Közelítve az év végéhez, összefoglaljuk nektek, hogy milyen volt a mögöttünk álló 12 hónap, összeszedve annak minden fontosabb eseményét, megjelenését és bejelentését. Az első részben január-március van terítéken.

Január

Szokás szerint az év legelső hónapja nem tartogatott különösebb izgalmakat a számunkra, hiszen az ünnepek fáradalmai után ekkor még mindenki le van lassulva, nem jönnek a hírek. A hónap nagy részében csak később igazolódó vagy teljesen megcáfolt pletykák érkeztek, mellettük egy-két videó, kép meg interjú, szóval igazán nem sok minden -- de azért volt némi említésre méltó történés is.

A legérdekesebb talán a Microsoft és a Machinima esete, mikor is kiderült az, hogy extra pénzt kapnak azok a youtuberek, akik pozitív színben tüntetik fel az Xbox One konzolt, illetve annak játékait és gyártóját. Egészen pontosan 1000 megtekintésenként extra 3 dollár ütötte a Machinima partnereinek markát, ami önmagában még nem volna olyan nagy baj, hiszen így működik a reklámipar, de a szerződés fontos kitétele volt, hogy ne beszéljenek arról, hogy a szóban forgó videó az valójában egy reklám. Az ügy ráadásul nem korlátozódott a Microsoftra, ugyanis rövidesen kiderült az is, hogy az EA is élt hasonló módszerrel a saját játékait illetően.

Januárból még emlékezetes lehet az, hogy kiszivárgott két kép a Source 2-ből. Máig nem tudjuk, hogy ezek hitelesek-e, vagy csak rajongói kreálmányok, de ha az előbbi, akkor egészen szép és legfőképpen részletes látványra számíthatunk, s kinéz egy Left 4 Dead 3 is, ugyanis a L4D2 egyik pályáját láthatjuk a kiszivárgott képeken.

Érdemes továbbá még megemlíteni egy, az óévből átnyúlt eseményt is, mégpedig azt, hogy a DERP hackercsoport 2014-ben is tevékenykedett, az év elején az Origin és a Steam szervereire lecsapva -- korábban a Battle.net-et, valamint a League of Legends és az EA weboldalát bénították meg egy rövid időre. Nem ez lesz az utolsó hackertámadás az évben.

Röviden még: a Sony azon gondolkodik, hogy egyesített előfizetést nyújtson az MMOG-ihez, majd négy játék szerverét leállította,  új játékon kezdett dolgozni az Eidos Montreal, de az Obsidian is megkezdte a következő projektjét, a Codemasters az idei évre ígérte azt, hogy bejelenti a Dirt 4-et, amivel még most is adósak, illetve kilépett a Criterion Games két alapítója, s 17-re csökkent a stúdió létszáma.

2014-osszefoglalva-januar-broken-age.jpg

Február

Sajnos az év második hónapja is pont olyan izgalmas volt, mint az azt megelőző -- ilyen ez az első negyedév, nem igazán van miről beszámolni, de azért szépen lassan fokozódik a tempó, közeledve a nyárhoz és annak nagy eseményeihez.

Na de visszatérve februárhoz, a legnagyobb hír, amiről érdemes is beszélni, az Szamuragocsi Mamoru nevéhez fűződik. Róla azt kell tudni, hogy sokáig egy köztiszteletben álló zeneszerző volt, akit a japán Beethovennek neveztek páran, ugyanis a zseniális szerző süket is volt -- legalábbis annak állította be magát. Februárban azonban kiderült a nagy igazság, s nem csak arra derült fény, hogy Mamorunak egyébként van hallása, hanem arra is, hogy nem is tud zenét szerezni, vagy legalábbis nem olyan szinten, mint amilyenek a leghíresebb munkái. Az emlékezetes alkotásokat, úgy mint a Resident Evilben és az Onimushában felcsendülő dallamokat egy bizonyos Niigaki Takasi professzor alkotta helyette, a slusszpoén pedig az, hogy minderről minden valószínűség szerint tudott a Capcom -- utóbbit persze nem tudjuk biztosan, de a Nippon TV riportjából csak erre lehet következtetni.

