Szeretném leszögezni most az elején, hogy én mindig is inkább BF rajongó voltam mint CoD, ezért már az előzetesek előtt tudtam, hogy melyiket fogom a gépemen látni legközelebb. Utána meg már nem is volt többé kérdés.

Menjünk vissza egy 5-6 évvel korábbra. Nálam még mindig tombolt a Battlefield 2 láz, annak ellenére, hogy többen győzködtek arról, hogy a Modern Warfare széria, a Black Ops, sőt, még a World at War is jobb mint a BF2. Én természetesen nevetve utasítottam vissza őket. És amikor kérdezték hogy mért, egyszerűen ennyit mondtam: 64, reálisabb, járművek. Mert tetszik ez a szimpla, nyers modern hadviselés, és nem hiányoltam semmi mást, amivel a CoD többet adott volna. Egyszerűen a BF-nek háború hangulata van, és nem egy gagyi fogócska, na. Nem kérek elnézést a Call of Dutysoktól, így gondolom. Kész.

Szóval ez így folytatódott, azóta természetesen a harmadik és negyedik részt is bezsebeltem, mindkettővel meg vagyok elégedve, a konkurenciából pedig a Black Ops 2-t vettem meg egyedül, de csak azért meg egy barátom addig bosszantott vele míg meg kellett szereznem azt is.

Tehát Battlefield 1. A trailerek után megnéztem nagyon nagyon sok reakció videót és egy elég érdekes következtetésre jutottam, ami már önmagában elég lenne a játék létjogosultságához. És igen, a "nagy riválisnak" szánt idei Call of Dutyval, az Infinite Warfare-el fogom összevetni tapasztalataimat a közösséget illetően.

*A számokkal és mennyiségekkel dobálózást arra az 50 videósra alapozom, akiknek láttam a CoD és BF videóikat is.

CoD - Infinite warfare

- Egyszerűen az emberek jó 70%-nak elege van a "near future" témából
- A játék egyszerűen csúnya
- Semmi újat nem fog mutatni sem multiplayer, sem pedig singleplayer kampány szempontjából
- Semmi köze nincs a Call of Duty-hoz

Személyesen megjegyzem, hogy szerintem sincs köze a Call of Duty-hoz, mint címben. Én egy nyavalyás PMC-ből bármit kinézek, de azt hogy kötelesség, azt nem. Biztos nagyon nagy becsületbeli ügy, hogy a Titán, vagy a Merkúr melyik mamutvállalathoz tartozik. Dramatikai hordereje az én szememben nincs ennek a játéknak.

Battlefield 1

- Az emberek jó ha fele tudta, hogy ez I. Világháború...
- ... a többi steampunk és alternatív II. Világháborúként értelmezte a látottakat
- Nagy részük nagyon helyesen észrevette, hogy a "game engine footage" és a "gameplay" között van különbség, de megjegyezték, hogy már csak a hangulat miatt is remekül fest.
- Az első világégés, egy eddig ismeretlen, vagy igencsak kevéssé körbejárt téma a játék világban.
- Különösen pozitív érdeklődéssel fogadták a lövészárok harcokat

Tehát: én megdöbbentem, amikor többen steampunk dologként kezelték a látottakat. Egyszerűen az államat kerestem a földön. Én nem tudom, hogy az adott videósok országában milyen az oktatás, de szeretném feltételezni, hogy csak ők nem figyeltek. A különféle médiák annyira erőltették, tolták a II. Vh-s témát és a modern hadviselést, hogy a mezei játékos, akarva-akaratlanul is elkezdett ebből tanulni. Valahogy evidens, hogy volt egy második világégés valamikor, de fel merül, hogy ha volt második, akkor elsőnek is kell lennie valahol. És itt az a pont, amikor azt mondom, hogy igenis kell ez a játék a világnak. Lehet hogy nem lesz történelem hű, de a játékost meg tudja tanítani arra, hogy volt egy kor, ahol a fejlődő technológia ellenére a modern hadviselés épp csak búcsúzkodott a feudális harcmodortól, és a nagyhatalmak elképesztő, iparosított emberirtást zúdítottak egymásra. Az első világháború jelentette a végét a konvencionális szárazföldi hadviselésnek, onnantól kezdve senki sem volt biztonságban sem a levegőben, sem pedig a vízen, vagy az alatt. Akkora erők vonultak fel egymással szemben mint az előtt soha a történelemben, az elesettek száma pedig csak Verdun-nél, Isonzó-nál és Somme-nál meghaladta az előző évszázad összes háborús veszteségét. Személy szerint én izgalmasabbnak is találom ezt a háborút mint az utána következőt, úgy hogy érdeklődve várom.

Végül pedig nem célom feszültséget kelteni a két játékos táborban, de úgy érzem, hogy az EA-Dice páros most nagyon beletenyerelt a dologba és szívből kívánom, hogy jól is süljön el. Az Activisionnek pedig csak azt tudom mondani, hogy nézzem magába, mert ha tömegesen elpártolnak tőlük az év végén, az csak azért lesz, mert lusták valami kreatívabbal előrukkolni (megint...).

The_Hun