Szomorú hírt kaptunk pár napja: a Cyberpunk 2077 készítői bejelentették, hogy nem tudják tartani az eredeti megjelenési dátumot, és kénytelenek szeptember 17-re csúsztatni a játék debütálását, hogy legyen idejük a program tesztelésére és a bugok kigyomlálása. Noha ez kétségkívül fájdalmas lehet a rajongóknak, azért nem kell kétségbeesni, hiszen szerencsére akad néhány igen kellemes cyberpunk program a piacon, amivel valahogy kihúzhatjuk őszig, ha már nagyon vágynánk a sötét és lerobbant közeli jövőbe. Mutatjuk is, mit érdemes kipróbálni, amíg a Cyberpunk 2077 debütálására várunk!

Fontos megjegyezni, hogy ez a lista csak egy egyszerű felsorolás és még csak véletlenül sem rangsor, így a játékok sem minőségük szerinti növekvő sorrendben szerepelnek rajta.

no-cyberpunk-no-problem-poster-01.jpg

Blade Runner

  • Megjelenés éve: 1997
  • Megvásárolható: GOG

A Blade Runner a mai napig egy hatalmas kultfilmnek számít, és hasonló rajongás övezi az azonos világban játszódó és azonos címet viselő videojátékot is, mely nagyjából egy hónapja tűnt fel újra a GOG kínálatában. A játékban 2019 komor és túlnépesedett, enyhén szólva is futurisztikus Los Angelesét járhatjuk be Ray McCoy bőrébe bújva, a feladatunk pedig természetesen az, hogy levadásszuk a sötét sikátorokban és a neonfényes utcákon bujdosó szökött androidokat.

Mindehhez pedig kapunk több mint hetven kidolgozott karaktert és több mint száz helyszínt (közülük többet a kultikus filmből), valamint természetesen a hamisítatlan cyberpunk hangulat sem marad el. Épp ezért, ha eddig nem tettétek volna, most itt a remek alkalom, hogy belevessétek magatokat ebbe a több mint húsz éve készült, de a mai napig szórakoztató játékba. Higgyétek el, nem fogjátok megbánni.

blade-runner-1997-01.jpg

Ruiner

  • Megjelenés éve: 2017
  • Megvásárolható: GOG, Steam

A Ruiner 2017 egyik méltatlanul elfeledett címe, mely a Hotline Miami által népszerűvé tett beszívott top-down shooter műfaját önti nyakon a közeljövő piszkos világával. A nem túl bonyolult történet szerint egy maszkos fickót alakítunk, akinek egy nap elrabolják az öccsét, neki pedig mindössze egy titokzatos hacker és egy igen masszív vascső áll a rendelkezésére, ha vissza akarja szerezni a srácot.

És bár a Ruiner története finoman szólva sem egy nagy durranás, nem is kell annak lennie, hiszen a játékmenet mindenért kárpótol minket. Az összecsapások gyorsak, pörgősek, kegyetlenek és véresek, reflexeinket épp úgy próbára teszik, mint a stratégiai érzékünket, az ellenfelek kellően változatosak (és egy idő után már nem is olyan egyszerű bezúzni a koponyájukat), maga a játék pedig olyan szinten stílusos és pózer, hogy arra már nincsenek szavak. Nézzetek hát rá, ha eddig elkerülte volna a figyelmeteket, abszolút megéri a pénzét.

Watch Dogs 2

  • Megjelenés éve: 2016
  • Megvásárolható: Steam, Uplay

A Watch Dogs első részével az Ubisoft elég csúnyán belefutott egy downgrade botrányba, ezért a sorozat a mai napig nem örvend túl nagy megbecsülésnek a játékosok körében, pedig mindkét címe elég szórakoztatóra sikeredett a maga nemében. Így a 2016-os Watch Dogs 2-t sem hagyhattuk le a listáról, ami Marcus, egy fiatal hacker, történetét, aki a napfényes San Francisco (és a kevésbé napfényes Oakland) városában próbálja megállítani az átlagos polgárok személyiségi jogait lépten-nyomon megsértő óriásvállalatokat.

És bár a Watch Dogs 2 sztorija nem épp a legösszetettebb kaland, karakterei pedig általában piszok idegesítőek, maga a játék így is meglepően élvezetes tud lenni, ráadásul tartalomból sincs benne hiány a rengeteg küldetésnek, mellékküldetésnek és gyűjtögethető apróságnak hála. Ha pedig már nagyon epekedtek valami cyberpunk kaland után, érdemes lehet az első részre is ránézni, azért annyira az se volt katasztrofális, sőt, Chicago városa egyértelműen jobban visszaadja a cyberpunk életérzést, mint Kalifornia napfényes strandjai.

