Bár a 2008 Mirror’s Edge nem volt kasszasiker, mégis megtalálta a maga közönségét. Rajongóinak viszont sokat kellett várnia a folytatásra, méghozzá nyolc évet. A Mirror’s Edge Catalyst végül megérkezett, bár igazándiból nem folytatás, hanem afféle előzményeket elmesélő reboot. Vagyis nem kapcsolódik az eredeti játékhoz – így azok is megérthetik, akik azzal nem játszottak –, ám maga a világ és a főhős, Faith Connors ugyanaz maradt.

Rendszerkövetelmény

Minimum gépigény

  • Op. rendszer: Windows 7/8.1/10 (64-bites verzió)
  • Processzor: Intel i3-3250/AMD FX-6350 vagy jobb
  • Memória: 6 GB RAM
  • Merevlemez: 25 GB szabad hely
  • VGA: NVIDIA GeForce GTX 650 Ti 2GB/AMD Radeon R9 270x vagy jobb

Ajánlott gépigény

  • Op. rendszer: Windows 7/8.1/10 (64-bites verzió)
  • Processzor: Intel Core i7-3770 3.4 GHz/AMD FX-8350 4.0 GHz vagy jobb
  • Memória: 16 GB RAM
  • Merevlemez: 25 GB szabad hely
  • VGA: NVIDIA GeForce GTX 970 4GB/AMD Radeon R9 280x 3GB vagy jobb

A történet

Mint írtam, a Mirror’s Edge Catalyst amellett, hogy reboot, előzmény is, eme titulusában pedig az a feladat hárult rá, hogy elmesélje, hogyan lesz Faith Connorsból az a vagány leányzó, akit az eredeti játékban megismerhettünk.

Hősnőnk háttértörténete némileg változott az eredeti játékhoz képest. Faith hétéves korában elvesztette anyját és apját (a Mirror’s Edge-ben az apja nem halt meg) egy békésnek indult, ám vérfürdőbe torkolló tüntetés alatt. Ezután vette a szárnyai alá Noah Kekai, aki az egyik legjobb futárrá képezte. Ám valami közbejött, és Faith börtönbe került.

A játék elején innét szabadulva próbál meg visszazökkenni régi életébe, ám ekkor megint beüt a krach és Faith olyan titkok tudójává válik, ami miatt a város egyik ura, Gabriel Kruger, a Kruger Holding és alvállalkozásának, a KrugerSecnek a feje vadászni kezd rá. Neki pedig nincs más lehetősége, mint futni az életéért.

A helyszín

Faith kalandjainak Cascadia harmadik legnagyobb, szabadon bejárható városa, Glass City (Üvegváros) ad helyet, amelyet három körzetre osztottak szét. A legszebb a gazdagok kedvelte Anchor, ahol Cascadia legfényűzőbb plázája épül. A valódi élet viszont Downtownban, Glass nyüzsgő központjában zajlik, ahol nem csak a legtöbb lakó fordul meg, hanem a futárok is itt a legtevékenyebbek. A harmadik körzet pedig a békés külváros, a The View, ahol parkok és lakóházak között kalandozhatunk.

A tizennégymillió lakossal bíró Glass hatalmi játszmáiban három nagy frakció vesz részt. Az első a The Conglomerate, amely a Cascadiát irányító tizenhárom vállalat laza érdekszövetsége, de a tagok a profitért és hatalomért lazán hátba szúrnák egymást. A vállalatok élén a Corporate House-ok állnak, és olyan cégek tartoznak ide, mint a Kruger Holding, a Silvine Systems, az Everdyne Energy, a Pirandello Group vagy az Elysium Corp.

Legfőbb ellenfelük a főleg a KrugerSecet célba vevő Rebecca Thane által vezetett ellenállási mozgalom, a Black November. E banda mindent képes megtenni azért, hogy gyengítsék a The Conglomerate-et. A játék idejére már eléggé agresszívé váltak, a vállalatok ártatlan dolgozóit is hajlamosak megtámadni.

A kereszttűzben áll a harmadik csoport, a futárok alkotta The Runners. Faith és kollégái igyekeznek a radar alatt repülni, pontosabban fogalmazva, futni, de nem vetik meg az alkalmi kapcsolatokat The Conglomerate-tel, ami előszeretettel ad megbízást titkos üzenetek kézbesítésére.

