Mióta világ a világ, léteznek harmadik féltől származó kiegészítők, tehát olyan eszközök, bővítmények, toldalékok, melyek egy valóságos ökoszisztémát képeznek egy-egy új hardver köré, ez alól pedig természetesen a játékkonzolok és PC-k sem kivételek. Hiszen ki ne emlékezne a családtagnak, ismerősnek adott, nem éppen hivatalos kontrollerre, a Game Boy kijelzőjére aggatott nagyító-lámpa kombinációra, az immerzív élményt ígérő fénypisztolyokra, vagy azokra az előlapokra, melyek éveken keresztül az ezredforduló után beindult mobilkorszak meghatározó sarokkövei voltak. És bár a gyártók mások, az elv és az elán szinte ugyanaz maradt, így nem meglepő, hogy a nemrég első születésnapját megünneplő Steam Deck sem úszta meg ezt a hullámot, amely hordozható eszközként különösen alkalmas a bővítésre – kívül és belül egyaránt. A kínai JSAUX az elsők között ugrott fel erre a vonatra, nemcsak egy új kategóriával bővítve a kábelekből, adapterekből, töltőkből álló palettáját, de elsőként kínálva egy olyan megoldást, amely a bejelentésekor még a Steam Decket jegyző Valve-et is lepipálta.

Docking Station for Steam Deck

Ár: Modelltől függően 30-60 dollár, körülbelül 12 000 - 24 000 forint

A JSAUX ugyanis már azelőtt eljutott a saját dokkoló megoldásának második generációjához, mielőtt a Valve (egy nagyobb késés után) útjára indította volna a maga drágább, más megközelítést használó hivatalos ajánlatát. Nálunk a JSUAX második generációs, fali töltőt is tartalmazó verziója járt (HB0603), amely „hat az egyben” megoldásként hívja magát. Anyaghasználata kifejezetten bíztató, hiszen maga a dokk fémből készült, a Steam Decket befogadó sínjében pedig gumitalpak igyekeznek tapadást és stabilitást biztosítani a belehelyezett hardvernek. Oldalán – nagyon kényelmetlen, és esztétikailag is bántó helyen – egy gigabites ethernet csatlakozó található, hátoldalán egy USB-C biztosítja az áramot, a HDMI-port a külső kijelzőkért felel, a 3 darab USB 3-as port pedig az egyéb eszközök, például a kontrollerek csatlakoztatását teszi lehetővé. Maga a ház pont annyira nehéz, hogy a Steam Deckkel együtt stabilan álljon, ugyanakkor az eszközzel való kapcsolattartást biztosító, nem cserélhető USB-kábel már kissé vékonyka, és nem szereti a gépre simuló shelleket: lapos fejével nem tudjuk teljes egészében behelyezni az USB-portba, ami felveti a rövidzárlat veszélyét, így a dock használatakor ajánlott leszedni a védőborítást, biztos, ami biztos.

Ezt leszámítva a dock beüzemelése egyáltalán nem problémás, a kábelek csatlakoztatásával másodpercek alatt csiholható kép. Papíron a HDMI 2.0-s kimenetén át 4k@60Hz-re képes, de mivel a Steam Deck messze nem a 4K-s felbontásra lett tervezve, ezért ennek a gyakorlati előnyeit csak extrémen korlátozott körülmények között élvezhetjük. A legnagyobb problémája ugyanakkor a CEC-szabvánnyal való együttműködéssel van: hajlamos teljesen megbolygatni a kiépített rendszereket, és a HDMI Arc-kal sem játszik szívesen, így ezt a vásárlás előtt mindenképp érdemes számításba venni. Árához képest azonban teljesen elfogadható, hasznos kiegészítő, amely jelentősen megkönnyíti a Steam Deck integrálását a nappaliban megbújó konzolcsaládba, vagy egy szimpla monitor közelébe – feltéve, ha nincs, akivel összevesszen.