Remember Me

  • Megjelenés éve: 2013
  • Megvásárolható: Steam

A Dontnod első játéka egy kifejezetten érdekes és egyedi világgal megáldott cyberpunk történet, ahol az emberek már akár az emlékeiket is eladhatják, ha találnak erre vevőt. A Remember Me főhőse Nilin, egy elit memóriavadász, aki képes mások agyát feltörni és emlékeiket manipulálni, relatív kényelmes életének azonban vége szakad, mikor letartóztatják és tisztára törlik az agyát. Nilinnek pedig innentől kezdve nem marad más választása, menekülnie kell, és imádkoznia, hogy valahogy túlélje ezt az egészet.

A Remember Me annak idején a radar alatt maradt ugyan, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz játék lenne, sőt, épp ellenkezőleg, egy kifejezetten egyedi és érdekes darab. A remek háttérvilágán túl érdemes lehet még megemlíteni a harcrendszerét, ahol mi magunk építhetjük fel a kombóinkat és a látványvilágát is, a végeredmény pedig egy olyan játék, amit a mai napig érdemes elővenni, főleg most, hogy egy darabig sajnos még nem jön a Cyberpunk 2077.

Shadowrun Complete Collection

  • Megjelenés éve: 2013 és 2015 között
  • Megvásárolható: Steam (A játékok külön-külön a GOG-on is kaphatók)

Természetesen napjaink egyik legnépszerűbb cyberpunk szerepjátéka, a technológiát a mágiával vegyítő Shadowrun is megkapta a maga játékadaptációit, melyek kifejezetten jól sikerültek, ráadásul most már egy csomagban is megvásárolhatóak. A Shadowrun Complete Collection tartalmazza a Shadowrun Returnst, a Shadowrun: Dragonfallt és a Shadowrun: Hong Kongot is, ráadásul mindegyik játéknak a kibővített verziója került a csomagba, így egész emberes mennyiségű tartalmat kapunk a pénzünkért.

Maguk a programok izometrikus nézetű szerepjátékok, körökre osztott harcrendszerrel, rengeteg érdekes karakterrel és még annál is több fegyverrel, kütyüvel és képességgel, történetük pedig remekül visszaadja a Shadowrun regények hangulatát. Épp ezért a Shadowrun Complete Collection tökéletes választás lehet őszig, ami minden cyberpunk rajongó szívét megdobogtathatja. Fontos még kiemelni, hogy a szerepjátéknak van egy 2007-es adaptációja is, ezt azonban a belső béke érdekében ajánlott elkerülni.

Syndicate (az eredeti)

  • Megjelenés éve: 1993
  • Megvásárolható: GOG

Nagy hiba lenne, ha nem emlékeznénk meg a Bullfrog 1993-as klasszikusáról, ahol az üzlet szó szerint háború. A Syndicate világában ugyanis a cégek már nem agresszív árazással vagy épp milliós reklámkampányokkal próbálnak egymás fölé kerekedni, hanem helyette félig ember, félig zsoldos harcosokkal ott szabotálják a másikat, ahol csak tudják. És hogy mi a helyzet a civilekkel? Semmi. Elvégre amíg van profit, addig a járulékos veszteség kit érdekel?

A Syndicate-ben mi is egy négyfős cyborgkommandót irányíthatunk, a célunk pedig az, hogy a megbízónk megkapja, amiért fizetett. A küldetés teljesítéséhez bevethetünk számtalan fegyvert és fejlesztést, de ha olyan kedvünk van, akár a város épületeit is felrobbanthatjuk, vagy elköthetünk egy autót a gyorsabb közlekedés érdekében. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy az eredeti, 1993-as játék már túlságosan is retrós az ő ízlésének, akkor még mindig belekóstolhat a Satellite Reignbe, ami nagyjából a Syndicate receptjét viszi tovább, még ha vérszegényebb formában is.

syndicate-1993-01.jpg

Syndicate (a reboot)

  • Megjelenés éve: 2012
  • Megvásárolható: Origin

2012-ben az EA úgy döntött, hogy rebootolni akarja a Bullfrog klasszikus játékát, azonban kicsit más irányvonalon haladva, mint az eredeti: az új Syndicate ugyanúgy a cégek közti fegyveres rivalizálásról szólt, mint az elődje. stratégiai játék helyett azonban relatíve egyszerű, akkoriban felkapottnak mondható futurisztikus FPS lett belőle.

