A Gyűrűk Ura világa számomra mindig is egy felsőbb dolog volt. Egy olyan dolog, amely utánozhatatlan hangulatban. Egy olyan dolog amely fantasy létére messze túltesz a mai világ szépművészeti, értelmi és érzelmi valóján. Amit Tolkien alkotott és a hagyaték amit, továbbhoztak nekünk filmekbe, játékokba, zenébe és további kiváló könyvekbe, az örökké kitörölhetetlen nyomot hagyott a fantasy, és úgy egyáltalán a média történelmében.

Ebből a kis szösszenetből gondolom már kitalálták néhányan hogy az átlagosnál kicsit jobban szeretem (enyhe kifejezés) a Gyűrűk Ura világot. Hogy mért? Ennek nem más az oka mint a nagy betűs Hangulat. Nehéz szavakba önteni hogy pontosan mit érzek amikor pl. a filmben meglátom a gyönyörű tájakat, a borult eget az itt-ott előbukkanó fénysugarakkal, ahogy aluról színezik a szürke fellegeket aranyra. Meghallom a szívfájdító tűnde énekeket. Elképzelem ahogy egy dombtetőn álló vár hervadó fűvel benőtt romjai közé bekúszik a napfény, hogy utána a szeles ború és sötétség vegye át a helyét.

Ilyen és ehez hasonló hangulati elemek miatt találtam érdemesnek bemutatni ezt a játékot a blogon. Mert már most bevallom hogy ha története nincs is említésre méltó és ha a szereplőknek sem haszna sem jelleme, akkor is bőven megéri kipróbálni a fent leírt érzés miatt. Mert ha más nincs is a játékban amit ne kapnánk meg egy akármelyik másik hack&slash-től, a Hangulat fogja az embert és az nem ereszti. Szomorú, de csak azoknak tudom ajánlani a játékot akik legalább olyanok mint én: azaz Tolkien világa az életük része és szívből szeretik azt. Akik csak a "láttam a filmet, jó volt" szinten vannak, nem lesznek megelégedve vele.



Szóval adott a helyzet, miszerint a Gyűrű Szovetsége elindult teljesíteni a célját. Ez alatt kell csapatunknak teljesíteni saját feladatát: megtisztítani északot a gonosztól. Alakulatunk áll egy tündéből (gyógyító varázslónő), egy törpből (tipikus törp: fejsze a kézben) és egy emberből (északi dúnadán íjjal és karddal). Kalandjaink során szerencsére változatos helyeken kell megfordulni pl: Fornost városa (az Északi királyság fővárosa volt), Gundabad hegy ork erődítménye, Angmar, Bakacsin erdő, Sírbuckák stb... Szóval pályából és ellenfélből van elég. A játék egyik fő rekláma ugye a nagy ellenfelekkel valő küzdelem volt. Nos ezt becsületesen be is tartották, olyannira hogy egyes pályákon mással kb nem is találkozni. A harcrendszer szerintem egyész jó lett, ütni kell az ellent és ha elértünk egy bizonyos korlátot, akkor a jobb egérgomb lenyomásával aktiválhatunk egy kivégző, vagy néhány ellenfél esetében egy kritikus csapást. Ilyenkor egy kar, láb vagy fejlevágással jutalmaz a játék, ami szerintem külön pontot érdemel. Igaz, elég sablonos lesz a végére, de legalább van ilyen is.

Műfaját tekintve RPG, szinteket kell lépni, szépen elosztani a tulajdonság és képességpontokat, minden rendben zajlik e téren. Bajom a társakkal volt, még pedig olyan hogy gyakorlatilag néha csak nézték ahogy én kiköpöm a tüdőmet. Ez sajnos elég kellemetlen helyeken is elő szokott fordulni mint egy izmosabb bossfight. Máskor viszont küzdenek derekasan, mint legény a gáton.

Ugye említettem hogy sajnos nem bűszkélkedik a program a legjobb történettel és szereplőkkel. Konkrétan ha nem ismeri a háttértörénetet az ember, azt se tudja már a 3. pályán hogy mért csinálja azt amit csinál. Ezt szerintem lehetett volna egy kicsit kezdő barátabbá tenni. Szereplők. Hát igen, sajnos azt kell mondjam, hogy karaktereink GTA-s CJ módjára hajtják végre a dolgokat. Hiába van ott a párbeszéd panel meg hasonlók, ha egyszer úgy is az lesz a vége hogy meghal mindenki aki az utunkba áll.

Grafikáról nem beszéltem, igazából szép. Csak ennyi, hozza amit kell. A hangokkal viszont nagyon eltalálták a készítők a dolgot. Én büszkén adok a játékra 100/82-t minimum.

Ja, és majdnem kimaradt az egyik legerősebb része a bemutatónak, az pedig a multiplayer lehetőség. Itt ugyan is 3-an lehet végig vinni a kalandok sorát kóperatív módban, ami nagyon is szórakoztatóbbá teszi a játékot, már csak ezért is megéri rá kiadni azt a pár ezer forintot, mert annyit biztos megér.

The_Hun