A játékmenet

A Mirror’s Edge Catalyst játékmenetében tulajdonképpen nem sokat változott az elődhöz képest. Továbbra is FPS nézetből kell parkour mozdulatokkal szaladgálnunk a város tornyain és azok között. Megmászhatjuk a falakat vagy akár lendületet véve végig is futhatunk rajta. Háztetőről háztetőre ugorhatunk, kábeleken csúszhatunk át több száz méteres magasságokban, gerendáról gerendára lendülhetünk, és így tovább. Voltaképpen mindent megtehetünk, amit az Assassin’s Creedekben, csak itt belső nézetből.

Visszatér a Quickturn mozdulat, amivel pillanatok alatt kilencven, illetve száznyolcvan fokos fordulatot vehetünk, míg új képességünkkel, a Shifttel egy rövid gyorsulást hajthatunk végre bármelyik irányba.

Emellé betársul néhány kütyü is, egész pontosan egy passzív és egy aktív eszköz. Előbbi egy kontaktlencse szerű szerkezet, ami a látásunkra lesz hatással, ennek segítségével láthatjuk a Faith számára hasznos környezeti elemeket, valamint az online mód bekapcsolásával a többi játékos ténykedését is ennek segedelmével követhetjük nyomon.

A másik eszközünk a MAG Rope. Ez tulajdonképpen egy mágneses csáklya, tehát drónokra és gerendákra kilőve Tarzan módjára lendülhetünk egyik pontról a másikra. A MAG Rope egy alternatív funkciója a disruptor, ennek segítségével elektronikus rendszerekben okozhatunk kárt.

A harcrendszert alaposan átszabták, sokkal kifinomultabb és könnyebben kezelhető, mint amilyen a Mirror’s Edge-ben volt. A különböző ellenfelek ellen más és más taktikát kell alkalmaznunk. Szignifikáns változás, hogy ezúttal egyáltalán nem használhatunk fegyvert, csakis ügyességünkre hagyatkozhatunk.

Az összecsapásokban segítségünkre lehet az első részből ismert Focus mód. Ezt a szabad futások alatt tölthetjük fel, és ha aktiváljuk, Faith átmegy terminatrixba. Ellenfelei nem tudják megütni, ő viszont pik-pak lecsaphatja őket. Azonban érdemes lesz odafigyelni az időzítésre, mert a Focus nagyon gyorsan lemerül.

Ami a küldetéseket illeti, a kampány elsődleges missziói mellett lehetőségünk van opcionális mellékküldetéseket is elvállalni, így például kihúzhatunk más futárokat a csávából vagy leszállíthatunk dolgokat adott személyeknek.

Az online móka

A Mirror's Edge Catalyst nem rendelkezik hagyományos értelemben vett többjátékos móddal, helyette van az úgynevezett Social Play, amiben a többi játékos által elért időeredményekkel szállhatunk versenybe, valamint megalkothatjuk saját kihívásainkat. A Social Play két nagy funkcióval rendelkezik, a Beat L.E.-vel és a Time Trialsszal.

A Beat L.E. lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a Glassban megjelöljenek bizonyos helyszíneket és elemeket, így felfedve a rövidített útvonalakat, valamint a különböző easter eggeket.

A Time Trialsban a felhasználók szabadfutásokra alkalmas útvonalakat jelölhetnek ki a városban checkpointok segítségével, akár a kampány fő helyszínein is. Az így elkészített kihívást aztán megoszthatják a közösséggel, a pályaszakaszon elért időeredményekből pedig ranglistát készít a program.

Emellett a kampány Dash névre keresztelt eseményeiben is online ranglistás helyekért versenghetünk. Ebben meg kell találnunk a város a fejlesztők által meghatározott két pontja között a lehető leggyorsabb útvonalat checkpointok követése helyett.

Természetesen, ha nem vagyunk kíváncsiak a többi játékos ténykedésére, akkor bármikor offline módba kapcsolhatjuk a Mirror’s Edge Catalystet.

A Mirror’s Edge Catalyst június 9-től érhető el PC-re, PS4-re és Xbox One-ra.