Gondolkodtatok-e már azon, hogy a sci-fi és horror játékok és filmek után mi történik a pályákon és helyszíneken? A rengeteg holttest, vér, széttört berendezési tárgyak stb., csak úgy ott marad, vagy történik vele valami? És ha igen, ki fog ezzel foglalkozni? A Runestorm csapata szerint mi leszünk azok…

Ez is csak egy munka…

A Viscera Cleanup Detail-ben egy takarítóvállalat alkalmazottját alakítjuk, és feladatunk különféle bolygókon és űrállomásokon történt „balesetek” után takarítani. Ennyiben ki is merül a történet, nézzük magát a játékot.

Hősünk (nevezzük mondjuk Jani Tornak) egy megavállalat alkalmazottja, aki szerte a világűrben található kutatóállomásokon, bányásztelepeken, katonai bázisokon, irodaépületekben járva makulátlan tisztaságot hagy maga után. Már ha épp olyan kedve van. Van, hogy csak még nagyobb rumlit csinál, mielőtt távozik. De általában jó munkásember, mivel munkaadójának igen szigorú elvárásai vannak a dolgozóival szemben, de erről később.

Egy átlagos munkanapján Jani Tor barátunk mások által feldúlt helyszíneken mossa fel a humán és humanoid egyedek vérét, lemossa a falról a szintén a vörös folyadékkal készített „Save us!” és hasonló graffitiket, a véres lábnyomokat is eltünteti. Mindezek mellett a már említett szétszórt dolgozók és szétszóróik darabjait is összeszedi a földön heverő töltényhüvelyekkel együtt. Mivel az ember egy nagyon szemetelő fajta, az űrben sem hazudtolja meg magát, ezért a szétdobált chipses zacskókat, üdítős dobozokat és papírgalacsinokat a széttört és tönkrement berendezési tárgyakkal együtt el kell takarítania. Az már csak ráadás, hogy az üres elsősegély dobozokat is újratölti, de ő már csak ilyen ember.

Mi történt itt?

Mint minden higiéniai asszisztens, Tor barátunk is szereti tudni, hogy miért is kell neki nyakig gázolnia a belsőségekben, ezért el szokta olvasni a földön kallódó tableteket és üzeneteket, amelyekből kiderül számára, hogy például nem túl jó ötlet földönkívüli növények DNS-t intelligens életformáéval keverni, illetve néha a Télapó sem bír máshogy megküzdeni az ünnepi stresszel, mint egy duplacsövű sörétes puskával, amit a manók ellen fordít. De olyan küldetés leírást is olvashat, miszerint valakinek a megbízása nem csak a veszélyes űrlények kiirtása, hanem minél nagyobb rendetlenség okozása is. Ő meg persze takaríthat utánuk.

Mopok és lézerfegyverek

Munkájához Jani a vállalat által biztosított eszközöket veszi igénybe, de előfordul olyan, hogy a környezet sajátosságait használja ki. Alapfelszerelése ugye a felmosó, emellett még saját kezein kívül használhat egy lézerfegyvert golyónyomok eltüntetésére. Legalábbis elsődleges funkciója ez lenne. Munkaadója elvárná, hogy a különféle hordókat és ládákat a kijelölt helyükre szépen elrendezve elpakolja, de egyszerűbb ezeket a fegyver segítségével olvadt masszává alakítani, vagy pedig tovább pörkölve teljesen eltűntetni. Akad még a repertoárban egy műszer, ami később lesz fontos.

Felmosónk a használattól koszolódik, és utána már csak maszatol, de hősünknek nem kell aggódnia, egy automatából végtelen mennyiségű vízzel teli vödröt tud vételezni, és ha az is áttetszőből pirosra/feketére/zöldre vált, akkor lehet azt is cserélni. A szennyeződést okozó tárgyakat pedig egy szép nagy sárga ládába gyűjtheti, amiket szintén egy automatából szerezhet be végtelenített mennyiségben. A következő alkalmatosságból munkát segítő eszközök szerezhetőek be, például állványos lámpák, jelzőfáklyák, és a kifosztott elsősegély ládák tartalma is innen pótolható. A berendezésekről még azt kell tudni, hogy hajlamosak néha testrészeket kiadni magukból, újabb szennyeződéseket kreálva. A mobil egyszemélyes lift is hasznos, főleg ha a plafonról kell lekaparni dolgokat, vagy ha valakit épp a szellőzőben ért a vég.

