Kérjük jelentkezz be!

Könyvkritikák, ajánlás

Olvastál egy könyvet, és megosztanád a véleményed? Itt a helyed!
#768259 oorrkk 2017. március. 30. 02:02
oorrkk
Metro 2035
A metro trilógia záró darabja, ami alapvetően egyáltalán nem illeszkedik a 33 ( de talán még a 34 ) által felvázolt világhoz. Szörnyek, mutánsok ? Sehol egy darab, Moszkva egy nagy halott város ebben az epizódban, de igazából ez csak mellékes. Tartalmilag viszont jóval komolyabb mint az előző két epizód, és elég lesújtó képet mutat rólunk emberekről, amit akárhogy is próbálunk megmagyarázni, tudjuk, hogy bennünk van....
Idealistáknak, vagy legalább optimistáknak nagyon nem ajánlom ( személyes tapasztalat :D ), ha csak nem akar valaki pár napig magába zuhanni
A könyv első fele sajnos itt se olyan izgalmas, ( a 33hoz hasonlóan) , bár kétség kívül van akinek bejöhet, hogy megint minden fejezet egy új állomás, viszont a másodfelétől beindul, és a végéig nem ereszt. Ami kevésbé tetszett, az a fordítás ( esetleg ha eredetileg is ilyen igénytelen néhol a nyelvezet, akkor "elnézem" ) egyik kedvencem: szmartfón
De a ***** szó gyakori használata is unalmas egy idő után.
Aki egy elgondolkodtató posztapokaliptikus könyvet akar olvasni, annak csak ajánlani tudom
#767029 Valdien 2016. október. 31. 13:13
Valdien
Harry Potter and the Cursed Child

Rögtön tisztáznék pár dolgot:
1. A könyvet nem kizárólag Rowlinghoz kell kötni, az alapsztori pattant ki az ő fejéből.
2. A könyv egy színházi darab leirata (forgatókönyve), vagyis párbeszédek lesznek a 300 oldalon keresztül.
3. A könyv a 7. rész végén lévő "19 évvel később" fejezet folytatása.
4. Számos utalás van a korábbi művekre, szóval ha nem olvastad el őket (van ilyen????), akkor sürgősen tedd meg.

Miután mindenkinek tiszta minden, gyorsan leszögezem, hogy a könyv nem annyira rossz, mint amit a kritikákból olvasni lehet.
Természetesen közelében sincs az első 7 résznek, de ha szereted a szériát akkor mindenképp megéri legalább egyszer a kezedbe venni.
A sztori szerint Albus Severus Potter és Scorpius Malfoy összeismerkednek a Hogwartsba menet és különös kalandokba keverednek együtt. Harry, Ginny, Hermione, Ron és a többiek ezekhez a kalandokhoz csak asszisztálnak, nem ők vannak a középpontban igazából. Van itt minden: ármány + cselszövés + intrika + akció + időutazás + varázslat + mágia + szenvedés + szenvedély + öröm + bánat. Ahhoz képest, hogy milyen rövid, eléggé telepakoltál érzelmi bukfencekkel.
A címben lévő gyermekről meg természetesen lehet találgatásokba kezdeni, de higgyétek el, úgy is olvasás közben derül majd ki a nagy fordulat.
(Angolul olvastam és szerintem bőven ajánlható ezen nyelven, mivel elég könnyen érthető a szöveg.)
#760613 joey0119 2015. április. 18. 09:48
joey0119
A héten jelent meg a GTA V, ezért kicsit késve, de ajánlok megint két könyvet.

-Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos (trilógia 1. része... a 2. részét most olvasom)
John Wayne Cleavernek hívnak.
15 éves vagyok, és a hullák a hobbim.
A terapeutám szerint szociopata vagyok.
De nem vagyok sorozatgyilkos.

