Az idei Comic-Conon végre többet is megtudhatunk majd a Netflix-féle Witcher-sorozatról, hiszen San Diegóban ott lesz Henry Cavill (Geralt), Anya Cholatra (Yennefer) és Freya Allan (Ciri), és esélyes, hogy az első trailert is itt mutatják majd be. Ez előtt azonban még kaptunk pár hivatalos képet, amik sokkal jobban festenek, mint az eddig „kéz alól” kikerült anyagok.

Persze hiába jók ezek a képek, sokan máris belekötöttek. A legtöbb helyen elsőként megjelenő kérdés ez: hol van Geralt második, ezüst kardja?

Egy a szörnyek ellen

Nos, bár a játékokban megszokhattuk, hogy mindkét kard ott fityeg Geralt hátán, a könyvekben, amik történetét a Netflix igyekszik adaptálni, Geralt nem viseli folyamatosan az ezüstkardot, hanem gondosan elcsomagolva tartja a lován. Mindössze akkor kerül elő, ha szerződése van vagy az úton olyan dologba botlik, ami szörny jelenlétére utal.

Éppen ezért a novellák és regények legtöbbjében az ezüstkardot egyáltalán nem is használja, a vége felé az is kérdéses, hogy egyáltalán megvan-e még neki. Én most olvasom a Fecske-toronyot, és ebben még csak nem is említették az ezüstkardot eddig, viszont az ezt megelőző könyvek cselekménye során legalább egy tucat olyan helyzetbe került Geralt, amiben simán elhagyhatta a fegyvert – és azóta nem járt olyan helyen, ahol újat készítenének.

Amúgy azzal, hogy a könyvekben Geralt nem viseli a két kardot, még a CD Projekt RED is tisztában volt. Emlékezzünk csak vissza a The Witcher intrójára, amiben Geralt leveszi Addáról a Striga átkot. Ez egy elég hű adaptálása a Vaják című novella végének, amit Az utolsó kívánság című kötetben olvashatunk. Ebben a videóban is láthatjuk, amint Geralt egy tatyóból veszi elő az ezüstkardot és aztán csak azt viseli, az acélkard nincs ott a hátán.

De álljon itt egy részlet szintén a Vaják című novellából:

„Bár az ismeretlen nem volt idős, a haja szinte teljesen fehér volt. Köpenyege alatt a nyakánál és a karjánál átkötött, kopott bőrzekét viselt. Amikor levetette köpenyegét, észrevették, hogy a vállán egy szíjon kard függ. Nem volt ebben semmi szokatlan, Vizimában szinte mindenki fegyverrel járt, de azért senki sem hordott pallost a hátán, mint valamit íjat vagy tegezt.”

És egy másik ugyanabból a kötetből, de az Egy csepp igazság című novellából:

„A vaják lehajolt, és kissé felhajtotta a ló oldalát takaró, felfedve a málhához szíjazott másik, csillogó, díszes keresztvassal és faragott fekete markolattal ékesített kardot.” (mindkettő Szathmáry-Kellermann Viktória fordítása)

Mint látható, már az első Vaják-kötet novellái tisztázzák, hogy Geralt nem hurcolja mindenhová a hátán az ezüstkardot. Nem is lenne értelme, hiszen ritka fegyver, amit csak a szörnyek ellen használ. És a könyvekben bizony nincs sok szörny, tulajdonképpen a The Witcher első fejezetében több mumust ölhetünk meg, mint amennyit Geralt az egész könyvsorozatban kibelez.

Éppen ezért is döntött úgy a CD Projekt RED a játék fejlesztése közben, hogy megváltoztatja ezt Geralttal kapcsolatban. Mivel a játékban a szörnyirtás alapvető elfoglaltság, így játékmechanikai szempontból jobb ötlet volt az ezüstkardot is feltenni Geralt hátára. Már csak azért is, mert az első két játékban Geralt lova még nincs benne, de valljuk be, a harmadik részben szintén hülyét kaptunk volna, ha minden szörny előtt oda kellett volna füttyentenünk Keszeget.

Ennek ellenére lehet történetbeli magyarázata annak, hogy Geralt a könyvek és a játékok között kardviseletet váltott. Ne feledjük, a The Witcher évekkel A tó úrnője után játszódik, és közben Geralt amnéziás lett. Érthető, ha az évek és az emlékezete elvesztése miatt egy s más megváltozott nála.

A kis Ciri

A másik kérdés, ami még fel szokott merülni, hogy Ciri miért ilyen ifjú, kislányos és vézna. Nos, azért, mert Ciri nagyon sokáig nem volt Geralttal. A képek A végzet kardjában olvasható, azonos című novella történetét idézik meg, amiben a Brokilonba betévedt Ciri még csak harmadszorra találkozik Geralttal, és nem volt több tíz évesnél. Kaer Morhenben a kiképzése innentől még évekre van, vagyis nem lehet se öregebb, se izmosabb, se harciasabb, mert ez a kislány még nem az, akit a The Witcher 3: Wild Huntban láthattunk. Itt még egy kastélyban él királyné nagyanyjával, és szolgálók lesik minden kívánságát.

Nem játékadaptáció

Tetszik vagy sem, de el kell fogadni, hogy a Netflix a játékoknak is alapul szolgáló könyveket adaptálja, nem az azok után játszódó programokat. És bizony a CD Projekt RED ilyen-olyan okokból eltért a könyvektől. Geralt nem hord két kardot, Triss nem vörös hajú, és a regényekben nincs túl sok szörny – ha csak az emberek szörnyűségeit nem számítjuk. A Andrzej Sapkowski művei inkább szólnak politikai ármánykodásokról, varázslók összeesküvéseiről és emberi rémtettekről, mint szörnyirtásról, és töméntelen akcióról.

Aki arra számít, hogy ez a sorozat ugyanazt az élményt adja, amit a játékok, nagyot fog csalódni. Ennek ellenére a képek alapján a Netflix azért nem hagyta teljesen figyelmen kívül a játékokat sem, hiszen Geralt páncélja emlékeztet a The Witcher 3 elején viselt Kaer Morhen armorra, mint ahogy kedvenc szörnyvadászunk egész megjelenése a játékokat, egész pontosana  Witcher 3-at idézi.

Apropó, hasonló látványt már csak azért sem várhatunk el, mert igazából a Witcher-trilógiának nincs egységes látványa. Az évek előrehaladtával, a grafika javulásával és a motor változásával sok minden megváltozott. A szörnyek nagy részét teljesen áttervezték, de a Wild Huntban szereplő Geralt sem igazán hasonlít az első Witcherben látott Geraltra.

Arról nem is beszélve, hogy szerintem még mindig bölcsebb dolog egy sorozatot, filmet, könyvet, képregényt vagy játékot azután lehúzni, hogy már láttuk, olvastuk vagy végigjátszottunk. Hiszen ekkor ismerjük meg a kész művet, amiről már alkothatunk véleményt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!