Full set protective skin

Ár: 20 dollár, körülbelül 8000 forint

A tesztcsomag második eleme a jelen sorok írásakor öt különböző mintával elérhető skincsomag: a JSAUX megoldása a Steam Deck egy jelentős részét képes beborítani, gyakorlatilag csak a felső gombok és a hátlap egy kis szelete marad meztelenül. Nálunk a Retro Boy néven futó, a Game Boy színvilága által inspirált verzió járt – az A4-es borítékban érkező skin nem egy, hanem rögtön kettő szettet tartalmaz a csomagban, amennyiben az első felhelyezése nem sikerülne tökéletesen. A Steam hátlapját és fedlapját beborító, méretre vágott lapkák PVC/vinyl anyagból készültek, leszedésük után tényleg nem hagynak maguk után nyomot, és a Steam Deck műanyagából sem csippentenek le. Felhelyezésük alapvetően nem nehéz, és nem csak a trackpadet, de a hátsó gombokat is képesek befedni.

Munkájukat azonban nem látják el maradéktalanul: a csomagban található szettek több eleme is rosszul lett kivágva, a minta így nem illeszkedik tökéletesen. Ebből a szempontból a legkriminálisabb a ténylegesen is ragasztónyomot hagyó, csúszásgátlónak nevezett két oldalsó grip, melyek a jobb tapadást hivatottak biztosítani. Ezeket a túl vastag anyag és a rossz kivágás miatt szinte lehetetlen úgy felhelyezni a gépre, hogy néhány kisebb-nagyobb ránc, esetleg elcsúszás ne rondítson bele a képbe. Szerepüket így nemigen tudják ellátni, és az összhatást is jelentősen lerombolják. Sajnos a minta maga is meglehetősen gyenge: rikító színei, fantáziátlan hátlap-mintája csak annyira idézi fel a Game Boy-t, mintha egy olyan ember készítette volna, akinek elmesélték, hogy néz ki a konzol – és feltehetően a vágást végző gép is hasonlóan viszonyult a pontossághoz.

Transparent back plate

Ár: 30 dollár, körülbelül 12 000 forint

A tesztcsomag utolsó, váratlan eleme a JSAUX átlátszó hátlap-kollekciójából került ki, és alapvetően csak kozmetikai szerepe van, hiszen – ahogy azt a neve is mutatja – átlátszóvá teszi a Steam Deck hátoldalát, megmutatva a belsejében lapuló hardvert. A kifejezetten robosztus csomag ezt nem aprózza el, mivel a hátlap mellett három szettnyi hátsó gombot is kínál, melyek eltérő magassággal igyekeznek komfortosabbá tenni ezek használatát, csúszásgátló textúrázással gondoskodva a jobb tartásról. A legmeghökkentőbb mégis az a hatalmas alumíniumlap, amely a hátlap részét képezi: a leírás szerint ez a hőelvezetésről hivatott gondoskodni, a gyakorlat viszont inkább ennek az ellenkezőjét mutatja – a hivatalos borítás megbontása után mintha egyáltalán nem tudna olyan hatékonyan távozni a hő. A lap csak felmelegszik, a meglehetősen gazdagon rámázolt hőelvezető paszta pedig ezt ugyan némileg képes mérsékelni, de a hátlap ezen pontja így is fájdalmasan forróvá válik.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Felhelyezése sem a legegyszerűbb, az viszont tény, hogy a csomag minden eszközt megad hozzá: a hátlap mellett egy csavarhúzó, csavarok és antisztatikus, csúszásmentes ujjvédők is találhatók a pakkban. A hivatalos leírás is kiemeli, hogy  DIY-módosítások terén minimum amatőr szintű jártasság ajánlott, így aki átlátszó Steam Deckre vágyik (legalábbis a hátlapon), az vagy gyakoroljon, vagy kérje hozzáértő segítségét, mielőtt vásárlásra adná a fejét.