-Roger Hobbs: Ghostman - A megoldóember
Nincs bankszámlája, nem használ útlevelet, nincs nyoma egyik nyilvántartásban sem. Nem létezik. A szakmában csak úgy ismerik: a Szellem. Álneve: Jack Delton.
#760354 klevente0129 2015. április. 05. 08:20
klevente0129
Assassin's creed - Reneszánsz (Oliver Bowden)
A könyv az ac2-töténetét meséli el, én nem játszottam a játékkal de ez a könyv valami eszméletlen jóra sikeredett! Oliver nagyon jó író! Boltban elég drága de le lehet tölteni. Próbáltam olvasni a Testvériséget is (ami a brotherhood története) de az nem jött be mert Ezio ott már nem a régi, kis tudatlan fiú, és halomra gyilkol mindenkit. Az a könyv nekem túl kegyetlen :/
Egyébként én is olvasom a Bioshock-ot és eddig remek!
#760338 joey0119 2015. április. 03. 19:32
joey0119
#760336 :: Akapulto (2015. április. 03. 18:16)
A Bioshock könyvet olvastam és nagyon jó (még úgy is hogy eddig nem játszottam egyik játékkal se). A FUTU.RE című könyv nem tetszett annyira, mint a 2 Metro könyv (a Metro játékok viszont jobban tetszettek a könyvnél). A FUTU.RE könyv talán kissé elnyújtott, kevésbé pörgős. A Metro-univerzum könyvek (az Ég gyökerei, a Fény felé és a Vissza a sötétségbe - a Pétervári háborút még nem olvastam) is korrektek. Jelenleg a Razorland-trilógiát olvasom Ann Aguire-től. Valamint várom a következő részét Steven Erikson Malazai Bukottak Könyvének regéje sorozatának és hogy magyar írót is említsek Bán Mór Hunyadi c. sorozatának.
A metro 2033/34 tervben van :)
Ann Aguirre-ről jókat hallottam, a Menedék is várólistán van :)
#760336 Akapulto 2015. április. 03. 18:16
Akapulto
#760328 :: joey0119 (2015. április. 03. 08:52)
Eljött a hét újabb két könyvet ajánlanék: -Dmitry Glukhovsky: FUTU.RE (a metro 2033/34 szerzőjének új könyve) -Totth Benedek-Holtverseny (első könyve, műfordító. A könyv nagyon nyers, életszagú, agresszív, felháborító) de érdemes elolvasni!!!
A Bioshock könyvet olvastam és nagyon jó (még úgy is hogy eddig nem játszottam egyik játékkal se). A FUTU.RE című könyv nem tetszett annyira, mint a 2 Metro könyv (a Metro játékok viszont jobban tetszettek a könyvnél). A FUTU.RE könyv talán kissé elnyújtott, kevésbé pörgős. A Metro-univerzum könyvek (az Ég gyökerei, a Fény felé és a Vissza a sötétségbe - a Pétervári háborút még nem olvastam) is korrektek.
Jelenleg a Razorland-trilógiát olvasom Ann Aguire-től.
Valamint várom a következő részét Steven Erikson Malazai Bukottak Könyvének regéje sorozatának és
hogy magyar írót is említsek Bán Mór Hunyadi c. sorozatának.
#760328 joey0119 2015. április. 03. 08:52
joey0119
Eljött a hét újabb két könyvet ajánlanék:

-Dmitry Glukhovsky: FUTU.RE (a metro 2033/34 szerzőjének új könyve)

-Totth Benedek-Holtverseny (első könyve, műfordító. A könyv nagyon nyers, életszagú, agresszív, felháborító) de érdemes elolvasni!!!
#760205 maniman 2015. március. 26. 16:57
maniman
Sziasztok! Nem tudom pontosan kit milyen könyv érdekel, de én általában krimiket olvasok.

Ajánlok párat:
-Leslie L. Lawrence-A játék r@bszolgái
-Leslie L. Lawrence-Teaültetvény
-Leslie L. Lawrence-Álmaim asszonya (1. kötet)
-Leslie L. Lawrence-Mogyoróallergia (2. kötet)

+egy nem krimi:
-Oliver Bowden-Assasins Creed: Titkos keresztes háború
Csak mert a mai napod borzalmas, az nem jelenti azt, hogy a holnapi ne lehetne egész életed legjobb napja. Ehhez csak fel kell kelned. -Pete Wentz-
#760186 joey0119 2015. március. 25. 13:36
joey0119
Sziasztok! Gondoltam felelevenítem a topikot. :)
Lenne pár könyvajánlatom számotokra! Személy szerint, a sci-fi-t, thrillert, horrort, futurisztikus témájú könyvek érdekelnek. Ajánlanék nektek egy párat, amit olvasok, vagy fogok olvasni.

