pár példát hozzunk, az Acer Swift 3 sorozata 3:2-re változtatta a képarányát, míg a Dell XPS 13 a 16:10-re voksol.

És persze nem mehetünk el a fentebb már emlegetett AMD mellett sem, a processzorgyártó ugyanis mintegy 100 modellt ígér idén. A sort az Asus Zephyrus G14 nyitja, mely a fentebb említett Ryzen 4000 szériás processzorokat válaszotta 14”-os modelljének alapjául, mely csupán 17.9 mm vastag és alig 1.6 kg-ot nyom. Ja, és egy programozható LED-pontmátrix is helyt kapott a hátlapon, mellyel üzeneteket, animációkat is megjeleníthetünk a monitor túlfelén tartózkodók legnagyobb örömére. Az ígéretek szerint ez lesz a világ legerősebb 14 colos játékra kihegyezett laptopja, melyet az Nvidia RTX 2060 támogat meg némi lóerővel, de a méretesebb TUF A15 és A17 is az AMD processzorait kapja meg.

ces2020-asus-rog-zephyrus-g14-g15.jpg

Gaming fronton pedig a brutális maximális képfrissítési rátával igyekeznek hódítani a gyártók. A 240Hz már úgyis kevés felkiáltással a Razer Blade kijelzője már 300 Hz-en képes ketyegni, de ezzel nincs egyedül, hiszen az MSI GS66 Stealth is utána tudja ezt csinálni.

Van képünk hozzá

Monitorok terén a legnagyobbat újfent az Asus villantotta, aki az Nvidiával karöltve bemutatta a világ leggyorsabb monitorát. Ha a laptopoknál dívó magas képfrissítési ráta sok volt, akkor az Asus ROG 360-tól leteszed a hajad: ahogy a nevében is benne van, egészen elképesztő 360 Hz-es képfrissítéssel operál a G-Sync képes TN panel. Ugyan „csak” a kötelező FHD felbontást hozza, de világelsőnek lenni mindig kitüntetett figyelmet hoz magával.

De az Acernek sincs oka szégyenkezni, a Predator X32 mindent villant, amit csak lehet: van itt 4K felbontás, HDR-képes, 144 Hz-en ketyegő OLED panel – és ehhez dukáló 3600 dolláros (1 millió forint feletti) árcédula. Vagy említhetném az Acer CG552K-t, melynek elképesztő, 55 colos képátlóján szintén egy OLED panel terpeszkedik, mely 120 Hz-es képfrissítésre és elképesztő válaszidőre képes (0.5 ms GtG). A Lenovo ThinkVision Creator Extreme pedig mini-LED háttérvilágítással büszkélkedhet, ezzel előlépve a trendszetterek egyikévé. Vagy ott van az MSI Optix MAG342 CQR, mely 34 colos képátlón és 1000R sugáron ívelt kijelzőjéről állítja, hogy 45%-kal jobb reakcióidőt eredményezhet. Hogy ez utóbbiban mennyi az igazság, nem tisztünk megítélni, mindenesetre, ha csak a fele igaz, már akkor is figyelemre érdemes.

ces-2020-acer-predator-x32.jpg

Enter the Matrix

A virtuális valóság szintén állandó résztvevő a show-n, idén például bemutatkozott a Samsung egyelőre név nélküli AR szemüvege, melyről a létezésén kívül nagyjából semmit sem tudtunk meg, azt leszámítva, hogy elsősorban mozgás-edzés kiegészítőként képezlik el.

A Pimax neve a VR-eszközök fejlődését figyelemmel követőknek ismerős lehet, a 4K és 8K eszközeik után most itt az Artisan, mely az alapmodell relatíve barátságos árcédulája (449 dollár, cirka 150 ezer forint) mellett 140 fokos látószögével, szemenkénti 1600×1440 felbontásával és akár 120Hz-es képfrissítési rátával az egyik legjobb versenyző lehet idén a piacon. Szintén tőlük érkezik az 5K Super, mely már 170 fokos látószöggel és 180 Hz-es képfrissítéssel kecsegtet.

De az ember szemét leginkább a Panasonic VR-eszköze ragadta meg, mely OLED panelekkel és igen egyedi dizájnnal érkezik majd, bár a specifikációi egyelőre nem teljesen világosak - így nem tudjuk, hogy a 3840×2160 pixel felbontás szemenként, vagy összesen értendő-e.

ces-2020-panasonic-vr.jpg

Futottak még

Az Alienware Concept UFO, ahogy neve is utal rá, csak egy koncepció, mely egy cseppet nagyobb Nintendo Switch akar lenni, csak egy PC (vagy inkább egy gaming laptop) teljesítményével. Láttunk már hasonló próbálkozásokat, de valahogy egyiknek sem sikerült szárnyra kapnia. Hogy ebből lesz-e valami, az szintén nagy kérdés - mindenesetre érdekességnek nem utolsó.

Az MSI Aegis Ti5 egy előre megépített PC, és a lenti kép alapján gondolom már sejtitek, hogy mindenből a legjobbat kapta. De nem csak a szemet megragadó, Tau Battlesuitokat idéző dizájn miatt került ide: előlapján egy komplett irányítópanel kapott helyet, mellyel a világítástól kezdve, a gép aktuális hőmérsékleti és terhelési értékein át a kinti időjárásig mindenféle hasznos és kevésbé hasznos dolgot vezérelhetünk vagy megtudhatunk róla.

ces-2020-msi-aegis-ti5.jpg