Emlékszem még amikor általános iskolában a haverom beráncigált úgy 7-8 éve a szerepjáték boltba és lelkendezve rakta ki az asztalra a Shadowrun című cyberpunk RPG-t. Szerettem már akkor is az könyves szerepjátékokat, hiszen a Gyűrűk Ura vagy a M.A.G.U.S. gyakran előkerült, de valamiért a cyberpunk világ annyira nem jött be. Aztán úgy két éve a Balatonon egyszer csak meglepett minket a Shadowrun egyik ősi kiadásával, amit még a bátyja vett '89-ben. Mondanom sem kell, így felnőttebb fejjel azonnal magába szívott a sötét, neonfényes utcákon osonás, a csendes éjjeli esők és az ébredező mágia világa a mammut vállalatok városrészei és szuperkarcolói között. Azóta is tápolom a karakteremet, Mjölnirt, akinek sajnos el kellett hagynia Pécs városát egy szörnyű félreértés miatt. Azóta Árnyék-Magyarországon bolyong, visszatérésre vágyva.

Aki ismeri a Shadowrunt, vagy egyáltalán bármilyen cyberpunk témát, annak gondolom legnaobb örömére megjelent a Shadowrun - Returns, mely egy sajátos XCOM kópia, de hála Istennek a kiváló fajtából. Történetünk szerint egy barátunk felkeres minket a halálon túlról hogy keressük meg a gyilkosát. Ennyi elég is a sztoriról, mert nem is ez a játék fő erőssége, hanem a nagybetűs HANGULAT és hűség az alapkönyvöz. Egyszerűen lenyűgözött ahogy megláttam azt a tipikus 2050-es évekbeli seattle-i utcát a szeméthalmokkal, pánkokkal, neonfényekkel, futurisztikus járművekkel és aljakocsmákkal. Fantasztikus. Egyszerúen minden van: kiberverekkel televarrt trollok, alja ork sámánok, utcai mágusok, törp rigók, elf dekások és utcai szamurájok minden fajból. Sajnos a beszédek kicsit KotOR színvonalát idézik ezzel a semmi beszéd hanggal, de annyira nem is baj, ennek van egy kis retrós hangulata.



A harc a már említett XCOM alapjain nyugszik, ami rendben is van, csak van némi hiányossaága. Például nem lehet minden tereptárgyat fedezékként használni, ami néha elég rosszul tud elsülni... A harc többi részében elég jól funkcionál a játék. Fegyverek, kiberverek, mágia és a mátrix tekintetében meglehetősen hű a könyvhöz, rendre előkerülnek az alapjáték ikonikus fegyverei mint pl.: Ares Predator vagy a Broning Max Power. Ezen felül a harc még a könyves statisztikákat, számokat, harcrendszert használja.

Jó szerepjáték lévén karakterünk még feljődni is tud, melyet az XP árnyavádsz változata, a karma pont (KP) biztosít. Szerencsére a pont osztogatás a 3. kiadás alapján működik, tehát ha pl. 5-ről 6-ra szeretnénk egy sazkértelmünket fejleszteni egyszerűen 6 karma pont vonódik le (az első-második kiadásoknál az 1+2+3+4+5+6 séma lenne, tehát 21 pontot kéne elpazarolni).

Szerintem még az érezhetően alacson költségvetés ellenére is ez a lehet legjobb Shadowrun játék adaptáció ami jelenleg a piacon van. Mindenkinek ajánlom beszerzését.

Jó játékot!

The_Hun

Nem sokára youtube-os Baranya Insane bemutató is készül a játékból, melynek fő prezentátora aváltozatosság kedvéért Denny lesz.