És bár a reboot nem igazán nyerte el a rajongók vagy a játékosok tetszését, azért ne hagyjuk magunkat megtéveszteni: a Syndicate a maga nemében egy abszolút korrekt játék lehet, ami pörgős akcójával és futurisztikus világával okozhat pár kellemes meglepetés. Nagy csodákat persze így sem szabad várni tőle, de arra tökéletes, hogy a cyberpunk életérzést átadja egy kicsit, amíg a CD Projekt RED nagyágyújának megjelenésére várunk.

Observer

  • Megjelenés éve: 2017
  • Megvásárolható: GOG, Steam

Az Observer (avagy >observer_ ha ragaszkodni akarunk a formaságokhoz) egy igencsak egyedi mix, hiszen a cyberpunk futurisztikus, lepukkant világát a horror zsánerével vegyíti. A történet szerint 2084-ben járunk, a rendőrálammá züllött Lengyelországban, főhősünk pedig Daniel Lazarski, egy speciális rendőr, egy úgynevezett Observer, aki képes feltörni mások agyát. A békés szolgálásnak és védésnek azonban vége szakad, mikor rég nem látott fia üzenetet küld neki, ő pedig erre alámerül Krakkó legdurvább gettójába, nem is sejtvén, milyen rémálom vár rá ott.

Az Observer lényegében egy sétaszimulátor, aminek a legerősebb pontja a hangulata, és maga a világ, amit bemutat a játékosnak. Noha a cselekmény jó része egyetlen épületben játszódik, a helyszínek és feladatok változatosságára így sem lehet panasz, arról nem is beszélve, hogy magyarként különösen érdekes nézni, ahogy a tipikus kelet-közép-európai lepukkant bérház és a cyberpunk modern világa találkoznak egymással. Az Observer épp ezért remek választás lehet, ha a Cyberpunk 2077 megjelenéséig kerestek valamit, csak aztán óvatosan, nehogy rémálmaitok legyen tőle.

Mirror’s Edge

  • Megjelenés éve: 2009
  • Megvásárolható: Origin

A DICE csapata 2009-ben elszakadt egy kicsit a Battlefield szériától, hogy egy egyedi és baromi hangulatos játékkal lepjen meg minket a Mirror’s Edge képében. A steril jövőben játszódó kaland főhőse Faith, a futár, aki bámulatos parkour tudását bevetve száguldozik a hatalmas toronyházak tetején, az életét kockáztatva minden egyes ugrás és trükk során.

Mint a fentiekből is kitűnik, a Mirror’s Edge elsősorban nem a harcra fókuszál, sokkal inkább a menekülés, a lendületünk megőrzése és a különféle parkour elemek bemutatása áll a program középpontjában. A végeredmény pedig egy rétegjáték, annak viszont piszok szórakoztató, így a DICE alkotása egy üde színfolt lehet a többi cyberpunk játék komor, borongós világa után. A Mirror's Edge ráadásul 2016-ban egy folytatást (vagy pontosabban egy előzményt) is kapott a Mirror’s Edge Catalyst képében, így ha bejött az első rész, erre is érdemes vetnetek egy pillantást.  

Deus Ex

  • Megjelenés éve: 2000 és 2016 között
  • Megvásárolható: Az első két játék Steamen és GOG-on egyaránt elérhető, a harmadik és a negyedik rész csak a Steamen van fent

Végezetül pedig hiba lenne nem megemlíteni minden idők egyik legjobb és legsikeresebb cyberpunk szerepjáték sorozatát, a Deus Exet. A jelenleg négyrészes széria utolsó része, a Mankind Divided, ugyan nem ért el olyan zajos sikereket, mint az első három, de mindent összevetve a sorozat így is egy nagyszerű kaland, ami ráadásul néhány igen komoly kérdés felvetésétől sem retten vissza.

A végeredmény pedig négy emlékezetes, ízig-vérig cyberpunk játék, melyek tömve vannak lehetőségekkel és izgalmas dilemmákkal, háttérviláguk pedig tökéletesen visszaadja a közeljövő futurisztikus, komor hangulatát. Ne habozzatok hát, ha eddig kimaradt volna az életetekből a Deus Ex, most a Cyberpunk 2077 sajnálatos csúszásával itt a remek alkalom bepótolni a szériát.