pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az LG UltraGear-vonala az egyik legszínvonalasabb perifériává nőtte ki magát, amennyiben valaki egy kifejezetten játékokhoz használt setupot szeretne teljessé tenni. Termékeik tekintetében a kérdés általában nem az, hogy (a szó hagyományos értelmében véve) jók-e, hanem, hogy kinek éri meg az adott változat, és az mennyire teljesít jól a maga árkategóriájában. Miután ősszel már megtapasztalhattam, hogy mit nyújt a méretes, 32 hüvelykes csúcskategória, most kapva kaptam az alkalmon, hogy kipróbálhassam, mennyivel másabb a még mindig 144 Hz-es vonalba tartozó, egy mérettel kisebb, lényegesen más felszerelhetőséget és elrendezést kínáló 27GN880.

A dobozból kipakolva nem ért túl nagy meglepetés: a gyártótól megszokott kényelmes, kompakt kialakítás fogadott, valamint az IPS kijelző, amely 614.2x365.76x55.88 mm-es méretekkel, 27 hüvelykes átlóval és a kijelző aljába rejtett, az UltraGear-szériától megszokott irányítóstickkel rendelkezik – utóbbival vezérelhető a már sokszor látott OnScreen Display. Hátul két HDMI, egy DisplayPort és egy audio jack csatlakozó kapott helyet, melyekhez kifejezetten érdemes a dobozba mellékelt kábeleket használni, amennyiben szeretnénk a maximális, 144Hz-et kihozni a teljesítményből. A talpat kibontva aztán már ráncolni kezdtem a homlokomat, hasonló szerkezettel ugyanis még egyszer sem akadtam össze a hardvertesztelős köreim során: egy masszív fémrúdról van szó, mely nem a hagyományos értelemben vett talp, inkább egy állvány, melyet az asztal szélére, vagy az azon átfúrt lyukba kell erősíteni, kihajtható karjával pedig meglepően dinamikus beállítási lehetőségeket tesz lehetővé távolság, magasság és dőlésszög terén is.

Nyaktekergetés

Tartottam is kissé a beüzemeléstől, mert nem voltam benne biztos, hogy az elsősorban nem gamer célokra kialakított íróasztalom bírni fogja a terhelést, ám az LG tervezőinek becsületére váljon, hogy a felcsatolás nemcsak, hogy ugyanolyan egyszerű volt, mint bármely más, hagyományos talppal rendelkező kijelző esetében, de stabilitás terén is remekelt a tesztelésre kész konstrukció. A fémkar kialakítása betonbiztosan helyezte a súlyt előre, az asztal fölé, a vázat tartó csavar pedig (annak ellenére, hogy szabad kézzel kellett betekerni) olyan szorosan fogta az asztallapot, hogy egy pillanatig sem merült fel bennem a lebillenés kockázata. A kar és a váz segítségével a kijelző 130 mm-es magasságig állítható, 180 mm-ig tolható előre, 280 fokban hajlítható oldalra, 25 fokig billenthető és akár 90 fokban is elforgatható, így kapva meg az álló pozíciót.

Emellett a kijelző is hozta az LG UltraGear-családtól várható funkciókat, hiszen a G-Sync-kompatibilitás, AMD FreeSync Premium, HDR10, csillogásgátló felszín, villódzás-mentesség, fekete-stabilitás, 1ms válaszredukció, a menüből többek között a kijelzőre pakolható célkereszt, valamint különböző felhasználási célra tervezett fény-, szín- és kontrasztprofil is része a repertoárnak. Az ajánlott felbontás QHD (2560x1080), a fényerő jellemzően 350, míg a kontraszt 1000:1 arányt tart. Felhasználói élmény szempontjából maximálisan elégedett voltam, miután telepítettem a drivert, ezáltal pedig a képfrissítést is beállíthattam. Mind a kipróbált játékok, mind a filmek esetében az LG-től megszokott minőség fogadott, az olyan szemkímélő módok pedig, mint a “Reader”, kiválóan működtek munka mellett is, ha huzamosabb ideig kellett például szöveget szerkesztenem. Negatív tapasztalatom egyedül a hivatalos oldal által ajánlott vezérlőalkalmazással volt, mely egyrészt némileg redundánsnak érződött, hiszen funkciói jelentős részét az OnScreen menüvel is tudtam vezérelni, másrészt néhány játék (például a Destiny 2) a telepítést követően elkezdte néhány másodpercenként ki-bekapcsolgatni a HDR-t (beállítástól függetlenül), ennek pedig csak az vetett véget, hogy eltávolítottam a vezérlőalkalmazást.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ettől függetlenül viszont kifejezetten pozitív tapasztalatokkal álltam fel a monitor elől. Érezhető a különbség a 32 hüvelykes nagytestvérhez képest, ám az UltraGear-széria más darabjaival összevetve egyértelműen remek választás (pláne a saját, 207-225 000 forintos árkategóriájában), amennyiben nem elvárás a 4K-s felbontás, ugyanakkor fontos, hogy a kijelző multifunkcionális és szabadon, kényelmesen állítható legyen.