Egyik haverom a minap linkelt nekem egy videót mely a Közel-kelet hányatott sorsát hivatott bemutatni, melynek címe "This land is mine". Az első perc azonnal eszembe juttatta gyerekkorom egyik nagy kedvencét és elő is kapartam a porosodó lemezt az Age of Empires-ek alól. Egyszerűen nem értem hogyan felejthettem egy ezt a remek játékot. A 2003-ban megjelent Cahriots of War állítom hogy a mai napig az egyik legjobb játék.



A menübe belépve ki is emelném a kiváló zenei témát és a szerintem zseniális rajzolt háttereket és képeket, melyek remekül visszaadják a kor hangulatát. Mivel multiplayer nincsen, nem is pazarlom a szót rá. A kampányt elindítva választhatunk a kor híres/hírhedt népcsoportjai (hettita, sumér, méd, egyiptomi, beduin stb...) között, a térképre kattintva pedig induló az területünket is megválaszthatjuk. A nehézség beállítása ne tévesszen meg senkit, a könnyű fokozat is brutálisan nehéz, nekem mindösszesen 1x sikerült a gépet legyőznöm.



Befejezve az előkészületeket és beállításokat végre belevethetjük magunkat a bibliai idők forgatagába és elkezdhetjük felborítani a történelmet. A játékmenet bizony a Rome - Total War első részére hasonlít leginkább, bár kicsit puritánabb kivitelezésben. Felépítése a két játéknak majdnem teljesen ugyan az, ezért is nehéz eldönteni hogy a TW-s srácok merítettek-e valamit belőle vagy puszta véletlen az egész. Minden esetre ha valaki már játszott a Creative Assembly alkotásával, annak ez sem fog gondot okozni.... legalábbis az irányítás, a győzelem már már tészta. Ugyan úgy egy nagy térképen látjuk a városainkat és egységeinket



Igaz hogy van diplomácia gomb, de az egész csak arra jó, hogy megtudjuk mennyivel jobb az ellenfelünk, vagy hogy mi mennyivel vagyunk jobbak, az országok közötti kapcsolat számomra érthetetlen módon alakul. A csatákat igaz hogy végig nézhetjük (végig is KELL) és mi helyezhetjük el az egységeket, de magába a csatába már nincs beleszólásunk. Ez azért szomorú, mert néha meglehetne fordítani egy ütközet menetét, ha hagyná a játék. És ha már itt tarunk meg kell mondjam a játék elég buta tud lenni, de cserébe rettentően agresszívan játszik.rendszerint az van, hogy mire én rászánom magam a hódításra, addig egy vagy két népnek már akkora ereje van hogy úgy is ők nyernek.



Technológiákat kutatni direktbe sajnos nem lehet, ezek random eseményekként jelentkeznek. Elméletileg egyetemek és könyvtárak építésével lehet siettetni ezeket az eseményeket, de én nem vette észre a hatásukat eddig.



Tudom hogy megint egy keszekusza irományt rakok is ki, de azt hiszem egészen pontosan megfogalmaztam mit is tud ez a játék. Érdemes beszerezni.

Jó játékot!

The_Hun