-John Shirley: Bioshock -A víz alatti város

-Blake Crouch: Wayvard Pines trilógia 1. része (a sorozat májusban indul.)

Jövő héten újra jelentkezem 2. db könyvvel :)
#445855 frosty D 2009. augusztus. 06. 14:42
frosty D
Egy kis ajánlásra lenne szükségem. Nem vagyok a könyvolvasás híve, eddig a Harry Potter sorozatot olvastam és azon kívűl egyetlen egy könyvet: Dale Averytől a Renegátot. Érdekelne hogy van-e ehhez hasonló könyv. Még érdekelnek fantasy könyvek is, ami ilyen orkos,elfes,törpös és társai. Viszont az ilyen jövőbeli marhaságokra nem vagyok vevő. Aki tud valami jót várom a válaszát. Jah és fontos hogy magyar legyen! A Magic könyvet is szerettem volna megvenni de abból csak angol van.
#445455 JohnBart 2009. augusztus. 05. 13:47
JohnBart
#430223 :: lawrence (2009. június. 29. 14:55)
Én mindenkinek ajánlom William Dietrichtől a Napólon piramisai,és a Rosetti kő krimijeit.Továbbá STepheniemeyertől az Alkonyatot!
Nemrég sikerült beszereznem Bán Mór (alias Bán János) Nomádkirály-ciklusát, ami a Kárpáthia-regénysorozat nyitó tetralógiája. Hadd adjak egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem hallottak erről a sorozatról...

A Kárpáthia-regények alapvetően fantasy könyvek, néhány "érdekes" csavarral. Az első, hogy a jelenhez képest nagyjából ezer évvel később, egy majdnem mindent elpusztító "végítélet" után játszódnak, a túlélők pedig nagyjából középkori szinten tengetik életüket. A második, hogy a szereplők ellenlábasai idegenek, ami egy érdekes tudományos-fantasztikus mellékízt kölcsönöz a világnak; a harmadik pedig, hogy a regények többsége a Kárpát-medencében, a volt Magyarország területén játszódnak, ami számtalan, a magyar mitológiához és őstörténethez kötődő elem megjelenésével is jár (mint pl. az Életfa, az Aranyszarvas, Isten Kardja, stb.). Első olvasatra ez az egész bizonyára egy hatalmas katyvasznak tűnhet számotokra, de biztosíthatok róla mindenkit, hogy ezek a "rétegek" mind egységes egészet alkotnak.

Kishazánk területe természetesen jelentős változásokon is átesett: az idegenek erődítményét rejtő Balaton egy életveszélyes (és jóval nagyobb) tengerré változott, a Duna és Tisza magassága jelentősen megnőtt, újabb folyók alakultak ki az apokalipszisnak köszönhetően, a legpoénosabb változás azonban a Kiskunságot érte, ami egy összefüggő sivataggá változott.

A végítélettel magyarázza a szerző a számtalan "fantasy-kellékként" szolgáló élőlény megjelenését is: sárkányok, óriások, és a helyi orkokként szolgáló vérszlávok nehezítik meg leszármazottaink életét, akik közül egy kisebb sereg (kb. százezer fő) be is tör a Kárpát-medencébe, hogy leverjen egy, az idegenek ellen szervezett lázadást. A négy könyv voltaképp ezt a háborút meséli el, míg az eddig megjelent két, független folytatás a régi Oroszország és Törökország területén játszódik.

A sorozat rendkívül olvasmányos, a nyelvezet kissé régies, de remekül illik a világhoz, a számtalan mitikus magyar őstörténeti elem pedig (mint mondtam) rendkívül érdekes ízt kölcsönöz az univerzumnak. Az egyedüli probléma talán a leírásokkal van: a csaták , néhány mutáns karakter és azoknak a viselkedése ugyanis valami borzasztó brutális néha. OK, a világvége után nem babazsúrt várok, de azért részletesen leírni, hogy az ellenséges mutáns horda hogy belezi ki a gyerekeket és hogy tölti fel őket szurokkal, hogy utána fáklyaként használja őket... Nos, az nekem egy kicsit sok volt - akárcsak a második könyvben közel hatvan oldalon át leírt csata, ahol aztán röpködnek a végtagok, szakadnak a fejek és a belek... Brutális, na.

