Folytatódik az első magyar rendezésű Budapest Comic Con alkalmával készült interjúsorozatunk. Több világsztárt és a hazai geek közösség egyik ismert alakját is sikerült elérnünk a kétnapos rendezvény során. Jack Gleeson, a Trónok harca sztárja Joffrey megformálásának hátteréről beszélt nekünk, míg Christopher Lambert a videójátékadaptációk kapcsán osztott meg értékes gondolatokat. Ezúttal Mira Edafedd, kigurumi előadó állt rendelkezésünkre. A magyar cosplayer elmondta, mikor találkozott először a színészet ezen különleges formájával és milyen stációkon keresztül vezetett az útja egészen mostanáig.

24292838329570952412744835624218701479265492nfmkkeptar.jpg
(A képek forrása: Mira's Dolls, Instagram, Twitter)

PC Guru Online: A legtöbb cosplayer valamilyen ikonikus karakter bőrébe bújik, te viszont, ha jól tudom, saját perszónát alkottál. Pontosan mit jelent az, hogy kigurumi előadó vagy és miben különbözöl a többi cosplayertől?

Mira Edafedd: A legtöbb cosplayer nem teljesen az általa megszemélyesített karakter fejével gondolkodik, amikor a bőrébe bújik. Egy kigurumi előadónak végig a karakter fejével kell gondolkodnia. Ilyen például az, amikor meglátok valakin egy pólót, ami nagyon tetszik és szeretném tudni, hol vette, de az általam életre keltett karakter számára az közömbös, így nem mehetek oda érdeklődni. Ennek nagy hátránya van, mert nagyon sok rendezvényre járok és amikor vásárolok, sokszor a karakterem vesz magának valamit. Ilyen volt például az, amikor Levander levendulás csokit vett magának, pedig én mást szerettem volna. Egy hivatásos kigurumi performert akár ki is rúghatnak.

PGO: Hol találkoztál először a kigurumi színészettel? Rögtön érezted, hogy te is szeretnél beöltözni?

Mira: Egy nyereményjáték alkalmával találkoztam először ezzel a fajta kigurumi jelmezzel, amit meg is nyertem. Így tudott megalakulni Rose és Levander. Az elején kicsit féltem tőle, de idővel teljesen hozzászoktam.

PGO: Az egyik bátorságpróbád alkalmával egyedül tömegközlekedtél jelmezben Budapesten. Elmondásod szerint ez a kigurumi színészek oktatásának fontos része. Hogy néz ki pontosan ez a képzés?

Mira: Japánban több iskola is foglalkozik azzal, hogy kigurumi előadókat képezzenek. Az engem oktatók iskolájában hétvégente van képzés, ami egész napos. Itt tanulják meg az alapokat a színházi előadásokhoz és a vendégek üdvözléséhez. A képzésük során több bátorságpróbán is átesnek, aminek az a célja, hogy minél magabiztosabban mozogjanak a jelmezekben. Ezek a jelmezek nagyon korlátozzák az embereket, ami miatt pánikba eshetnek egy-egy alkalommal. Viszont ha tréningezik magukat, akkor sokkal jobban kitolhatják a határaikat. Mivel én csak távoktatásban részesülök, nem tudom elmesélni milyen is, amikor a harci mozdulatokat vagy pedig a szinkron hangra való mozgást tanulják.

fh5fq-nxmambqs1.jpg

PGO: Hogyan csöppentél bele az oktatásba?

Mira: Az oktatóimmal egy kedves hölgy kötött össze, aki a divatbemutatóján szívesen látott volna engem is a színpadon. Mivel az egyik oktatómmal ismerik egymást, felkérte, hogy legyen a tanárom, mert minél profibb megjelenést szeretett volna a rendezvényén. Sajnos a járvány miatt erre nem került sor, de még így is nagyon szerencsés vagyok, hogy oktatásban részesülök. Tudomásom szerint egyetlen egy hobbista kigurumisnak se volt ehhez szerencséje. Így Magyarországon én vagyok az egyetlen jelmezes előadó, aki behatóan ismeri ezt a színészeti formát.

PGO: Nyilván te is tapasztalod, hogy a megjelenésed egyszerre különleges és bizarr. Hogy kezelnek az emberek és te hogy viszonyulsz az ő reakcióikhoz? Zavar, ha valaki ellenségesen közeledik?

Mira: Sokan szeretik a babáimat kortól függetlenül. A negatív reakciókra nem szoktam figyelni. Nem tetszhet minden mindenkinek. Azokra figyelek, akik örülnek nekem. A világ több pontján várják az új képeket. Sőt van egy anyuka, aki rendszeresen érdeklődik, hol jelenek meg, mert a kislányaival megpróbál úgy jönni a családjához külföldről, hogy velem is találkozzanak. De eddig a legnagyobb elismerésnek azt tekintem, amikor egy koreai követőm eljött meglátogatni a Fantasy Expon. A negatív vélemények ezek mellett számomra eltörpülnek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

PGO: Írsz novellákat is. Beszélj egy kicsit erről.

Mira: Rövid elgondolkodtató történeteim vannak, amiknek a vége nem zár le mindent. Az olvasónak adom át a lehetőséget, hogy megtalálja a számára megfelelőt. Ha valaki úgy gondolja, hogy csak egy megoldás van, akkor még egy kicsit gondolkodnia kell. Ezen kívül mostanában elkezdtem más témában is írni. Ilyen volt az Ideológiák Tárháza youtube csatorna Utópia pályázatára beküldött novellám is. Sok ötletem van, amit szeretnék egyszer megírni, de mivel a könyvkiadás még messze van, ezért az elérhetőbb célokra összpontosítok. Sajnos túl kevés a huszonnégy óra egy napban ahhoz, hogy mindennel tudjak foglalkozni, amivel szeretnék.

PGO: Mikor találkozhatunk veled legközelebb?

Mira: Mivel a nyár nagyon meleg a babává alakuláshoz, így legközelebb a Fantasy Expon leszek kint, mint Mira.