2010-ben jelent meg először a Holtak világa-sorozat első regénye (A jóslat), amit Lengyel Dávid és Kuba Richárd írt, majd 2012-ben ezt követte Dávidtól a Kozma ​András naplója, hogy végül, közel 13 év után, 2022 végére a Küzdelem, avagy a fő regényfolyam második darabja is napvilágot láthasson. Ám mielőtt erre rátérnénk, jöjjön egy kis gyorstalpaló arról, hogy mi is a Holtak világa

Kozma András és a jóslat

Egy jópofa ötlettel indít az eredeti regény, hiszen az egy szakasznyi katonával kezdi a sztorit, akiket a Kiskőrös mellett lévő egykori katonai laktanyához vezényelnek, mivel a létesítmény területéről segélykérést észleltek. Azonban, mire odaérnek, nem találnak mást, csupán egy maroknyi túlélőt, hatalmas pusztítást, és az élőholtak tömegét. Egy katona, Andrássy Bálint tizedes itt bukkan rá az egyik szobában egy kis könyvre, Kozma András naplójára. Miközben olvassa, egyre inkább betekintést nyer ennek a húszas évei elején járó fiatalnak a küzdelmekkel teli életébe.

20221216141958.jpg

Hiszen Kozma András az igazi főszereplő, aki Nostradamus jóslata alapján egy jó ideje készül már a zombiapokalipszisra, ami persze be is következik, és néhány nappal azután, hogy Amerikában elszabadul a pokol, Budapest is elesik. Ekkorra a fiatalember már összehoz egy kisebb csapatot, fegyvereket szereznek, majd egy laktanya épületeit megerősítve hoznak létre ideiglenes tábort a túlélőknek, hogy utána András a családi házban barikádozza el magát, két lány társaságában. Persze az apokalipszis közepén nem könnyű túlélni, az emberek továbbra is egymás ellenségei, így csak rossz sejtéseink lehetnek arról, miképpen került a napló a laktanya egyik szobájába.

Később aztán ez a napló került külön kiadásra, benne 92 oldalon részletezve a más ismert eseményeket. És ugyan mind a több mint 200 oldalas első regényen, mind pedig az alig 100 oldalas kiegészítésen érződik, hogy fiatalok írták, akik nem profi szerzők, mindkét esetben szinte viszik a szavak az olvasók, megismerve a magyar vidék reakcióit a zombik megjelenésére, egyben bemutatva nagyjából átlag fiatalok tetteit, akik szeretnék túlélni az apokalipszist. A szerelmi szál itt-ott kicsit gyerekes, illetve vannak kezdő húzások, de mind szerkezetileg, mind az olvasmányosságot és a nyelvtant tekintve szórakoztató és jól átgondolt alkotás(ok)ról van szó, amit a zombis téma hazai rajongói kifejezetten élvezhetnek. És akkor elérkeztünk a jelenbe és a Küzdelemhez.

Hosszabb és vágatlan

Ezt tessék szó szerint venni, hiszen ezúttal már 446 oldalnyi bemutatót kapunk a holtak világából, melyben a hadsereg egy maroknyi része egy állomáson túlélőtábort hozott létre, ahol vasfegyelemmel és szigorú szabályokkal igyekszik tartani a belső rendet, kerítésen kívül pedig a hordát. Főszereplőnk ezúttal már Andrássy Bálint tizedes, akit az első kötetből ismerhetünk, a sztori pedig számtalan ágon keresztül bontakozik ki és kapcsolódik egymáshoz, miközben a regényt indító cselekmény felé haladunk a hosszúra nyúlt fejezeteken keresztül. Egyfelől ugyanis szükség van a létszám növelésére, így a seregbe a katonák igyekeznek beszervezni, akit csak lehet; másfelől a táboron belül gyilkosságokra derül fény, miközben az elkövetőt hiába is keresik; emellett pedig a túlélők között felüti a fejét egy veszélyes, a zombik felsőbbrendűségét hirdető szekta is, melynek vezetője igazi karizmatikus szónokként igyekszik maga mellé állítani a tábor lakóit. 

Így tehát több szálon, az időben kicsit ugrálva zajlik a cselekmény, miközben az első regényből a lánytestvérek is fontos szerepet kapnak, sőt Andi az, aki felveti Kozma András megkeresésének ötletét, ezzel egy régóta várt irányba indítva a történetet. És ha már régóta várt, hát a Küzdelem mindenképpen az, hiszen több mint tíz év telt el az eredeti megjelenés és az újrakiadás, illetve folytatás között. Ez egyébként meg is látszódik, már ami a regényt illeti, hiszen láthatóan érettebb és kidolgozottabb lett az írás, valamint jóval komplexebb is, ebből a szempontból elég csak abból kiindulni, hogy hány szálon fut a cselekmény. Ám mint sok más esetben, itt is kicsit a “kevesebb néha több” elve érvényesül.

Elhúzott túlélés

Mármint így sem rossz a végeredmény, avagy komolyan gondolom, hogy érezhető a fejlődés, láthatóan felnőttek a szerzők, de mindenképpen soknak és időnként feleslegesnek érződik a közel 500 oldal és a számos történeti szál. Egy kicsit lehetett volna nyesni a hosszon, a kiképzés például nagyon sokat visz el, kimondottan feleslegesnek érződő jelenetekkel és emberekkel, miközben az olvasó csak várja, hogy végre történjen valami, ami stílusában és tematikájában az első regényre emlékezteti. Persze minden bekövetkezik, amit várunk és amire nagyjából számítunk, kisebb csavarok akadnak, viszont hatalmas meglepetések nincsenek, de ehhez a többi mellett nagyjából 50-100 oldal feleslegen is át kell rágni magunkat. Nem vészes a helyzet, így sem rossz az eredmény, sőt, de egy kis gyomlálással sokkal gördülékenyebb lehetett volna a mű. Amikor viszont beindul, akkor kifejezetten izgalmassá válik, remek jelenetekkel és megoldásokkal, ráadásul azoknak különösen kedvezve, akik Kecskeméten otthon érzik magukat. Egy-egy pillanatban szinte láttam magam előtt a filmfeldolgozást is, a Küzdelemből ugyanis simán megszülethetne “A” magyar zombifilm

Szóval nem hibátlan a regény, kicsit el lett nyújtva, de ettől függetlenül innen is gratulálunk Dávidnak és Richárdnak, hiszen összességében jó kis olvasmány, emlékezetes jelenetekkel és karakterekkel, leírásokkal, így a szerzőpáros könyveit a történelmi jellegű Lázár evangéliuma mellett keressék nyugodtan az élőhalottas téma kedvelői, mindemellett pedig várjuk a következő regény(eke)t. 

  • Regény címe: Küzdelem
  • Kiadó: Magánkiadás
  • Ára: 4490 forint (akciósan a Holtak világa honlapjáról, egyébként 6490 forint)