Vajon tudod, hogy mitől rettegnek a katalánok? Vagy hogy Afrika szívében a felnőttek mivel riogatják a kicsiket? És hogy ki Magyarország legfelkapottabb weird-szerzője? Na, utóbbit talán igen, de a svédekkel és dánokkal már biztosan nem vagy ennyire képben. Ahogy én sem, pedig nagyon szeretem a klasszikus és a kortárs horror-irodalmat, elvégre soha nem tudok megszabadulni attól a ténytől, hogy a horror műfaja számomra egy alapvetés, pont mint az, hogy levegőt veszek, vagy az, hogy a szerelem az érzelmek mellett a testi vágyak kiélésével együtt nyilvánul meg. A horror ugyanúgy kell az élet(em)hez, mint egy falat kenyér, ezért szinte szomjazom az újabb és újabb remekművekre. A Virginia-i kiadó szerkesztőinek válogatása pedig pontosan ilyen, amit az idén 20 éves Agave a tőle megszokott minőségben, egy különleges, fekete élfestett kiadásban hozott el hozzánk.  

20230306112021.jpg

Mit rejt a szív, mit rejt az elme… és a sötétség

A majdnem 20 novella semmiféle közös ponttal nem rendelkezik, csak annyiban kapcsolódnak egymáshoz, hogy a gótikus és horror-, valamint az LMBTQ-irodalom iránt elkötelezett Valancourt Books jóvoltából jelenhettek meg egy kötetben, mely a világ kortárs szerzőitől mutat be egy-egy horrortörténetet. És micsoda meglepetés, itt a kiadó hitvallásától függetlenül nem a diverzitáson van a hangsúly, elvégre alig kap szerepet a másság, ott sem direktben nyomulós, az érzékenyebbeket felkavaró formában, hanem egy-egy élethelyzetet és a szereplőket természetes módon bemutatva, ami mindenképpen pozitívum. Azt pedig már most leszögezhetem, hogy a történeteket elolvasva könnyedén elhiszem, hogy ezek a sztorik a mai legjobb íróktól származnak, hiszen alapötletük általánosságban minimum érdekes, egyik sem a tipikus kliséket eleveníti fel, főzi újra a szokásos fűszerekkel, így akár egy tényleges szörnyeteg kerül a középpontba, akár az elme egy eltitkolt, sötét területe játszik valakivel, minden esetben különleges és legtöbbször kiemelkedő a végeredmény.

20230306112055.jpg

Van itt például egy idős támogató, egy mecénás, aki örömmel segít a válságban lévő szerzőkön. Aztán van kísértetjártának nevezett új otthon, ahol mégsem biztos, hogy a látomások és a különleges jelenlét okozza a legnagyobb problémát. Előfordul olyan is, hogy valaki túlságosan megszállottan hajszolja a munkáját és azt az eredményt, amit ott szeretne elérni. Megismerhetjük azt az ismeretlent, ahova csak kevesen jutnak el, de soha többé nem is hallhatunk róluk, miközben elvileg az utat járják. De az is előfordul, hogy a kanapé alatt egész népek élik le titkos életüket, úgy, hogy arról senki sem tud. Hogy ezekben mi lenne a közös? Hát, ahogy mondtam, semmi, csak és kizárólag a fantázia és a tehetség, hiszen valóban egyedi látásmódok és elképzelések kelnek életre az oldalakon, néha szimplán csak megdöbbentve, máskor pedig tényleg elborzasztva az olvasót. 

20230306112125.jpg

2023 legjobb novelláskötete?

Korai ezt még a negyedik hónap beköszöntekor kijelenteni, de az biztos, hogy A sötétség szava nagyon erős mezőnyt teremt már most, az első negyedév végén. A szokványos horrorsztorikon téma, elmesélés és stílus szempontjából is messze túlmutatnak a kötetben szereplő alkotások, legalábbis 90 százalékban, miközben a maradék 10-be tartozó is inkább ízlés kérdése, de technikailag nem igazán lehet belekötni egyikbe sem. Minden elismerésem tehát az eredeti kiadónak, ahogy az Agave előtt is emelem kalapom, pláne a parádés külső miatt. Aki a zsánert szereti, mindenképpen csapjon le a könyvre, mert megéri, ráadásul kicsit jobb rálátást nyújt a mai irodalomra, hiszen nem egy-egy nemzet gyermekeinek gondolatait és fantáziáját csomagolták egybe, hanem teljesen eltérő népekét. Bár jobban belegondolva, pontosan erről kéne szólnia a diverzitásnak is: a különböző tehetség bemutatásáról, annak a szemléltetéséről, hogy jellemzően és nagyon különböző emberek mit tudnak felmutatni, miben teljesítenek jobban, mint mások. És a Valancourt Books gyűjteménye erre kiváló példa.

  • Kötet címe: A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3984 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 4980 forint)