Ahogyan azt az előző héten már felvezettem, a régóta fontos küldetést folytató Keller & Mayer kifejezetten figyel a társasjátékok fejlesztő és informatív vonalára, ezzel is a családok és gyerekek érdekeit szem előtt tartva, amire jelen felhozatalunk is kiváló példa. Merthogy lesz itt gazdálkodás, világfelfedezés, sőt Budapestet is körbejárhatjuk, de nem is akárhogyan, hanem egyből több táblán. A Keller & Mayer webshopja természetesen a szigorítások alatt is zavartalanul üzemel, így ha valaki kedvet érez rá, hogy a gyermeket lefoglalja az otthoni lét során, akkor keresve sem találhat jobb társasokat. Természetesen ezek a címek főleg a kicsikhez szólnak, de akár a nagyobbak és szülők is beszállhatnak az élvezet kedvéért.

Colorado A préri meghódítása

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 6+
  • Ár: 5490 Ft 

Azt gondolnánk, nincs is egyszerűbb dolog, minthogy kisétáljunk a prérire, majd elengedjük állatainkat, hogy nyugodtan legelésszenek. Nos, ennél azért bonyolultabb a feladat, hiszen abba a korszakba megyünk vissza a színes társassal, amikor a vadnyugat hőskorában a telepesek még csak megérkeztek San Luis Valley-be, a Colorado folyó sivatagos völgyébe, hogy művelhetővé és élhetővé tegyék a földrészt, amely mára már az USA egy nemzeti parkokkal körülvett, virágzó mezőgazdaságú régiója. Innen indul ki a szabálykönyv, ami mellett a dobozban találhatunk egy négy elemből, puzzle-jelleggel összeállítható táblát, 24 területkártyát, 20 fából készült farmot, 20 fából készült tehénbábut, 12 aranykorongot, egy indiánsátrat, valamint 50 játékkártyát. 

Miután a táblát felépítettük és elhelyeztük rajta a kezdő területkártyákat, a játékosok feladata az, hogy körönként a játékkártyák segítségével, 2-2 akciót végrehajtva benépesítsék és kiépítsék a terület. Először területkártyákra van szükség a megművelés érdekében, majd farmokat kell építeni a lapkák közötti területekre, ha pedig egy adott terület három sarka közül legalább kettőben egyetlen játékos farmjai állnak, leteheti közéjük egy tehenét. Az nyer, aki legelőször lehelyezi az összes patást, ami elsőre könnyű feladatnak tűnik, de méltó ellenfeleknél ez sem annyira szimpla misszió, mint azt gondolnánk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Merthogy a játékkártyák között van indián, aki a sátrat lehelyezve nem engedi a tehenek lerakását, illetve több tornádót is kifoghatunk, amivel egy másik játékos farmját küldhetjük vissza a feladónak. És ha már Colorado és hőskorszak, akkor természetesen az aranyrögök is képbe kerülnek, amikkel megduplázhatjuk akcióink számát. Így is egyszerű? Igen, pont annyira, hogy a családban a kisebbek is élvezhessék, szimplán csak a tehenekre és területfoglalásra összpontosítva, ami egészen jó móka, pontosan addig, míg egy kis forgószél keresztül nem húzza a számításainkat. Kicsit az amőba is beugrik játék közben, elvégre a játékosoknak arra is figyelniük kell, mely helyekre építkeznek a többiek, ezzel egy minimális stratégiát is bevonva a képletbe. Grőber Gabriella és Kőmüves András játéka Pozsgay Gyula illusztrációival kel igazán életre, egyszerű és érthető szabályaival pedig gyorsan bekerülhet a család kedvencei közé.

Rumini A küldetés

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-50 perc
  • Korcsoport: 6+
  • Ár: 6990 Ft 

Berg Judit regényciklusát biztosan sokan ismerik, így nem is kell nagyon kitérni rá, miért is jó, hogy Kálmán Anna segítségével ezek alapján született meg egy társasjáték, ami akár a kicsit nagyobbaknak is remek szórakozást nyújthat. Az ugyanis már a doboz kinyitásakor is egyértelművé válik, hogy ezzel a társassal a téma ellenére nem kizárólag a kicsik mulathatnak jól, hiszen a normál méretű tábla tele van információkkal, helyszínekkel, mezőkkel, mellé pedig a 4 fabábun, kétfajta kockán (kettő normál és egy égtájakat jelző) kívül korongok és kártyák járnak.

Merthogy van négy feladatkártya, ezek kerülnek a játékosokhoz, méghozzá úgy, hogy mindegyik három-három missziót nyújt, amikhez több lényeges helyszínre is el kell látogatni. Ezeken a földrészeken rendesen ki kell kötni a megfelelő mezőkre lépve, miközben a térképen számos egyéb pont vár a felfedezésre és legtöbb esetben az interakcióra. De hogy miképpen jutunk el a megfelelő pontokra? A két normál, illetve az égtájas kockával dobva megtudjuk, hogy az adott körben merre kell haladnunk, illetve a két szám közül kiválasztjuk a szimpatikusabbat, majd annak megfelelően lépünk. Hogy miért a két szám? Nos, ugye megvan a célunk, nem is egy, de előfordulhat, hogy az égtájkocka pont olyan irányba küldi a játékost, ami nem megfelelő, ilyenkor pedig lehetőségünk van a kisebbik rossz választására. 

