• Öt Assassin's Creed-játék is ingyenes a hétvégén
  • Köztük a Black Flag és a Valhalla
  • Minden platformon érvényes az ajánlat

Ahogy arról már augusztus 9-én beszámoltunk, a Ubisoft sikeresen elintézte, hogy senki ne unatkozzon a hétvégén, hiszen 10-14 között öt Assassin's Creed-játékot is ingyenesen játszhatunk, méghozzá minden platformon. Az ilyen-olyan feltételeket a mellékelt hírben részleteztük, ahogy arra is kitértünk, hogy milyen remek ajánlatok várják azokat, akiknek még hiányos a gyűjteményük, így ebben a kis összefoglalóban inkább csak azt ecsetelnénk, miért érdemes belekóstolni az egyes felvonásokba.

acbrotherhood.jpg

Az Assassin's Creed 2-t valószínűleg annak sem kell bemutatnuk, akinek fogalma sincs, hogy mi fán terem a videójáték, hiszen Ezio Auditore legelső kalandja az óriási várakozások övezte (éppen ezért némiképp csalódást okozó) első rész szinte minden hibáját képes volt kijavítani, emellett tartalom terén sem vallott szégyent a kortársaival szemben. A játék emellett gyönyörűen festett (főleg Velence utcáin bandukolva kerestük az állunkat a padlón), tömve volt tennivalóval, Ezio személyében pedig a széria egyik legkedveltebb karakterét köszönthettük. Nem mellesleg a Templomosok és a Bérgyilkosok időtlen küzdelmébe is részletesebb betekintést nyerhettünk, ami ugye a széria alapját képezi. Egy szónak is száz a vége: sok szempontból (főleg, ami a harcokat illeti) ugyan nem öregedett túl jól a franchise egyik legmeghatározóbb darabja, de a hangulata és a története mind a mai napig képes elvarázsolni a történelmi témák szerelmeseit.

Az Assassin's Creed Brotherhoodról könnyedén gondolhattuk azt a bejelentése után, hogy csupán egy rókabőr lesz, amivel a Ubisoft Montreal meg akarja lovagolni a második rész sikerét, ám végül eléggé rácáfoltak a franciák a szkeptikus hangokra, hiszen a Rómába kalauzoló kiegészítő (már ha nevezhetjük így) számos módon finomította a formulát, ami pedig működött az elődben, ahhoz itt sem nyúltak hozzá. A gigantikus város felszabadítása a Borgiák uralma alól még ennyi év távlatából is roppant élvezetes, a bérgyilkosok céhének (avagy a Testvériségnek, amiből a cím is ered) egyengetése pedig olyan extra adaléknak bizonyult, ami miatt sokkal több volt ez a játék, mint holmi egyszerű toldalék. Kipróbálása/újrajátszása éppen ezért erősen ajánlott.

Ezio hattyúdalát ugyan nem tartják a trilógia legerősebb darabjának (hiába na, az imént részletezett Brotherhood elég magasra tette a lécet), de a Revelations még így is egy kiváló fejezet lett a széria egyre vastagabb könyvében. A cselekmény ezúttal a napfényes Konstantinápolyba invitálta a sokat látott főhőst, a történet során pedig az első rész protagonistájának, Altairnak is kijutott a "reflektorfényből", ami színesítette kicsit az összképet. Maga a játékmenet nem sokat változott az előző felvonásokhoz képest, ám a bázisaink (Assassin Den) megvédése remek ízt adott a haladásnak, Desmondról is megtudhattunk új információkat, a Hookblade segítségével pedig minden eddiginél gyorsabban szelhettük át a távolságokat (persze fegyvernek sem volt utolsó), így méltó lezárást kapott az itáliai nemes évtizedeket felölelő históriája.

Az Assassin's 4: Black Flaget sokan tartják a sorozat legjobb darabjának, méghozzá nem véletlenül. Edward Kenway rumtól és puskaportól bűzlő (vagy épp illatozó, ízlés kérdése) története soha nem látott módon volt képes átadni a kalóz életérzést, a karibi szigetvilág pedig az egyik legjobb helyszínnek bizonyult, amivel a Ubisoft előállhatott. És akkor ott vannak ugye a játék gerincét képező tengeri ütközetek, melyek olyannyira élvezetesre sikerültek, hogy még egy külön játékot is felépített rá a stúdió – kár, hogy a Skull and Bones azóta is a fejlesztői pokol egyik bugyrában pörkölődik. A korábbi részek gyermekbetegségei (faék egyszerűségű harcrendszer, kisebb irányítási nehézségek) ugyan itt is visszaköszöntek, de minden más szempontból egy valódi mesterműről beszélhetünk – nem véletlen, hogy állítólag még remake is készül belőle.

És ezzel el is érkeztünk a sikersorozat legfrissebb, és egyik legmegosztóbb darabjához. A 2020-ban megjelent Valhalla folytatta az Origins és az Odyssey által kitaposott ösvényt, tehát ezúttal is egy akció-szerepjátékot kaptunk, csak épp vikingekkel a főszerepben – velük ugyebár elég nehéz volt mellélőni az utóbbi években. Eivor grandiózus hódítása ugyan kellőképpen hangulatos lett, ahogy emlékezetes karakterből is akadt egy pár, viszont a szokásos Ubisoft "fűszerek" (ezernyi ellenséges tábor és még annál is több gyűjtögetnivaló) eléggé repetitívvé tették az élményt, így aki csak az ingyenes időszak alatt tud játszani a programmal, az semmiképp se álljon neki az óriási térkép radírozásának, mert akkor vajmi keveset fog látni Angliából. Időmilliomosoknak és a monotóniatűrés nagymesterinek viszont remek élményt nyújthat, de csak kis adagokban fogyasztva.

Ennyi lett volna tehát a rövidke ajánlónk, reméljük, hogy sikerült meghozni a kedveteket valamelyik epizódhoz. Október 12-én pedig érkezik is a Basim életútját elmesélő Mirage, így azoknak sem kell sokáig szenvedniük az elvonási tünetektől, akik már kívül-belül ismerik a franchise-t, és valami újdonságra (valamint az alapokhoz való visszatérésre) vágynak.