Ahogy azt az előző héten már említettük, megosztjuk veletek a ChatGPT filmes listájának első felét, amelyben – nem meglepő módon – már csak valódi klasszikusok kaptak helyet. Természetesen ezúttal sem győzzük kihangsúlyozni, hogy egy film milyenségét mindenki maga ítéli meg, de nagy összegben fogadnánk arra, hogy az alábbi öt mestermű valamelyike (vagy akár több is) szinte minden embernek ott van a kedvencei között, még ha nem is feltétlenül az élvonalban.

chatgptlistafilm.jpg

A kép forrása: Screen Rant

5. Schindler listája

Steven Spielbergnél ismertebb rendezőt még nem igazán hordott a hátán a föld, éppen ezért eléggé evidens volt, hogy az ő egyik opusza is felkerül a listára. Ahogy a vérbeli üzletember, Oskar Schindler listáján is szerepelt néhány név, akik végső soron nekik köszönhetik, hogy megúszták a holokausztot. Az 1993-ban napvilágot látott, hét Oscar-díjat nyert műalkotás a második világháború frontvonalai helyett inkább az emberre helyezte a hangsúlyt, méghozzá olyan kiváló színészek tolmácsolásában, mint a nemsokára Leslie Nielsen nyomdokaiba lépő Liam Neeson, Ralph Fiennes és Ben Kingsley. A Thomas Keneally regénye alapján készült Schindler listája egy csodálatos film a maga lelket szétcincáló módján, éppen ezért kötelező néznivaló mindazok számára, akiknek esetleg kimaradt az életükből, és egy felejthetetlen történetre vágynak.

4. A remény rabjai

Az IMDb 250-es listáján már nagyon hosszú ideje az 1994-ben debütált, Stephen King azonos című kisregénye alapján készült A remény rabjai foglalja el az első helyet, a maga 9,3 pontjával (2,9 millió értékelés mellett!) pedig nem valószínű, hogy ez valaha is megváltozik. Persze oka van annak, hogy ennyire piedesztálra emelték Frank Darabont magnum opusát, hiszen a Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével készült dráma úgy mutatja be a börtönélet nem épp lányregénybe illő mindennapjait, hogy közben mégis reménnyel tölti el a nézőt. A közvetett bizonyítékok alapján elítélt Andy Dufrense keserédes története egyaránt bővelkedik szívszorító és felemelő pillanatokban, a többféle értelmezésnek köszönhetően pedig tanmesének is beillik, méghozzá abból a fajtából, amit soha nem felejt el az ember.

3. Casablanca

A Kertész Mihály rendezésében készült Casablanca a filmtörténelem egyik legnagyobb klasszikusának tekinthető, amiről talán még a fiatalabb korosztály is hallott – jobb esetben pedig látta is. Senkit ne riasszon meg egyébként az 1942-es megjelenés, hiszen az alkotás mind a mai napig megállja a helyét, időközben ráadásul ki is színezték a mozit, tehát nem muszáj fekete-fehérben átélni Rick Blaine és Ilsa Lund 3 Oscar-díjjal jutalmazott történetét. Már csak a kor két tündöklő csillaga, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman miatt is érdemes neki adni egy esélyt, de rajtuk kívül is kifogástalan munkát végeztek az alkotók – nem véletlen a 100 pontos Metacritic állás.

2. Aranypolgár

Orson Welles szintén maximális pontszámokkal jutalmazott filmje egy mondanivalóval gazdagon megszórt történet arról az emberről, aki a szerény kezdetektől egészen a csúcsig jutott, ám időközben elfelejtette, hogy honnan is indult. Charles Foster Kane nem mindennapi sztorija ugyan fikció, sokan viszont a valaha élt egyik legnagyobb sajtómágnást,  William Randolph Hearstot vélték felfedezni a személyében, éppen ezért elég nagy botrányt kavart az 1941-ben vászonra került opusz – dacára annak, hogy a kritikusok amúgy odáig voltak az akkor még csak 26 éves művész komplett zsánereket ötvöző produkciójáért. Az Aranypolgár végül a felháborodás ellenére (vagy épp pont azért) is valódi klasszikussá vált az idők során, mára pedig az egyik legjobb mozgóképként tartják számon, érthető tehát a ChatGPT ezüstérme.

1. A keresztapa

Az előző cikkünkben már elmondtuk, hogy visszatérünk még Francis Ford Coppola 1972-es mesterművéhez, és voilá: a mesterséges intelligencia egyenesen az első helyig repítette a Mario Puzo regényéből készült alkotást, amivel vélhetően azok is találkoztak, akik egyébként ódzkodnak a gengszterfilmektől. A Marlon Brando által kifogástalanul megformált Vito Corleone hamar a filmtörténelem egyik legismertebb karakterévé nőtte ki magát, a lassan csordogáló, ugyanakkor végig feszült cselekmény valósággal a székhez szegezi a nézőt, az összetéveszthetetlen képi világ (különös tekintettel a színekre) pedig olyan hangulatot kölcsönöz a mozinak, ami még a stáblista után is sokáig ott marad az ember jobbján. A 11 Oscar-jelölésből végül hármat sikerült szoborra váltaniuk a készítőknek, de még ez is elég volt ahhoz, hogy A keresztapa legyen a filmművészet egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő darabja, így aztán teljesen megérdemelt a dobogó legfelső foka.

Ez az öt produkció lenne tehát a ChatGPT „kedvence”, de mi inkább titeket kérdezünk: nektek melyik a kedvenc filmetek?