Ám a legfontosabb nem más, mint a szemétégető. Minden összegyűjtött organikus és egyéb szemetet ebben a végtelen bendőjű szerkezetben kell eltűntetni, és a már említett kreativitás is itt jön képbe a nagyobb méretű tárgyak esetén, amit Jani barátunk inkább kisebb olvadt kupaccá alakít, ami már befér az égetőbe. Nem mindenhol elérhetőek ezek a tüzes gépek, ilyenkor kell kreatívnak lennie, és mondjuk egy föld alatt élő Sarlacc-ra emlékeztető lény szájába dobni a dolgokat, esetleg egy misztikus portálba, vagy ami kéznél van. Máskor, ha nincs vödre, akkor a célnak ugyanúgy megfelel egy WC csésze vagy egy kis patak is.

Rend a lelke mindennek

A fenti mondat akár a cég mottója is lehetne, ugyanis az elvárásait nagyon nehéz teljesíteni. Minden egyes foltnak, törmeléknek és egyéb hulladéknak el kell tűnnie, a felhasznált lámpák, ládák, stb., is az égetőben kell, hogy végezzék. A teljes tisztaság eléréséhez a már említett utolsó eszközre a Szaglászra (Sniffer) lesz szükségünk, amit a szemnek láthatatlan foltok és darabkák felderítésére használhatunk. Két funkciója van, az elsővel a vérfoltokat, golyónyomokat keresi, a másodikban testrészeket, törmeléket, töltényeket és minden mást. A Szaglász bekapcsolva hangot ad ki, minél közelebb van a rejtett koszhoz, annál hangosabban csipog, valamint a kijelzőn is az egekbe szöknek a mutatók. Ahol a leghangosabb, ott kell alaposan szétnézni.

Ha mindent megfelelőnek talál az alkalmazott, akkor egy terminálon keresztül kijelentkezhet, és extra pontokért akár részletes értékelést is leadhat. Ezután az irodába visszakerülve olvasható az értékelés, ami, ha 100%-os, akkor a hónap dolgozója kitüntetést is megkapja, ha 80-90%, akkor csak egy előléptetés a jutalma, ezek alatt viszont kezdhet új munkahely után nézni. Nagyon nehéz elérni a 100%-ot, de nem is lehetetlen.

Párosan szép az élet

Szerencsére nem Jani az egyetlen a cégnél, így akár többen is elvállalhatják ugyanazt a megbízást, gyorsabban végezve, és persze több szem többet lát, amikor Szaglászásra kerül a sor. Külön élmény a páros munka, mivel a már megszokott „Köcsög camper”,”Noob”, „éjjeli pillangó édesanyád” multis kifejezéseket átveszik a „Ne mászkáld már össze, most mostam fel!” és az„Ne borítsd ki a vödröt te idióta!”mondatok.

Mocsok a vödör alján

Nemcsak a néha lehetetlen helyeken megbúvó szennyeződések teszik nehézzé Jani munkáját, hanem a bugok is. Egyes tárgyak hajlamosak átesni a padlón/falakon, így azokat már nem lehet begyűjteni, tehát ugrott a 100%, valamint a fizikai motor is produkál érdekességeket. Egy szeméttel teli doboz elcipelése az égetőhöz igen óvatos mozgást igényel, ugyanis a dolgok hajlamosak kiesni a doboz alján vagy tetején, még ha futás helyett sétálva haladunk is. A tárgyak amúgy is képesek összeakadni, maguktól mozogni, vagy pedig spontán pörögni.

Kicsekkolás előtt

A Viscera tehát nem egy megszokott ötleten alapuló játék, már csak ezért is érdemes kipróbálni, de az igazi előnye az, hogy végtelenül megnyugtató tud lenni. Nincs állandó életveszély, nem kell mindenféle extrém dolgokat végrehajtanunk a továbbjutásért csak felszedni a szemetet és felmosni. Ráadásul a készítők minden pályán parodizálnak valamilyen klasszikus sci-fi vagy horror filmet/játékot, ezzel is emelve a hangulatot.

Írói vélemény

Én csak ajánlani tudom mindenkinek, főként, ha van ismerőse, akivel játszhat, mert sajnos nem nagyon vannak online szerverek, de egyedül is jó móka az űrben takarítani. A fejlesztők sem hagyták magukra a programot, mint ahogy az manapság szokás, hanem készítenek DLC-ket és ingyen pályákat is szoktak kiadni, ráadásul a Steam Workshop támogatás is végtelen tartalommal látja el a programot, így megéri az árát. Mopra fel!

Pro

+ ötletes pályák
+ rengeteg tartalom
+ humor 

Kontra

- a fizikus motor hibái
- bugok miatt eltűnő tárgyak
- nincs zene, csak a boomboxban, ami elég egysíkú

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!