Február havához fűződik továbbá az is, hogy felbukkant, majd hivatalos megjelenést is kapott az utóbbi idők egyik legidiótább játéka, a  Goat Simulator, s nem csak egy „nesztek, itt van” kiadást kaptunk az eredetileg techdemónak indult programból, hiszen mindenféle újdonságokkal és extra lehetőségekkel egészítették ki a fejlesztők, sőt az év végére egy MMORPG-t faragtak belőle.

Ne felejtsük el azt sem, hogy februárban volt 15 éves a PC Guru Online -- az 1999. február 22-i alapítás óta keményen zakatol az oldal, és ha rajtunk múlik, még legalább ennyi ideig fogjuk fenntartani a jövőben is.

Röviden még: John Carmack elmondta, miért hagyta el az id Software-t, új főnöke lett a Microsoftnak, úgy volt, hogy visszatér Duke Nukem, de aztán mégsem úgy lett, a Minecraft februárban lépte át a 35 millió eladott példányt, és felröppent az a hír, hogy film készül a játék alapján, illetve valaki elkezdte kongatni a vészharangokat arról, hogy csődbe megy a DONTNOD Entertainment, de szerencsére csak átszervezésről volt szó, a stúdió köszöni szépen, jól van, sőt, azóta egy új játékon dolgoznak.

2014-osszefoglalva-februar-castlevania-2.jpg

Március

Az év végi összefoglaló első részét zárjuk márciussal, ebben a hónapban pedig a legfontosabb bejelentés minden kétséget kizáróan az volt, hogy a Microsoft bemutatta a világnak a DirectX 12-t. Az új API a gyártó elmondása szerint az eddigi legjobb lesz, ugyanis jobban kezeli majd a grafikuskártya erőforrásait, egyenletesen terheli a sokmagos processzorokat, és úgy összességében jobb hatásfokkal dolgozik. Ráadásul a Microsoft minden platformján, okostelefonoktól kezdve a felső kategóriás személyi számítógépekig -- ebbe az Xbox One konzolt is beleértve -- használható lesz, ami sokakban előrevetítette a könnyen elkészíthető konzolportok, s ezáltal a MS-exkluzívok eljövetelét, ám erről nem volt szó -- volt azonban PC-n futó Forza Motorsport 5.

Március még emlékezetes lehet amiatt is, mert ebben a hónapban döntött úgy az ipar több, magasabb beosztás betöltő tagja, hogy új munkahelyet keres. A legtöbben a Sony istállójából távoztak: lemondott a Sony Computer Entertainment of America elnök-vezérigazgatója, Jack Tretton; Amy Henni, az Uncharted-sorozat írója, Brian Karis vezető grafikai programozó és Justin Richmond, az Uncharted 3 készítésének irányítója hagyta ott a Naughty Dogot; aztán a Sucker Punch csapatát Jaime Griesemer, az inFAMOUS: Second Son vezető tervezője hagyta el, illetve a Sony London Studio, az Evolution Studios és a Guerrilla Cambridge csapatának egy része távozott, miután a tulajdonos leépítést hajtott végre -- februárban a Sony a Sony Santa Monica fejlesztőcsapatát is megnyirbálta. Volt azonban távozó a Microsoftnál is, hiszen kilépett Marc Whitten, aki addig az Xbox-divíziót vezette, a helyét Phil Spencer vette át.

Röviden még: a Microsoft azt mondta, hogy újult erővel fog koncentrálni a PC-s játékokra, ám ebből eddig még nem láttunk semmit, még a Games for Windows Live sem szűnt meg, a Project Cars PC-n a  Oculus Riftet, PS4-en pedig a Project Morpheust fogja támogatni, és végre megkaptuk a SimCity offline módját.

2014-osszefoglalva-marcius-titanfall.jpg

Fontosabb megjelenések

  • Broken Age Act 1 - január 28.
  • Castlevania: Lords of Shadow 2 - február 28.
  • Thief - február 28.
  • South Park: The Stick of Truth - március 7.
  • Dark Souls 2 - március 14.
  • Titanfall - március 13.
  • Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes - március 20.
  • Infamous: Second Son - március 21.
  • Diablo 3: Reaper of Souls - március 25.

Fontosabb bejelentések