Ennek ellenére mégis bátran ajánlom a sorozatot minden fantasy-rajongónak - főleg az erős és felettébb különleges magyar mitológiai szál miatt.
I am serious... and don't call me Shirley.
#430223 lawrence 2009. június. 29. 14:55
lawrence
Én mindenkinek ajánlom William Dietrichtől a Napólon piramisai,és a Rosetti kő krimijeit.Továbbá STepheniemeyertől az Alkonyatot!
#429080 Revolutioner 2009. június. 26. 21:51
Revolutioner
Énis nemrég fejeztem be a Sötét titkok háza-át James Herbert-től.
Nagyon jól írja le az emberek érzéseit és egy rémísztő és őrült történet a háttér.
Naon izgalmas és elég undorító könyv. (dehát mi mást várhatnánk egy horror-thriller írótól... )
A könyv 75%-ot kap...
#422833 Fodri 2009. június. 15. 20:43
Fodri
Nemrég fejeztem be a Trógerek klubja c. regényt, és tetszett.Nem váltja meg a világot, olvastam már sokkal jobbakat is, de azt a 400 oldalt bőven megérte, amíg tartott.
Kellemes kis könyv, ajánlom azoknak akik bírják a 70-es, 80-as években játszódó kamaszkorú srácokról szóló könyveket.
#422553 Rabbit 2009. június. 15. 13:08
Rabbit
Bocs: Lewis Perdue: Isten lánya - elkapkodtam!
#422549 Rabbit 2009. június. 15. 12:55
Rabbit
Lewis Prude: Isten lánya - becsületből végigrágom rajta magam, de nem lesz a kedvencem. Misztikus krimiként (a lá Da-Vinci kód) van beharangozva, a történet elég jó is, de nagyon vontatott, helyneként zavaros és a figurák is felszínesebbek, mint Dan Brown műveiben. Könnyed esti kikapcsolódásra megfelel, de nem fog mély nyomot hagyni.
#421545 anubys 2009. június. 12. 20:58
anubys
Night Masks

Salvatore Cleric Quintet-jének harmadik kötete.
Az előzetes várakozásaimmal ellentétben, ebben már némi eredetiség is megjelent, a főgonosz határozottan ötletes volt, ellenben még mindig érthetetlen, sőt egyre zavaróbb, hogy az egyébként nem legyőzhetetlen főhős miként vágja ki magát minden bajból. Tudom, hogy egy normál fantasy-ról van szó, de a témában egyik legjártasabb, és legnépszerűbb szerzőtől azért többet vártam volna.
Lassan rátérek a negyedik kötetre, azzal meglátjuk, mi lesz a helyzet.
#420229 Rabbit 2009. június. 08. 19:19
Rabbit
Aldous Huxley: Szép új világ - Nem hiszem, hogy nagyon be kellene mutatni, de akinek mégis: a 26. században játszódó történet egy tökéletes(nek tűnő) társadalmat ír le, az emberiség gondtalan, egészséges és technológiailag nagyon fejlett. Nincsenek háborúk, a szegénység fogalma ismeretlen és mindenki folyamatosan boldog. Azonban a tökéletesség mellett az emberek rengeteg dolgot el is veszítettek, amelyet drogokkal és szexuális kicsapongással igyekeznek pótolni. Elgondolkodtató remekmű....

Aldous Huxley: Sziget - azért kezdtem el olvasni, mert érdekes párhuzamot véltem felfedezni a (fentebb említett) leghíresebb regényével. Huxley ezt a művét a 60-as évek elején publikálta, ekkor már tudta, hogy rákos és valószínűleg nem sok van neki már hátra. Ez a regénye is egy disztópia (fordított utópia) és egy szinte tökéletes társadalmat mutat be amely Palán, egy dél-ázsiai szigeten rendezkedett be, távol mindentől. Itt mindenki békében él és különös, látomást generáló növényeket termeszt. Az idillt csak a föld mélyén meghúzódó katonaállam fenyegeti, amely végül a vesztét is okozza a tökéletes társadalomnak...
#420014 domigery23 2009. június. 07. 23:32
domigery23
A férfi önérzetemet kicsit megrugdostad Én a történet miatt olvastam valahogy a nyálas részek nem voltak rám hatással. Valszeg a másodikban több volt a nyál és ezért nem tetszett annyira mint az első.
#419999 domigery23 2009. június. 07. 23:11
domigery23
#419998 :: Rego (2009. június. 07. 23:08)
domigery23 írta: Röviden annyit róla hogy 6000 oldal és rohadt drága ( 5000 rugó a kemény borítás 4000 a sima).
600 oldal és 5000 Huf nem? 5000 rugó azért kissé sok lenne
HA nem hiszed tessék itt van és ez akciós mert netes a könyvön ott van hogy 5000 én nekem 3ért sikerült meg venni vaterán.


