• A Montauk Project inspirálta a Duffer testvéreket a sorozat megalkotásakor
  • A 70-es években állítólagos kísérleteket folytatott az USA
  • Az időutazás, a teleportálás és az agykontroll titkát keresték

A Stranger Things immár nem pusztán a Netflix korszakos sorozata, hanem a szolgáltató történetének rekordnézettségű produkciója. Korábban sok kritika minősítette – talán tévesen – nívós, ám túlértékelt szériának a Duffer testvérek munkáját. Akárhogyan is, a történetet ihlető összeesküvés-elmélet ismeretében közelebb juthatunk a népszerűség okához. Kevesen tudják, hogy az Egyesült Államok állítólagos titkos kísérletei, a Montauk Projekt adta az ötletet Eleven karakteréhez és a sci-fi cselekményszál megalkotásához.

Feltételezések szerint az USA a hetvenes években egy korábbi világháborús katonai bázison folytatott disztópikus jellegű kísérleteket. Az időutazás, a teleportálás és az agykontroll titkát igyekeztek megfejteni, földönkívüli életformákkal kerestek kapcsolatot, illetve pszichológiai hadviselési technikákat dolgoztak ki. 1992-ben egy botránykönyv is megjelent The Montauk Project: Experiments in Time címen. Noha a Montauk Projekt minden bizonnyal az emberi fantázia szüleménye, jelzi a nevezett jelenségek iránti széles körű érdeklődést.

mv5botyznjc3mtktytqxos00ywm4ltk0mmitmgexmdmwywuxnthjxkeyxkfqcgdeqxvyodk1mjaxnzqv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

STRANGER THINGS 4. ÉVAD, ELSŐ RÉSZ

Már látható a sorozat negyedik évadjának első fele a Netflix kínálatában. Míg Hawkins városára rejtélyes fenyegetés árnya vetül, párhuzamosan követhetjük az orosz cselekményszálat. A riasztó események közepette cseperedő hőseink igyekeznek helyt állni a gimiben. Fél évvel a starcourti csata után, pont a tavaszi szünet idején térünk vissza a napsütötte Kaliforniába.