Nemrég idő előtt kiszivárgott a netre a Crysis Remastered első trailere, a rajongók azonban egyáltalán nem voltak elégedettek azzal, amit láttak. Sokan úgy vélték, hogy a felújított kiadás egyáltalán nem jelent előrelépést a 2007-es eredeti verzióhoz képest, a negatív hangok pedig rövid időn belül addig erősödtek, hogy végül a Crytek úgy döntött, a trailer és a Crysis Remastered megjelenését egyaránt elnapolja, mondván, így tudják biztosítani a játék megfelelő minőségét.

Ezen döntés kapcsán pedig mi is összeszedtük az elmúlt éveknek azon remastered kiadásait, melyeket érzésünk szerint szintén bölcsebb lett volna kicsit még halasztani (vagy úgy alapvetően meg sem jelentetni), ugyanis végül olyan állapotban kerültek piacra, hogy az eredeti játékhoz nemhogy hozzáadtak volna, inkább csak rontottak a megítélésükön. Lássuk hát az elmúlt évek legcudarabbul sikerült felújításait!

kutyauto-remasteredek-01.jpg

Mafia 2: Definitive Edition

A hányattatott sorsú Mafia-széria első két részének a mai napig igen tekintélyes rajongótábora van, nem is alaptalanul: az amerikai szervezett bűnözés különböző időszakaiban játszódó játékok valami piszok mód hangulatosak, ráadásul a sztorijuk is kifejezetten erősnek mondható. Épp ezért érhető, hogy sokan felkapták a fejüket, mikor a 2K nemrég bejelentette, hogy mindkét játékot (plusz a sokkal megosztóbb Mafia 3-at is) felújítja, azonban sajnos rövid úton kiderült, hogy a Mafia 2 ráncfelvarrásában nincs sok köszönet.

A játék gyakorlatilag vállalhatatlan technikai állapotban rajtolt: sokan a legkülönfélébb grafikai és játékmenetet érintő bugokra panaszkodtak, míg másoknak a folyton lezuhanó képfrissítéssel gyűlt meg a bajuk. Ráadásul, ha ez önmagában nem lenne elég, kiderült, hogy a felújítás lényegében csak minimálisan feltupírozott grafikát jelent, azaz, például az eredeti játékból kivágott mellékküldetések, boltok és más extra tartalmak nem kerültek be a Definitive Editionbe, így pedig a Mafia 2-nek ez az újrázása enyhén szólva sem nyerte el a rajongók tetszését.

Silent Hill HD Collection

A Silent Hill-játékok az első két Mafiához hasonlóan sokak szemében kultklasszikus státusznak örvendenek, így egyáltalán nem meglepő, hogy 2010 tájékán a Konami az újgenerációs konzolokra is ki szerette volna adni a korai részeket. Ebből az elhatározásból született meg a Hijinx Studios által jegyzett Silent Hill HD Collection, mely a Silent Hill 2-őt és 3-at hozta el PS3-ra és Xbox 360-ra, azonban olyan minőségben, hogy azt a mai napig emlegetik, és nem épp a leghízelgőbb kontextusban.

A fejlesztés már eleve problémásan indult, ugyanis a Konami egyszerűen elhagyta az eredeti játékok forráskódját, így a fejlesztőknek különböző félkész verziókból kellett összerakniuk a felújítást, ami abszolút meg is látszik rajta. A HD kiadásból például eltűnt a köd, ami az eredeti játékoknak kölcsönzött egy nagyon sajátos hangulatot (egyben pedig elfedte a hardver korlátait), továbbá a játékosok a legkülönfélébb bugokkal és hanghibákkal találkozhattak, csak hogy a felújítás legnagyobb hibáit említsük, így mondani sem kell, hogy senki sem zárta a szívébe a HD Collectiont.

GoldenEye 007 Reloaded

A 2011-es GoldenEye 007 Reloaded talán listánk legpatinásabb játéka, mely ugyan nem olyan rossz, mint a felsorolás néhány másik tétele, de azért a '97-es eredetijétől is nagyon távol áll. Az Activision még 2010-ben döntött úgy, hogy felújítja és Wii-re kiadja az eredetileg Nintendo 64-re megjelent GolenEye 007-et, a játék sikerei pedig elégnek bizonyultak ahhoz, hogy 2011-ben bejelentsék a PS3-as és Xbox 360-as verziót is.

A GoldenEye 007 Reloaded első pillantásra egy abszolút korrekt remasterednek tűnhet, hiszen visszaköszönnek benne az eredeti játék legjobb elemei és a James Bond-hangulatot is sikerült megragadni, azonban a program rövid úton monoton lövöldözésbe torkollott, valamint a grafikája is enyhén szólva kopottasra sikeredett egy elvileg felújított kiadáshoz képest. Épp ezért a GoldenEye 007 Reloaded végül elég nagy csalódás lett a rajongóknak, akik a legendás eredeti játéknak végül sajnos csak egy gyenge felmelegítését kapták.

Tony Hawk’s Pro Skater HD

A klasszikus Tony Hawk’s Pro Skater-játékok felújítását nem is olyan rég jelentette be az Activision a Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 képében, azonban a kiadó egyszer már megpróbálkozott ezzel a trükkel, méghozzá 2012-ben. Ekkor jelent meg ugyanis az első két játékot (valamint a harmadikat letölthető formában) tartalmazó Tony Hawk’s Pro Skater HD, ami viszont enyhén szólva sem nyerte el a kritikusok és a játékosok tetszését.

Ez az újrakiadás ugyanis egyszerűen nyomokban sem tartalmazta az eredeti játékok hangulatát, cserébe viszont röhejes fizikával, csúnyán megöregedett mechanikákkal és üresnek érződő pályákkal várta a nagyérdeműt. Talán mondanunk sem kell, hogy a felújítás a mai napig egy fekete folt a Pro Skater-franchise történelmén (közvetlen a sikere miatt elkészült Pro Skater 5 mellett), és reméljük, a Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 képében végre megkaphatjuk azt a felújítást, amire már olyan régen várunk.

Warcraft 3: Reforged

Végezetül pedig természetesen nem létezhet ilyen lista az idei év egyik legbalhésabb megjelenése, a Warcraft 3: Reforged nélkül, mely a Metacritic oldalán a mai napig stabilan tartja a minden idők legrosszabb játéka címet, legalábbis a felhasználói értékelések alapján. Pedig az eredeti, 2002-es programot a mai napig rengetegen szeretik és az egyik legjobb RTS-nek tartják, azonban a Blizzard nagyon csúnyán elszúrta ennek a klasszikusnak a felújítását.

A Reforgedből ugyanis hiányoztak az eredetileg beígért (és az előzetesekben serényen mutogatott) átvezető videók, az UI rosszabb lett, mint az eredeti játékban volt, ráadásul a felújítás csak úgy hemzsegett a bugoktól, emellett még a custom meccseket is sikeresen hazavágta. Épp ezért kijelenthető, hogy a Warcraft 3: Reforged az iskolapéldája annak, hogy hogyan ne nyúljunk régi klasszikusokhoz, emiatt aztán reméljük, hogy a fejlesztők tanulni fognak belőle.