szerk:
Ja és hogy hülye vagyok emrt már késő van és nagy pofám ás azt hiszem hogy te vagy a hüle oké megyek de azért ott a link hogy 5000 HUF 5000 forint 5 rugó
#419998 Rego 2009. június. 07. 23:08
Rego
#419994 :: domigery23 (2009. június. 07. 23:03)
Most olvastam el 2 nap alatt a New Moon/ Újhold cimű könyvet. Ez a könyv a második része Stephenie Meyer Twilight/Alkonyat cimű könyvének. Elméletileg egy lányoknak való könyv de véletlen elolvastam az első kötet és amire rájöttem hogy mit olvastam nagyon nem zavart úgy hogy megvettem a második könyvet is. Röviden annyit róla hogy 6000 oldal és rohadt drága ( 5000 rugó a kemény borítás 4000 a sima). A könyv tartalmáról annyit hogy érdemes elolvasni az első kötete is mert egyébként eléggé feles a könyv de ha az megtetszik ennek is biztos neki állsz bár nekem sajna nem tetszett annyira ez mint az első. Az első végig a két fő szereplő kapcsolatáról szól és nagyon jól leírja két tini szerelmét de nem abban a csöpögős izében vagy lehet igen csak mint fiú valahogy nem ez jön le. A new moonban sajnos a két főszereplő csak az első és az utolsó 150 oldalon van szoros kapcsolatban nem akarom részletezni a kapcsolatot mert spoiler , de lényeg hogy nekem ez nem tetszik annyira bár azt írják a könyvről ez még jobb mint az első kötet valszeg azért nem tetszik nekem ez a része a könyvnek mert nekem nem az érzelgős rész tetszik belőle. Összességében jó ,de kérd kölcsön vagy vedd meg neten mert boltban nagyon lefognak húzni,
domigery23 írta:

Röviden annyit róla hogy 6000 oldal és rohadt drága ( 5000 rugó a kemény borítás 4000 a sima).

600 oldal és 5000 Huf nem? 5000 rugó azért kissé sok lenne
#419994 domigery23 2009. június. 07. 23:03
domigery23
Most olvastam el 2 nap alatt a New Moon/ Újhold cimű könyvet. Ez a könyv a második része Stephenie Meyer Twilight/Alkonyat cimű könyvének.

Elméletileg egy lányoknak való könyv de véletlen elolvastam az első kötet és amire rájöttem hogy mit olvastam nagyon nem zavart úgy hogy megvettem a második könyvet is. Röviden annyit róla hogy 6000 oldal és rohadt drága ( 5000 rugó a kemény borítás 4000 a sima).

A könyv tartalmáról annyit hogy érdemes elolvasni az első kötete is mert egyébként eléggé feles a könyv de ha az megtetszik ennek is biztos neki állsz bár nekem sajna nem tetszett annyira ez mint az első. Az első végig a két fő szereplő kapcsolatáról szól és nagyon jól leírja két tini szerelmét de nem abban a csöpögős izében vagy lehet igen csak mint fiú valahogy nem ez jön le. A new moonban sajnos a két főszereplő csak az első és az utolsó 150 oldalon van szoros kapcsolatban nem akarom részletezni a kapcsolatot mert spoiler , de lényeg hogy nekem ez nem tetszik annyira bár azt írják a könyvről ez még jobb mint az első kötet valszeg azért nem tetszik nekem ez a része a könyvnek mert nekem nem az érzelgős rész tetszik belőle.

Összességében jó ,de kérd kölcsön vagy vedd meg neten mert boltban nagyon lefognak húzni,
#406847 Márkosz 2009. május. 05. 22:41
Márkosz
George Orwell: Állatfarm

Komolyan mondom ez a könyv zseniális. Attól függetlenül, hogy tényleg a régi kommunista rendszert veri tacsra a könyv, egy hihetelen jó kis történettel, még mai napig is beillene a kép különböző emberekre, országokra. A történet egy kis angol farmról szól ahol egy gazda nem igazán a legjobb körülmények között tartja állatait, és ez ellen az állatok fellázadnak, és elfoglalják a farmot, ettől kezdve megindulnak az események. Szóval egyáltalán nem egy hosszú dologról beszélünk egy 130 oldalas könyv, akit érdekel is ez a téma, az szerintem nem fogja megbánni azt kis időt amit erre rá szán.

Szerintem simán: 10/10
#389678 blarskerin 2009. március. 29. 15:07
blarskerin
Kicsit OFF!

Köszönöm, Anubys!
Az Űrlakók hátuljáról hiányzó ismertető bizony az én saram. Ahogyan a szedésbe került hibák is. Én szerkesztettem nyomdakészre a könyvemet és a nagy igyekezetben maradtak benne hibák és lemaradt az ismertető is.
A kiadók valójában nem dobták vissza, csak egyetlen szóra sem méltatták, és ugye "kéziratot nem őrzünk meg és nem küldünk vissza". Így valójában azt sem tudom, hogy valaha kézbe vették-e, vagy egyenesen landolt a kukában, amikor 2000-ben beküldtem egy pályázatra.
#389661 anubys 2009. március. 29. 14:54
anubys
Wagner József - Űrlakók

Haladjunk szépen, sorjában, mint ahogy ismerkedünk egy könyvvel:

Külső:
Tetszik az egyszerű, letisztult jelleg, külön gratuláció blarskerin fiának a borítótervért. Egyetlen hiba, hogy hiányzik a hátuljáról az ismertető. Ez esetleg valami nyomdai fiaskó? (Ez esetben furcsa, hogy a BAR-kód mégis rákerült.)

Tartalom:
Előre leszögezem, hogy párszáz sci-fi történetet elolvastam már, így különösebb meglepetések nem értek olvasás közben.
Tetszik az egész történet felépítése, hogy az aktuális történések, és a visszaemlékezések váltják egymást. Viszont néha több bekezdésenek is el kellett telnie,mire leesett, éppen melyik fázisról van szó. Itt lehetett volna valami egyértrelműbb megkülönböztetés. (Bárlehet, hogy volt, csak az én figyelmemet kerülte el)
A karakterek rendben vannak, elvétve volt egy-két életszerűtlen mondat, de nem volt jellemző. A történet érdekes, ami minden könyvnél sarkallatos, hogy mennyire tudja "magába szippantani" az olvasót, és ezen a területen is rendben volt minden. Nincsenek üresjáratok, a figyelem végig éberen van tartva.
Ami számomra furcsa volt, hogy az utolsó ütközetben nagyon sok mellékszereplő nevesítve lett. Hozzászoktam, hogy leginkább akkor ismerünk meg név szerint egy-egy karaktert egy könyvben, ha az a későbbiekben fonsotabb szerepet kap, itt viszont előfordult, hogy még abban a bekezdésben el is halálozott. Nem feltétlenül probléma ez, csak engem kicsit összezavart.
Ami számomra nagy pozitívum, hogy nem ragadtál le "vannak a jók és a rosszak" szintű erkölcsiségnél, hanem árnyaltabbá tetted a dolgokat, valamint én úgy érzékeltem, hogy egyik fél oldalán sem kötelezted el magad, és az olvasónak is meg lett hagyva ez a szabadság.

Egy technikai apróság:
A gondolat-jel, és a nagy "J" betű összeérnek, ez szerintem ront az összképen, persze lehet, hogy csak nekem tűnt fel.

Összegzés:
Összességében egy nagyon jól felépített és kidolgozott könyvhöz volt szerencsém. Egyik kedvencem a Cherubion-kiadó sci-fi sorozata, és azt kell, hogy mondjam, ez bármelyik kötetben megállta volna a helyét. Leginkább értetlenül állok az előtt, hogy a kiadók visszadobták, mert egy minden ízében magas színvonalon megírt könyvről van szó.

Mivel a történet nincs lezárva, remélem, lesz szerencsém a későbbiekben egy folytatáshoz!