Maguk a helyszínek pedig rengeteg lehetőséget rejtenek, amikhez egy 4 oldalas jelmagyarázat tartozik. A Ragacs-tengeren például elveszted uralmad, ezért csak kettőt léphetsz arra tartva, amit az égtájkockával dobsz. De nem véletlenül lettek mellékelve a kártyák sem, amik közül van, amit a megjelölt mezőkre lépve kaphatunk meg (ezek a Fortuna kártyák szerencsét vagy bajt hoznak ránk), de van a megszerzett kincsekért vásárolható eszközlap, amit akár dupla számdobásnál is húzhatunk, ha úgy tartja kedvünk. Márpedig úgy tartja, elvégre sok különleges mezőre lépve valamilyen varázstárgy vagy cselekedet szükséges a megoldáshoz, ehhez pedig a kártyákra is szükség van. Feladat tehát van bőven, mire mindhárom célhoz eljutunk, utunkat pedig részben a szerencse határozza meg, így a feladatok teljesítésével és a véletlenszerű haladással nagyjából szépen sikerül kihúzni az alapvetően egyszerű játék szavatosságát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Emiatt ajánlható kicsit nagyobbaknak is, főleg kisebb testvérekkel, de a szülők is jól szórakozhatnak a szépen illusztrált térkép felfedezése és meghódítása közben. A Rumini nem egy komplex játék, de a témából szépen kihozza a maximumot az érintett korosztálynak, ráadásul a könyvek kedvelőinek számtalan extra vidám órát okozhat, hogy kedvenceik társaságában és világában zabolázhatják meg a szeles tengereken hánykódó kalandorok hajóitt. A gyerkőcök ezt mindenképpen értékelik majd, ebben senki se kételkedjen.  

Brúnó Budapesten Városnézés

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 10-40 perc
  • Korcsoport: 3-10 éves
  • Ár: 10 990 Ft 

Ha pedig nyomtatott ijfúsági sorozatból készült társasjáték, akkor a Brúnó Budapesten is mindenképpen említésre érdemes, elvégre teljes egészében az alapművekért felelős, valamint a Bogyó és Babóca-meséket is alkotó Bartos Erika munkája. A sorozat Budapest legfontosabb nevezetességeit és érdekességeit mutatja be a gyerekeknek, a társas adaptáció pedig pontosan ugyanezt nyújtja interaktív formában, sőt egyből négy változatban. Igen, ezt pontosan úgy kell érteni: két tábla is található a dobozban, mindegyik kétoldalú, egy-egy külön játéknak helyet adva, avagy ebből kiindulva az ár is érthető, sőt az így már kimondottan baráti, pláne, hogy a tartozékok is úgy készültek, hogy akár egyszerre is igénybe lehessen venni a két táblát.

A színnel jelölt figurákból így két adag is található a tartozékok között, a játékok közül van, amelyik számkockát, van amelyik színkockát igényel, a különböző játéktípusok pedig ezekhez és a kétfajta kártyapaklihoz alkalmazkodnak. A Járműgyűjtögetéshez, avagy a csomag legkisebbeknek szóló darabjához például kizárólag a színkocka szükséges, illetve fejenként 6 járműkorong, amiket a színkockával dobott eredménynek megfelelően kell lehelyezni a saját térfélre. Ez egy nagyon alapvető változat, ami tényleg csak a színfelismerést és a járműismeretet helyezi előtérbe. A Városjárás már kicsit bonyolultabb, hiszen itt a figurákkal indulunk meg a gyerekesebben rajzolt Budapest térképen, aminél csak el kell jutni a célig, azonban bizonyos pontokon a mezők színe vagy éppen a felrajzolt ikonok (helyszínek és járművek) befolyásolhatják utunkat.

A harmadik, a Körutazás ennek egy alternatívája, ahol szintén Budapestet kell bejárnia a négy játékosnak, de itt a mezőkön kártyahúzás van csak jelölve, a lapok pedig adott helyszínekre viszik a fabábukat, ezzel előre vagy hátra mozgatva őket eredeti állásukhoz képest. Az utolsó Kérdezgető pedig a tábla alapján a legegyszerűbb (a négy fabábut irányító játékosok négy különböző helyről indulnak, majd egy kört megtéve ugyanoda kell visszatérniük), viszont a színes mezőkön húzott kérdéskártyák között egészen komolyak is vannak, mint például olyanok, hogy “nevezz meg három budapesti kilátót” vagy “nevezz meg három budapesti szobrot”. És ezen most lehet, hogy mosolyog valaki, de mivel kisebb gyerekek is leülnek a társas elé, sőt igazából nekik szól, érthető, hogy fejlesztés és városismeret szempontjából miért olyan hasznos ez a kisebb társasjáték-csomag.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bevallom, a második adagra már nagyobbaknak való játékokat terveztem, de kicsit többet képzeltem a városnézős és farmépítős kalandba, ami természetesen az én hibám. Ettől függetlenül ezek is remek darabok, elég jó áron, kellő változatossággal és szerethető hozzáállással, miközben a szülőknek és óvodáknak azért is ajánlható címek, mert valóban tesznek a gyerekek fejlődéséért, játékosan tanítják őket. A komponensek általában jó minőségűek, egyikkel sem akadt komolyabb problémám, egyedül az egyik tehén érkezett félben (mármint csak a feje és a két mellső lába), de ezt betudom egyszeri gyári hibának. Alapvetően látszik, hogy odafigyeléssel és a gyermekek érdekeit szem előtt tartva készült mindhárom cím, ami miatt nyugodtan ajánlhatók. Legközelebbi, utolsó körünkben pedig már tényleg az összetettebb címek felé fordulunk. Játsszatok sokat, valamint vigyázzatok magatokra és egymásra!

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát